Apple Keynote, iPods

showcase_lead_ipodnano20090910

iPod Touch 8GB / 32GB / 64GB
Με λίγα λόγια και καλά: Ίδιο σε εμφάνιση, διπλασιασμός χωρητικότητας στο μεσσαίο και ακριβό μοντέλο (32GB και 64GB) στην ίδια τιμή, καλύτερος επεξεργαστής και κάρτα γραφικών στο μεσσαίο κι ακριβό μοντέλο (α λα iPhone 3GS) και πτώση τιμής στο προσιτό iPod Touch χωρητικότητας 8GB στα 199$ (από 229$) – το οποίο όμως παραμένει με τα περσινά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Οι φήμες που ήθελαν κάμερούλα στα οπίσθια του iPod Touch δεν επιβεβαιώθηκαν. Η ιστοσελίδα με τις φήμες AppleInsider, ισχυρίστηκε πως ενώ ήταν στα σχέδια της Apple αυτή η λειτουργία, στο τέλος παραπέμφθηκε στις καλένδες, ένεκα αιφνίδιου τεχνικού προβλήματος. Σε σχετική ερώτηση στον Steve Jobs από τον σαλιάρη αλλά συμπαθή δημοσιογραφίσκο Pogue, η απάντηση ήταν σκέτη υπεκφυγή: Το iPod Touch δεν έχει κάμερα γιατί είναι μια συσκευή που απευθύνεται κυρίως σε gamers.

iPod Classic 160GB
Το πιάσαμε το υποννοούμενο Apple: Δεύτερο συνεχόμενο κι ακόμα πιο ισχυρό… ζαρτ, για το iPod Classic που βρίσκεται για 2 χρόνια μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας. Αναβάθμιση της χωρητικότητας από 120GB στα 160GB στην ίδια τιμή (249$) και τίποτα άλλο. Πάμε παρακάτω…

iPod Shuffle 2GB / 4GB
Όταν ένα προϊόν φθίνει σε πωλήσεις, τί μπορούμε να κάνουμε για να αναβιώσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών; Ρίχνουμε τις τιμές και το κυκλοφορούμε σε διάφορα χτυπητά χρωματάκια. Η Apple έκανε το αυτό. Το iPod Shuffle ξεκινάει στα 59$ (από 79$) με νέα χωρητικότητα 2GB, ενώ τα 4GB παραμένουν στα 79$. Επίσης προστέθηκαν τα εξής χρώματα στην φαρέτρα του Shuffle: Ρόζ (απαραίτητα!), Πράσινο-λαχανί, Μπλε-ουρανί. Η γνωστή παλέτα της Apple δηλαδή. Επιπλέον κυκλοφορεί κι ένα Special Edition iPod Shuffle, αποκλειστικά από τα Apple Stores από γυαλιστερό μέταλλο – όμορφο, αλλά 99$ παρακαλώ.

iPod Nano 8GB / 16GB <— Ακόμα άλλο ένα πράμα (One More Thing)
Για το τέλος, ο Στηβ μας φύλαξε το καλύτερο, μιας και το iPod Nano απέκτησε μερικά πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά: Μεγαλύτερη οθόνη και πιο στενόμακρη στις 2,2 ίντσες (από 2). Γυαλιστερό περίβλημα αλουμινίου για πιο trendy εμφάνιση κι έχω την εντύπωση ότι αυτό το γυαλιστερό περίβλημα αλουμινίου μπορεί να το δούμε σύντομα και σε καινούργια Macs. Προσθήκη βιντεοκάμερας! Ναι, το iPod Nano τραβάει και βιντεάκια σε ανάλυση 640×480 pixels σε ρυθμό ανανέωσης 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Τώρα όπου πάμε θα έχουμε και μια κάμερα στη τσέπη μας (αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό). Παραδόξως, αυτή η κάμερα δεν είναι και φωτογραφική μηχανή (ο Στηβ λέει λόγω χώρου και πολύ λεπτού περιβλήματος), αλλά διαθέτει μερικά κουλά εφέ πραγματικού χρόνου για να χαίρεστε. Έχει και ραδιόφωνο! Μας κούφανε η Apple – μετά από πολλά χρόνια σνομπαρίσματος, κάνει την εμφάνιση του σε iPod ένας ραδιοφωνικός δέκτης. Και μάλιστα το ραδιόφωνο αυτό είναι buffered! Μπορείτε δηλαδή να κάνετε παύση και να συνεχίσετε την ακρόαση του μετά από λίγο από το σημείο που σταματήσατε! Έχει και πεδιόμετρο για να μετράτε τα βήματα σας και τις καμένες θερμίδες. Δεν προσφέρει τόση ακρίβεια όσο ο δέκτης Nike+, αλλά δεν τον χρειάζεται κιόλας. Τέλος υποστηρίζει VoiceOver τεχνολογία όπως το iPod Shuffle για να σας λέει το κομμάτι που αναπαράγεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτονομία και χωρητικότητα παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα, ενώ οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 149$ για τα 8GB και 179$ για τα 16GB αντίστοιχα. Όπως είναι φυσικό θα πάει πολύ καλά σε πωλήσεις και φέτος.

Και τα λιμά
Μαζί με την παρουσίαση του iTunes 9 και των νέων iPods, είχαμε και την ταυτόχρονη κυκλοφορία της αναβάθμισης του λειτουργικού iPhone OS στην έκδοση 3.1. Όπως προδίδει και το x.1, ελάχιστα νέα χαρακτηριστικά έκαναν την εμφάνιση τους στο iPhone όπως η δυνατότητα αποθήκευσης του επεξεργασμένου βίντεο ως ξεχωριστό αρχείο, η δυνατότητα χρήσης bluetooth headset για το Voice Control, anti-phishing έλεγχος στο Mobile Safari και λόγια πολλά.

Και κάπως έτσι έληξε η Σεπτεμβριάτικη παρουσίαση της Apple με μεγαλύτερο νέο την δυναμική επανεμφάνιση του Steve Jobs. Όχι σπουδαία πράγματα – μάλλον αναμενόμενα – περιμένουμε την επόμενη παρουσίαση της Apple με την εμφάνιση του πολυαναμενόμενου iTablet.

via gomac.gr