Μια ματιά το Mac OS X Lion

Η Apple στην διάρκεια της παρουσίασης που έγινε 20 Οκτωβρίου μας έδωσε μια μικρή γεύση από την επόμενη έκδοση του λειτουργικού για τους υπολογιστές Mac, που θα φέρει την ονομασία Mac OS X Lion.

Η γεύση που πήραμε από την χθεσινή προεπισκόπηση της επόμενης έκδοσης του Mac OS X Lion ήταν μικρή, αλλά μας έδωσε την δυνατότητα να δούμε σε ποια κατεύθυνση πρόκειται να κινηθεί το λειτουργικό της Apple για τους υπολογιστές Mac. Η εταιρία με την εμπειρία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια από τις φορητές συσκευές και ειδικότερα το iPad που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, αποφάσισε να παντρέψει τους δύο κόσμους ενσωματώνοντας λειτουργίες και χαρακτηριστικά από το iOS στο Mac OS X. Η 8η έκδοση του λειτουργικού περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, μεταξύ των οποίων λειτουργίες που έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο που θα εκτελούμε τις καθημερινές μας εργασίες.

Η πρώτη προσθήκη που θα δούμε στο Mac OS X Lion (κι ενδεχομένως και στις παλαιότερες εκδόσεις), είναι η έλευση του Mac App Store. Το App Store για Mac θα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί σήμερα το App Store για τα iPhone και iPad. H Apple αναφέρει πως το Mac App Store θα είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανακάλυψη και αγορά εφαρμογών, και θα προσφέρει στον χρήστη
λειτουργικότητα και ευχρηστία. Η αγορά, κατέβασμα και εγκατάσταση μιας εφαρμογής, θα γίνεται με ένα κλικ, ενώ συγχρόνως θα παρέχεται και η δυνατότητα για αυτόματες αναβαθμίσεις. Επιπλέον ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να κατεβάσει τις εφαρμογές του πολλές φορές, και να τις εγκαταστήσει σε όσους Mac κι αν έχει στην κατοχή του. Οι προγραμματιστές καλούνται να ενημερωθούν άμεσα για την υποβολή των εφαρμογών τους από την σχετική σελίδα της Apple, ενώ ο Steve Jobs ανακοίνωσε πως το Mac App Store θα ξεκινήσει την λειτουργία του σε ενενήντα ημέρες.

Η δεύτερη προσθήκη που ανακοινώθηκε για το Lion, είναι το Launchpad. Το Launchpad παρέχει πρόσβαση στις εγκατεστημένες εφαρμογές, σε στιλ iPad. Ο χρήστης κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του Launchpad στο Dock, εξαφανίζει με fade away εφέ τα ανοικτά παράθυρα, και εμφανίζει σε πλήρη οθόνη όλες τις εφαρμογές που υπάρχουν στον υπολογιστή. Με swipe ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ πολλαπλών σελίδων, μπορεί να μετακινήσει τα εικονίδια των εφαρμογών ή να τις ταξινομήσει σε φακέλους, όπως ακριβώς και στο iPad. Κάθε καινούργια εφαρμογή που κατεβαίνει στον υπολογιστή, εμφανίζεται αυτόματα και στο Launchpad.

Τρίτη προσθήκη στο iPad είναι η εκτέλεση των εφαρμογών σε πλήρη οθόνη. Ο χρήστης με το Mac OS X Lion θα μπορεί όπως και στο iPad, να τρέξει τις εφαρμογές του σε πλήρη οθόνη αντί να εμφανίζεται σε παράθυρο με ένα κλικ, να μετακινηθεί μεταξύ εφαρμογών που λειτουργούν σε πλήρη οθόνη με ένα swipe στο trackpad, ή να επιστρέφει στο desktop με ένα swipe και στις εφαρμογές που λειτουργούν σε παράθυρο. Όσοι θέλουν να πάρουν μια γεύση από την συγκεκριμένη λειτουργία, μπορούν να δοκιμάσουν την νεότερη έκδοση του iPhoto ’11.

Το τέταρτο χαρακτηριστικό που παρουσιάσθηκε χθες στο special event της Apple, είναι το Mission Control. To Mission Control αποτελεί ένα δυναμικό και εύχρηστο χαρακτηριστικό, που παρέχει στον χρήστη μια συνολική εικόνα των όσων συμβαίνουν στον υπολογιστή του. Συνδυάζει ουσιαστικά τις λειτουργίες Exposé, Spaces, Dashboard, και τις εφαρμογές σε πλήρη οθόνη με ένα κλικ. Με ένα απλό swipe gesture, το desktop εστιάζει στο Mission Control. Εκεί ο χρήστης μπορεί να δει τα ανοικτά παράθυρα κατηγοριοποιημένα ανά εφαρμογή, εικονίδια προεπισκόπησης των εφαρμογών που λειτουργούν σε πλήρη οθόνη, το Dashboard, ή ακόμη και τα Spaces που ενδεχομένως να χρησιμοποιεί, τακτοποιημένα όλα μαζί. Από εκεί ο χρήστης μπορεί να επιλέξει οτιδήποτε θέλει με ένα κλικ.

Σε αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά επικεντρώθηκε η χθεσινή παρουσίαση, αλλά είναι μόλις ένα μικρό δείγμα από το σύνολο των λειτουργιών που σκοπεύει να ενσωματώσει η Apple στην επόμενη έκδοση του Mac OS X. Δύο ακόμη χαρακτηριστικά που απλώς αναφέρθηκαν χθες από τον Steve Jobs και θα βρουν το δρόμο προς το Lion, είναι η αυτόματη αποθήκευση των αρχείων κατά την εργασία με την εκάστοτε εφαρμογή, και η επαναφορά της εφαρμογής στο ίδιο σημείο που βρισκόταν πριν το κλείσιμο. Οι αλλαγές στο Lion θα είναι πολλές, είτε σε επίπεδο πυρήνα, είτε στο γραφικό περιβάλλον. Ανησυχία προκαλεί η έλευση του Mac App Store αν και ο Steve Jobs διευκρίνισε χθες πως ο συγκεκριμένος τρόπος δεν θα είναι ο μόνος για την αγορά και εγκατάσταση των εφαρμογών στο λειτουργικό, που σημαίνει πως το Mac OS X Lion θα διατηρήσει τον “ανοικτό” χαρακτήρα του όσον αφορά τις εφαρμογές, αλλά κατά την δική του άποψη, θα είναι ο καλύτερος. Οι προγραμματιστές λοιπόν θα έχουν την δυνατότητα να εξακολουθήσουν την διανομή των εφαρμογών τους εκτός του Mac App Store, κι αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Το Mac OS X Lion αναμένεται να γίνει διαθέσιμο το καλοκαίρι του 2011.

Ευχαριστούμε πολύ το MacLife.gr για το κατατοπιστικό άρθρο!

Maclife.gr

The Apple during the presentation held October 20 gave us a small glimpse of the next version of operating computers for Mac, which will be called Mac OS X Lion.

One thought on “Μια ματιά το Mac OS X Lion

  • November 1, 2010 at 12:39
    Permalink

    <span class="topsy_trackback_comment"><span class="topsy_twitter_username"><span class="topsy_trackback_content">Μια ματιά το Mac OS X Lion: Η Apple στην διάρκεια της παρουσίασης που έγινε 20 Οκτωβρίου μας έδωσε μια μικρή γεύση… http://bit.ly/bTMZNt</span></span&gt;

Comments are closed.