Μια ματιά στο εργοστάσιο της Foxconn

Την Foxconn, την μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικών επισκέφθηκε η γαλλίδα δημοσιογράφος και φωτογράφος Pouillé Jordan, η οποία αναφέρει τις συνθήκες εργασίας του εργοστασίου μετά από μια σειρά ζητημάτων που τέθηκαν από τους εργαζόμενους.

Το iPhone, το iPod touch και το iPad περνάνε από γραμμές παραγωγής όπως αυτή και δυστυχώς η περιγραφή της Pouillé Jordan είναι σκληρή και τρομαχτική.

Η δημοσιογράφος μας λέει την ιστορία των εφήβων κινέζων εργατών που μετακόμησαν από τις αγροτικές περιοχές της Κίνας και κάνουν βάρδιες 13 ωρών με ελάχιστα διαλείματα 10 λεπτών κάθε δύο ώρες και δουλεύοντας 6 ημέρες την εβδομάδα ή πολύ συχνά και 7 ημέρες όταν ο στόχος της εταιρίας είναι η κορυφή.

Οι άνθρωποι εκεί ζουν σε κοιτώνες μέσα στην Foxconn, μέχρι και οχτώ ή εννια άτομα στο κάθε δωμάτιο από διαφορετικές πόλεις και από διαφορετικές καταγωγές και το κάθε άτομο από αυτά έχει φυσικά διαφορετικές βάρδιες. Ακόμα και οι διάφορες θέσεις εργασίας εντός του εργοστασίου κάνουν την κατάσταση δύσκολη για προσωπικές σχέσεις.

Όταν οι υπάλληλοι φτάσουν στην είσοδο θα πρέπει να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στους φρουρούς και δεν μπορούν να ακούσουν μουσική, να ξεκουραστούν ή να μιλήσουν με κάποιον πριν από το διάλειμα. Θα πρέπει αντίθετα να συγκεντρωθούν στους στόχους τους που είναι η παραγωγικότητα και όντως μερικοί καταφέρνουν να συναρμολογήσουν πάνω αππό 3000 iPhones ανά ημέρα.

Η δημοσιογράφος δεν μπόρεσε να κρύψει την ιστορία μόλις είδε την κατάσταση που επικρατούσε στα εργοστάσια της Κίνας και σίγουρα καλό είναι να γνωρίζουμε τι κρύβετε πίσω από την κατασκευή των υπέροχων συσκευών μας.

[ TUAW ]

One thought on “Μια ματιά στο εργοστάσιο της Foxconn

  • January 4, 2011 at 00:43
    Permalink

    Τραγικό. Πραγματικά δεν ξέρω αν τελικά αγοράζοντας μια συσκευή σκλαβώνουμε με τέτοιο τρόπο αυτους τους ανθρώπους.

Comments are closed.