Apple Keynote, iTunes 9

itunes

Το πιο σημαντικό νέο απ’ όλα όσα είδαμε και διαβάσαμε χθες, είναι η επιστροφή του Steve Jobs στις παρουσιάσεις κι επισήμως στο “τιμόνι” της Apple. Ο ηγέτης της Apple χειροκροτήθηκε όρθιος για αρκετό διάστημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα κι όχι άδικα. Η Apple χρειάζεται τον υγιή Steve Jobs κι αυτός την Apple.

Μόλις καταλάγιασε ο ενθουσιασμός και τα χειροκροτήματα, είχαμε την έναρξη άλλης μιας κλασικής παρουσίασης Σεπτεμβρίου που αφορούσε για πολλούς, το λιγότερο “ενδιαφέρον” κομμάτι της Apple, τα iPods. Είναι αλήθεια πως τα iPods πέρασαν την πρώτη τους νιότη και οι εκρηκτικές τους πωλήσεις άρχισαν σιγά – σιγά να φθίνουν, κυρίως με την κυκλοφορία περισσότερων υβριδικών συσκευών, τύπου PMP, που κάνουν κι άλλα πράγματα εκτός από αναπαραγωγή πολυμέσων.

Ευτυχώς η Apple ήταν η πρώτη που το κατάλαβε με την εμφάνιση του iPod Touch τον Σεπτέμβριο του 2007 στην αγορά, μιας συσκευής πιο κοντά στις δυνατότητες του iPhone παρά σε αυτή ενός iPod. Και οι πωλήσεις iPod, χάρη σε αυτή τη συσκευή, δεν πήραν επικίνδυνα την κατιούσα.

Τί παρουσίασε όμως η Apple χθες και πόσο επηρεαζόμαστε από τα νέα αυτά προϊόντα;

itunes9

iTunes 9. Λογική αναβάθμιση της πιο πολυχρησιμοποιημένης εφαρμογής αναπαραγωγής και συγχρονισμού πολυμεσικού υλικού στον υπολογιστή μας.Αναβαθμισμένη, πιο δροσερή θα έλεγα εμφάνιση του iTunes 9. Δεν θα συμφωνήσω με τους κατακριτές της αλλαγής της εμφάνισης. Μ’ αρέσει. Απέχει πολύ από το να γίνει η “καθαρή” εφαρμογή που ονειρευόμουν, αλλά κατά την γνώμη μου, χθες έκανε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ειδικά το ανασχεδιασμένο iTunes Store έγινε πολύ πιο εύχρηστο και ξεκάθαρο και με μια πρόχειρη εκτίμηση, πιο γρήγορο στην πλοήγηση. Επιτέλους Wish List και μικρές social πινελιές όπως βασική διεπαφή με Facebook και Twitter στο Store.

H λειτουργία Home Sharing, επιτρέπει σε όσους έχουν λογαριασμό στο iTunes και πάνω από έναν υπολογιστή στο σπίτι τους, να μοιράζονται μουσική, audiobooks εφαρμογών του AppStore και αρχείων video. Πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό – τέρμα η χειροκίνητη αντιγραφή μέσω Finder!

Το Genius Mix επεκτείνει τις δυνατότητες των Genius Playlists που παρουσιάστηκαν στο iTunes 8 και δημιουργέι 12 λίστες στον υπολογιστή σας, αυτόματα (χωρίς προεπιλογή τραγουδιού δηλαδή), που σαν ένας εικονικός DJ, παίζει ασταμάτητα μουσική ίδιου στυλ από την βιβλιοθήκη με τα τραγούδια του iTunes. Τις λίστες αυτές μπορείτε να τις μεταφέρετε και σε όλα τα iPods και iPhone που υποστηρίζουν δυνατότητες αναπαραγωγής Genius. Τα Genius Playlists ήταν το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό από την έκδοση 8 (ναι, βαριέμαι αφόρητα να κάνω λίστες) και η νέα αυτή δυνατότητα με βοηθάει να γίνω ακόμα πιο τεμπέλης αφού πλέον δεν χρειάζεται ούτε να προεπιλέξω τραγούδι. Για να δημιουργηθούν τα Genius Mixes κάντε update στο Genius (εννοείται ότι πρέπει να το ενεργοποιήσετε πρώτα, όσοι το έχετε απενεργοποιημένο).

Τέλος, η πιο σημαντική προσθήκη για τους πιο πολλούς από εμάς junkies του AppStore, είναι ο βελτιστοποιημένος τρόπος συγχρονισμού συσκευών iPhone και iPod με τον υπολογιστή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε όχι μόνο λίστες τραγουδιού για συγχρονισμό αλλά και καλλιτέχνες και είδος. Τα βίντεο και οι τηλεοπτικές σειρές έχουν περισσότερες επιλογές συγχρονισμού, όπως και οι φωτογραφίες που για όσους χρησιμοποιούν το iPhoto, μπορούν πλέον να επιλέξουν συγχρονισμό όχι μόνο αλμπουμ αλλά και Events & Faces.
Η πιο μεγάλη αλλαγή διατελείται όμως στον τομέα των εφαρμογών του Appstore. Μπορείτε πλέον να φτιάξετε τις οθόνες των εφαρμογών του iPhone / iPod Touch σας και να διευθετήσετε τις εφαρμογές σας και πως αυτές εμφανίζονται στην συσκευή σας, μέσα από το iTunes πολύ εύκολα και γρήγορα. Τέρμα η ταλαίπωρία μεταφοράς μιας – μιας εφαρμογής από οθόνη σε οθόνη στο iPhone. Καιρός ήταν!

Άλλες μικρές πινελιές στην εφαρμογή, είναι η δυνατότητα να γεμίζει το iTunes αυτόματα την συσκευή σας με μουσική στον εναπομείναντα χώρο, αλλά και βελτιώσεις στην ταχύτητα της εφαρμογής. Το iΤunes 9 διαχείριζεται άριστα τους πολλαπλούς επεξεργαστές, όπως π.χ. στην περίπτωση ενός οκταπύρηνου Mac Pro. Η μετατροπή ~650 φωτογραφιών μεγέθους 12megapixels από την βιβλιοθήκη του iPhoto σε σμίκρυνση ικανή για αναπαραγωγή στην οθόνη ενός iPhone, διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μια σύντομη ματιά στο Activity Monitor του υπολογιστή μου έδειξε το γιατί: Και οι 8 core του επεξεργαστή σε full load 800%! Κάτι τέτοιο δε συνέβαινε στο ίδιο Mac Pro με Leopard + iTunes 8!

Δυστυχώς το iTunes 9 δεν έγινε 64bit εφαρμογή (παραμένει 32bit) – κυρίως για λόγους συμβατότητας και εννιαίας διανομής με την αντίστοιχη έκδοση που απευθύνεται σε χρήστες Windows… Δεν πειράζει. Έστω κι έτσι, το iTunes 9 είναι μια καλή αναβάθμιση, αν και με τόσες προσθήκες, χαρακτηριστικά και το βάρος της υποστήριξης της πλατφόρμας των Windows να μπάινει στη μέση της προόδου – αναρωτιέμαι αν είναι ώρα για τον ριζικό ανασχεδιασμό του iTunes αλα Quicktime X. Λέτε το iTunes X (10) να είναι το iTunes που όλοι περιμένουμε; Κάτι τέτοιο όμως, φαντάζει βουνό για τους προγραμματιστές της Apple αφού θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα – ίσως μεγαλύτερα από αυτά ενός νέου λειτουργικού συστήματος.

Το iTunes μπορείτε να το κατεβάσετε χειροκίνητα από εδώ. Επανέρχομαι σε επόμενη δημοσίευση με εντυπώσεις για τα νέα iPods καθώς και για την αναβάθμιση του iPhone OS στην έκδοση 3.1. Αναμείνατε ολίγον τι!

via gomac.gr