iOS 7 για λίγους

apple-ios7-greekiphone

Πριν αρχίσουμε να λέμε για το iOS 7 και τις αλλαγές που φέρνει, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η έβδομη έκδοση του iOS δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα από την Apple ακόμα για όλους τους χρήστες, οπότε φοράτε, ή πρόκειται να φορέσετε, στις συσκευές σας μια beta έκδοση λειτουργικού συστήματος. Beta είναι το OS που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για τον απλό χρήστη, αλλά μόνο για τους εγγεγραμμένους developer. Το iOS 7 αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση, έτσι ώστε οι developers να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους στο νέο iOS, και να κυκλοφορήσουν αν είναι απαραίτητο updates για αυτές μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του iOS 7.

Μία εβδομάδα τώρα, από την στιγμή που κυκλοφόρησε η beta για το iOS 7, και έχοντας διαβάσει αρκετά άρθρα στο internet αλλά έχοντας δει μόνο μία φορά το video σχετικά με το iOS 7, προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο συνεχώς μου ζητάνε να τους περάσω την νέα έκδοση στις συσκευές τους. Το πρώτο πράγμα που είδα στο iOS 7 και συγκεκριμένα την πρώτη φορά που το πέρασα βιαστικά, ήταν ο τρόπος με τον οποίο έκανε unlock η οθόνη και εμφάνιζε τα βασικά εικονίδια. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, όπως για κάθε τι που έχει κυκλοφορήσει η Apple, άρχισα να το ψάχνω όλο και περισσότερο, μέχρι που αποφάσισα να δείξω πως είναι το νέο λειτουργικό με μερικά screenshots. Έκανα ξανά restore στο iPhone 5 και αυτή την φορά πέρασα καθαρό το iOS 7 και συνέχισα με την επιλογή setup as new. Όταν έχεις κάτι σαν το iCloud δεν φοβάσαι τίποτα, και ειδικά τα backups σου, αν και πάντα προτείνω και backup μέσω iTunes, πριν κάνουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αλλά προσοχή για ακόμα μία φορά, πρόκειται για beta, δεν υπάρχει υποστήριξη, γι’ αυτό και τα προβλήματα που τυχόν δείτε, θα διορθωθούν μόνο με την επόμενη beta έκδοση ή με restore. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει εμείς μέχρι στιγμής με την beta, είναι κολλήματα στο sync, μικρή ζωή μπαταρίας αν έχουμε ενεργοποιήσει το 3G ή και το LTE, και μαζί με αυτά, μικρά κολληματάκια στο γραφικό περιβάλλον.

Μετά την παρουσίαση, και από την πρώτη στιγμή που είχαμε την δυνατότητα να περάσουμε το νέο iOS στις συσκευές μας, άρχισαν και τα παράπονα για το κάθε τι. Το iOS 7 έρχεται με ένα ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον που μόνο στο layout θυμίζει τις παλαιότερες εκδόσεις. Το 2007 o Steve Jobs παρουσίασε το iPhone και μαζί με αυτό, το πρώτο, για εκείνη την εποχή, λειτουργικό σύστημα με όλες τις απαραίτητες δυνατότητες που θα χρειαστεί ο κάθε χρήστης, όπως iPod για την μουσική, Safari για να επισκεφτεί κάποιο site, Mail, διάφορα βοηθήματα, και τέλος το τηλέφωνο όταν χρειαστεί να απαντήσει σε μία κλήση.

Φυσικά ο ανταγωνισμός τότε δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα, και τον μόνο αντίπαλο που είχε η Apple τότε, ήταν διάφορα smartphones με πλαστικά κουμπάκια, άντε και μερικά λίγο παραπάνω έξυπνα με υποτιθέμενες οθόνες αφής, ή άλλες μικρές οθόνες με πολύ λίγες λειτουργίες μπροστά σε αυτά που μπορούσε να κάνει το iPhone. Το iPhone OS, όπως ήταν η αρχική ονομασία του iOS, ξεκίνησε πολύ απλά, με βασικές εφαρμογές και χωρίς πολλές φανφάρες, αλλά σιγά σιγά έγινε αυτό το λειτουργικό σύστημα που τρέχουμε όλοι στις συσκευές μας. Στις εκδόσεις του iOS που είδαμε από εκείνη την στιγμή μέχρι και σήμερα, έκαναν την εμφάνιση τους διάφορες λειτουργίες και δυνατότητες, χωρίς όμως να γίνουν αλλαγές που θα μπερδέψουν.

Η ανάγκη για αλλαγές όπως widgets για τον καιρό, το ρολόι, και άλλα που υπάρχουν σε android συσκευές πάνω στην επιφάνεια μαζί με τις εφαρμογές, δεν θεωρήθηκαν σημαντικά για την Apple. Το πιο κοντινό σε κάτι τέτοιο, ήταν το Notification Center που έχει πάνω ανάλογα με την επιλογή του χρήστη, τον καιρό και τις μετοχές.

Όταν είδα για πρώτη φορά τα screenshots στο keynote, κατάλαβα ότι όλες οι φήμες που διαβάζαμε τόσο καιρό ήταν αλήθεια τελικά. Ο Jony Ive που σχεδίασε το νέο iOS, έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά με τα γραφικά και γενικότερα με την απλότητα και την λειτουργικότητα. Πράγματα που γνωρίζουμε πού ήταν στις προηγούμενες εκδόσεις, παραμένουν στο ίδιο σημείο, υπάρχουν όμως και αρκετά πράγματα, τα οποία βλέπουμε για πρώτη φορά.

Δομή

Το iOS 7 έρχεται με νέα εμφάνιση, και για πρώτη φορά, από την πρώτη έκδοση του iOS. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο σύστημα που αποτελείται από διάφορα επίπεδα, τα οποία μπορούμε να φέρουμε μπροστά στην οθόνη με τις γνωστές swipe χειρονομίες, και να τα κρύψουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όλα τα επίπεδα έχουν μια διαύγεια μεταξύ τους, και από την στιγμή που βλέπουμε τα εικονίδια πάνω στο αγαπημένο μας wallpaper, αν θέλουμε να μεταφερθούμε σε κάποιο άλλο επίπεδο, Notification ή Control Center, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε στο πίσω μέρος τα διάφορα χρώματα που βρίσκονται πάνω σε αυτά. Τα νέα animations, η κίνηση και το Parallax, κάνουν ακόμα και το πιο απλό που θέλουμε να κάνουμε, ελκυστικό! Όλα τα “μενού” και οι (τι λέξη λείπει εδώ;) έχουν αλλάξει τώρα ώστε να δείχνουν την πιο απλή τους μορφή, και καταφέρνουν, χωρίς να κουράζουν,να είναι πλήρως λειτουργικά. Τέλος, όλα τα εικονίδια στο iOS 7 είναι φτιαγμένα με βάση ένα νέο σύστημα πλαισίου, όπως επίσης και μια νέα αρμονία χρωμάτων.

To νέο iOS έρχεται για πρώτη φορά με διαφορετική Lockscreen (οθόνη κλειδώματος). Τώρα στην Lockscreen μπορούμε να δούμε την ώρα, την μπαταρία ή την ημερομηνία, ανάλογα αν έχουμε την συσκευή μας στο ρεύμα, το μήνυμα slide to unlock, όπως επίσης και δύο αχνά βελάκια στο πάνω και κάτω μέρος, αλλά και το εικονίδιο της φωτογραφικής που παραμένει δεξιά στο κάτω μέρος της οθόνης. Με το πάνω βέλος μπορούμε να καλέσουμε το Notification Center, ενώ με το κάτω βέλος το Control Center που θα δούμε στη συνέχεια τι είναι. Η μεγάλη αλλαγή όμως στη lockscreen είναι στο design μιας και τώρα δεν υπάρχουν τα γυάλινα μαύρα γραφικά, και όλη η οθόνη είναι απλή και σκέτη με μόνο την ώρα στο πάνω μέρος, την ημερομηνία από κάτω, και μια γραμμή κειμένου για το ξεκλείδωμα. Στην χρήση το μόνο που έχει αλλάξει είναι το slide to unlock που τώρα πιάνει σε όλη την οθόνη, όπου και αν κάνουμε swipe από τα αριστερά προς τα δεξιά δηλαδή θα δούμε ότι δουλεύει, και το διπλό κλικ στο Home button που πια δεν φέρνει τα χειριστήρια για την μουσική. Ακόμα και η Lockscreen έχει την εναλλακτική της εμφάνιση και όταν λάβουμε κάποιο iMessage ή δεν απαντήσουμε σε μία κλήση, θα δούμε ένα σκούρο χρώμα που θα καλύπτει το wallpaper, και μια λίστα που θα εμφανίζει όλα αυτά που δεν έχουμε δει από τις κοινοποιήσεις μας. Σε περίπτωση που ακούμε μουσική, στη lockscreen θα εμφανιστεί στο κέντρο το εξώφυλλο από το album που ακούμε, και ακριβώς από πάνω τα χειριστήρια για την μουσική με τα οποία μπορούμε να αυξομειώσουμε την ένταση, να αλλάξουμε κομμάτι, ή να δούμε πληροφορίες για αυτό που ακούμε.

Αφού ξεκλειδώσουμε την συσκευή μας θα εμφανιστεί η νέα Home screen μετά από ένα χαρούμενο animation, που λογικά θα γίνει πιο γρήγορο και optimized για την κάθε συσκευή πριν την κυκλοφορία. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουμε στη νέα Home screen είναι τα εικονίδια για τα οποία μιλάνε όλα τα blogs εδώ και βδομάδες. Δεν υπάρχουν πια σκιές, βαθουλώματα, 3D, γυαλάδες ή οτιδήποτε άλλο υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις. Αντίθετα η νέα εμφάνιση, εφόσον έχει αναλάβει ο Jony Ive το design, είναι όπως περιμέναμε μέσα στην απλότητα χωρίς να υπάρχει κάτι που να μπερδεύει τον χρήστη, γρήγορο, και χωρίς την χρήση μουντών χρωμάτων. Όπως θα δούμε και στο site της Apple αλλά και στο παραπάνω video, υπάρχει τώρα ένα περίγραμμα πάνω στο οποίο έχουν δημιουργηθεί όλα τα εικονίδια. Η λεπτομέρεια είναι αυτό που μετράει στη συνέχεια, αφού μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε “μεγάλες” φωτογραφίες για wallpaper, και να τις βλέπουμε να κινούνται με τις μικρές κινήσεις που κάνουμε στη συσκευή μας. Φυσικά, όπως και από την lockscreen, μπορούμε και εδώ να φέρουμε μπροστά το Notification Center για να δούμε τον καιρό κτλ, ή το Control Center για να αλλάξουμε τραγούδι πχ. Κάτι που είναι νέο στη Home screen είναι οι φάκελοι, που πλέον έρχονται στο κέντρο της οθόνης με ένα zoom animation και έχουν τις δικές τους σελίδες, ώστε να μπορούν να χωρέσουν όλες αυτές τις εφαρμογές που τυχόν χρειαζόμαστε από το App Store και θέλουμε να τις ταξινομήσουμε στον εκάστοτε φάκελο-κατηγορία. Κοινώς, πέραν της αλλαγής της εμφάνισης και την προσθήκη του zoom animation, καταργείται και ο περιορισμός του αριθμού των εφαρμογών που “χωρούσε” ο κάθε φάκελος.

Background Apps

Με δύο κλικ στο Home button, εμφανίζεται μια οθόνη με preview των εφαρμογών που έχουμε ανοιχτά χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτά τρέχουν εκείνη την στιγμή και καταναλώνουν μπαταρία, αυτό το είχαμε και στις προηγούμενες εκδόσεις του iOS αλλά όχι σε αυτή την μορφή. Τώρα το multitasking, όπως και λέγεται, έχει την δυνατότητα να μαθαίνει από εμάς και την χρήση που κάνουμε, ποιές είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε περισσότερο και να να την ανανεώνει όταν τις χρειαζόμαστε. Βέβαια, μη δυσανασχετήσετε αν αυτό αλλά και άλλες λειτουργίες του iOS 7 δεν δουλεύουν σωστά, γιατί είναι Beta. Υπάρχουν κάποιοι developers με τους οποίους είχαμε μιλήσει από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της beta, που έχουν φτιάξει τις εφαρμογές τους με βάση το νέο iOS. Ακόμα όμως δεν έχει εμφανιστεί κάποια στο App Store που να αναφέρει ότι είναι πλήρως συμβατή με το iOS 7 και όλες του τις λειτουργίες. Ας μείνουμε στην χρήση όμως, κι ακόμα κι αν στην πρώτη beta υπήρχαν διάφορα σπασίματα στα γραφικά σε περίπτωση που θέλαμε να κλείσουμε κάποια εφαρμογή, τώρα με ένα απλό swipe προς τα πάνω στην εφαρμογή που θέλουμε, αυτή “κλείνει” με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Parallax

Όλο το iOS 7 έχει την δυνατότητα χάρη στο Parallax να καταλαβαίνει την κίνηση του χεριού μας όταν πιάνουμε την συσκευή, και ανάλογα να κινεί το wallpaper τόσο όσο πρέπει ώστε να μοιάζει αληθινό. Τα εικονίδια, που πια δεν έχουν σκιά, κινούνται μαζί με αυτό ή είναι σαν να απέχουν λίγο από αυτό όταν τα κοιτάζουμε.

Notification Center

Όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε στο iPhone από το iOS 5 και μετά, βρίσκονται στο Notification Center το οποίο τώρα χωρίζεται σε τρία τμήματα: “Σήμερα”, για όλα όσα έχουν συμβεί σήμερα, “Όλα”, για όλα μας τα notifications από facebook, twitter κτλ, καθώς και τα “Αναπάντητα”, στα οποία βλέπουμε κλήσεις που δεν έχουμε προλάβει, και γενικότερα ό,τι άλλο δεν έχουμε δει. Στο “Σήμερα”, υπάρχει ένα απλό κείμενο που μας λέει την μέρα, την ημερομηνία, και από κάτω ακριβώς το all-day event που μπορεί να έχουμε στο ημερολόγιο μας, τις ειδοποιήσεις που τυχόν έχουμε, όπως ξυπνητήρια κτλ, και στη συνέχεια το σημερινό πρόγραμμα/ημερολόγιο με τις μετοχές ακριβώς από κάτω. Στο τέλος όμως υπάρχει ό,τι ακριβώς και στο πάνω μέρος, για την αυριανή όμως ημέρα, άρα μπορούμε να δούμε αν υπάρχει κάποιο γεγονός που πρέπει να θυμόμαστε ή κάποια ειδοποίηση. Με την τελευταία έκδοση αφαιρέθηκαν τα κουμπάκια Tweet ή Post to Facebook και ακόμα δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σχετικά με αυτό.

Control Center

Κάτι που αρκετοί χρήστες ζητάνε από την στιγμή που η RipDev έφερε στις jailbroken συσκευές μας το Hood, και μετά διάφοροι το αντέγραψαν και δημιούργησαν το πασίγνωστο SBSettings, είναι toggles για τα settings. Το Control Center είναι μια μίξη των παλιών music controls που υπήρχαν στο multitasking, καθώς και των πιο απαραίτητων toggles. Στο πάνω μέρος του Control Center υπάρχει μια σειρά με κουμπάκια (toggles) για την κατάσταση πτήσης, για το WiFi, για το Bluetooth, για το Do not Disturb και για το κλείδωμα περιστροφής της οθόνης. Ακριβώς από κάτω είναι μια μπάρα που μας επιτρέπει, χωρίς πια να πρέπει να μπούμε στις ρυθμίσεις, να αυξομειώσουμε την φωτεινότητα όπου και αν είμαστε μέσα στο iOS. Τα Music controls έρχονται μετά, με πληροφορίες για το κομμάτι που παίζει αλλά και δυνατότητα να πάμε άμεσα στο ρεφρέν του τραγουδιού, στο σόλο, ή σε περίπτωση που δεν μας αρέσει να βάλουμε κάποιο άλλο. Το νέο χαρακτηριστικό που κρύβεται στο Control Center είναι το AirDrop που τώρα μας επιτρέπει να στείλουμε αρχεία από την μία συσκευή στην άλλη με μεγάλη ευκολία. Η σύνδεση που κάνει είναι αρκετά γρήγορη, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιεί το Bluetooth 4 για να το πετύχει αυτό. Δίπλα του είναι η επιλογή για το AirPlay που μας δίνει την δυνατότητα να στείλουμε τον ήχο, το video ή ολόκληρη την οθόνη μας, στην μεγάλη οθόνη που βρίσκεται συνδεδεμένο το Apple TV μας. Τέλος η Apple, πρόσθεσε 4 βασικά apps στο κάτω μέρος που μας επιτρέπουν να έχουμε άμεσα φακό, χρονόμετρο, αριθμομηχανή ή φωτογραφική. Όλα αυτά ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να τα αλλάξουμε αν θέλουμε με την τελική έκδοση του iOS 7.

Λευκό και απλό

Όλα τα χαρακτηριστικά του iOS 7 καταλήγουν στην απλότητα, και το λευκό ίσως θα πρέπει να χαρακτηριστεί σαν το πιο απλό χρώμα. Όλες οι εφαρμογές στο νέο iOS έχουν τώρα μενού με λευκό χρώμα, και στις περισσότερες, ό,τι είναι εντολή ή κουμπάκι χαρακτηρίζεται με ένα μπλε ή κόκκινο χρώμα. Το πληκτρολόγιο από την άλλη έχει και αυτό μια διαύγεια, και τις περισσότερες φορές παίρνει το αντίθετο χρώμα από αυτό που είναι “πίσω” του. Στα μηνύματα συγκεκριμένα, όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, μπορούμε να δούμε το “μπαλονάκι” να έρχεται πίσω από τα κουμπιά του πληκτρολογίου και να τα φωτίζει αυτά με μπλε ή πράσινο χρώμα ανάλογα. Όταν είναι να δώσουμε κάποιο password, όπως για παράδειγμα στο App Store τότε το χρώμα του γίνεται γκρι και επειδή μιλάμε για το πληκτρολόγιο, στις κλήσεις, το αριθμητικό για να κάνουμε μια κλήση, έχει τώρα κυκλικά κουμπιά που πατώντας τα βλέπουμε το πίσω επίπεδο, δηλαδή το χρώμα του wallpaper που τυχόν έχουμε, οπότε ισχύει για ακόμα μια φορά, ότι είναι σαν να βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή το συγκεκριμένο επίπεδο. Η Απλότητα συνεχίζεται και στο Safari που τώρα, όπως και στο Mac, αποτελείται από μόνο μία μπάρα διεύθυνσης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να γράψουμε την σελίδα που γνωρίζουμε, είτε για να κάνουμε αναζήτηση στο Google ή στην οποιαδήποτε υπηρεσία έχουμε επιλέξει. Με ένα μικρό κούνημα της σελίδας το Safari κρύβει την διεύθυνση και αφήνει μόνο τον τίτλο της σελίδας στο πάνω μέρος, ενώ ταυτόχρονα κρύβει και το κάτω μέρος με τις επιλογές ώστε να μας δώσει την καλύτερη δυνατή full screen πλοήγηση ακόμα και όταν έχουμε το iPhone σε portrait mode. Το ρολόι έχει τώρα λευκό γραφικό περιβάλλον και ελάχιστα πιο σκούρο το κάτω μενού ώστε να ξεχωρίζει. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα τα αναλογικά ρολόγια μπορούν να γίνουν ψηφιακά και πάλι αναλογικά με ένα tap.

Λίγο χρώμα

Οι εφαρμογές δεν μπορούν να είναι όμως όλες όμοιες, έτσι κάποιες εφαρμογές στο iOS 7 έχουν λίγο διαφορετικό, αλλά εξίσου λειτουργικό, γραφικό περιβάλλον. Αρχικά οι μετοχές και η πυξίδα έχουν τώρα σαν βασικό χρώμα το μαύρο και με το ίδιο χρώμα ακολουθεί και η κάμερα. Μερικά swipe προς τα δεξιά ή αριστερά στην κάμερα, μας επιτρέπουν να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης μας σε video, φωτογραφία, τετράγωνο και τέλος πανόραμα. Στο κάτω μέρος τώρα, εκτός από το κουμπάκι στα αριστερά που μας μεταφέρει στην βιβλιοθήκη μας, υπάρχει και ένα που μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε φίλτρα για τις φωτογραφίες μας πριν ή μετά την λήψη αυτών. Πάνω, υπάρχουν φυσικά οι επιλογές για το φλας και για το αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την μπροστά ή την πίσω κάμερα. Λίγο παραπάνω χρώμα θα δούμε στην εφαρμογή του Καιρού, που τώρα για την κάθε πόλη έχουμε ένα background με τον καιρό της χωρίς όμως αυτός να είναι σταθερός αλλά αντιθέτως ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση του καιρού σε πραγματικό χρόνο, μπορούμε να δούμε και το ανάλογο animation στη συσκευή μας. Υπάρχει επίσης ένα κουμπάκι στο κάτω μέρος, που μας φέρνει σε λίστα τις πόλεις που έχουμε αποθηκεύσει για ένα πιο σφαιρικό preview. Το Newsstand, το Game Center και οι Χάρτες έχουν πάλι τα δικά τους μοναδικά χρώματα. Το Game Center, όπως δείχνει και το εικονίδιο του, έχει κάποια μπαλόνια τα οποία είναι και το κεντρικό μενού της εφαρμογής και κάνουν διάφορα animation ανάλογα όταν τα πατήσουμε. Οι Χάρτες, ή Apple Maps, αλλάζουν με το νέο σύστημα και τώρα έχουν είτε λευκό ή γκρι γραφικό περιβάλλον για να δείχνουν τις πληροφορίες της διαδρομής ανάλογα με την φωτεινότητα που υπάρχει στο χώρο, αν και πέρα από αυτό, η εφαρμογή παραμένει ίδια με λευκό μενού στο πάνω και κάτω μέρος και με τις συνηθισμένες επιλογές. Το Passbook και οι Σημειώσεις κρατάνε σχεδόν το ίδιο γραφικό περιβάλλον, μόνο που στις σημειώσεις αλλάζει το χρώμα γενικότερα σε λευκό και δεν θυμίζει αρκετά το σημειωματάριο που βλέπαμε πριν. Η αριθμομηχανή παραμένει στα ίδια χρώματα χωρίς όμως τώρα να θυμίζει τόσο πολύ το γνωστό εργαλείο.

Τηλέφωνο

Οι κλήσεις που δεχόμαστε τώρα είναι μια μεγάλη φωτογραφία από την επαφή μας που πιάνει όλη την οθόνη με το όνομα της επαφής να απεικονίζεται στο πάνω μέρος και από κάτω το αν καλεί από iPhone, την δουλειά και αυτό να αλλάζει και να δείχνει τώρα και την εταιρεία. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στην επαφή για να εμφανιστούν. Οι επιλογές που έχουμε εδώ αλλάζουν, ανάλογα αν έχουμε ή όχι κλειδωμένη την οθόνη. Σε περίπτωση που δεν είναι κλειδωμένη έχουμε τις δύο επιλογές πάνω, “απάντηση με κείμενο”, “απάντηση αργότερα”, και από κάτω την επιλογή να κάνουμε swipe προς τα δεξιά το δάχτυλο μας όπως πηγαίνει και το εφέ για να απαντήσουμε. Σε περίπτωση που η οθόνη μας δεν είναι σε sleep/lock η κάτω επιλογή για απάντηση αλλάζει σε δύο άλλες μία με κόκκινο χρώμα που απορρίπτει την κλήση και μία με πράσινο που μας επιτρέπει να απαντήσουμε. Κάτι που ίσως αλλάζει λίγο το περιβάλλον στις κλήσεις (εμάς μας αρέσει), είναι τα μικρά avatars που μπορούμε τώρα να δούμε στη λίστα με τα αγαπημένα.

Μουσική

Τώρα η εφαρμογή της μουσικής από μαύρο, λευκό και cover flow, γίνεται πιο απλή. Στο κάτω μέρος με λευκό μπορούμε να δούμε τις κατηγορίες της εφαρμογής, Albums, Καλλιτέχνες, Είδη κτλ και στο πάνω μέρος έναν τίτλο που θα δείχνει που βρισκόμαστε, ένα βέλος στα δεξιά για να μας μεταφέρει στο “Now playing” και ένα κουμπάκι για το Store στα αριστερά. Ouch! Το Cover flow αντικατέστησε τώρα ένα grid, με τα εξώφυλλα που υπάρχουν τώρα στη βιβλιοθήκη μας στο οποίο μπορούμε να κάνουμε swipe δεξιά και αριστερά και να πατήσουμε πάνω σε ένα εξώφυλλο για να δούμε τα περιεχόμενα του, μόλις το κάνουμε αυτό εμφανίζονται δίπλα απο το εξώφυλλο και τα γνωστά κουμπάκια play pause next prev με μια λίστα των κομματιών του δίσκου στα δεξιά. Κάτι που παραμένει κρυμμένο για όσους χρήστες έχουν Ελληνικό iTunes Store λογαριασμό, είναι το iTunes Radio που μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη και να ακούμε μουσική που είναι στο ίδιο ακριβώς στυλ.

Λοιπόν, beta ή όχι beta είστε όλοι κολλημένοι με την Apple και έχετε κάνει ήδη update στις συσκευές σας και νιώθετε ο καθένας κι απο κάτι γι’ αυτό . Η beta 2 αν και διορθώνει κάποιες bugιες που είδαμε στην beta 1, φέρνει κάποια άλλα που είναι είτε σημαντικά είτε ασήμαντα. Τα περισσότερα κολλήματα είναι στην lockscreen, που είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή αν το δούμε συνολικά, και προσωπικά ελπίζω να έχουν ξεχάσει να κάνουν το slide to unlock να πιάνει μόνο εκεί που πρέπει να πιάνει. Ήδη “ξεκλείδωσε” δύο φορές το iPhone στην τσέπη χωρίς να το καταλάβω, αλλά αυτά είναι τα προβλήματα που βλέπει ο κάθε ένας. Ξέρω, να αφήσω τα δικά μου προβλήματα, και να πιάσω τα εικονίδια που είναι σαν να τα σχεδίασαν τα παιδάκια του δημοτικού.. όπως έχουν αναφέρει μεγάλοι και τρανοί designers αυτές τις μέρες. Το αν θα κάνει η Apple αλλαγές στα εικονίδια της μέχρι την επίσημη κυκλοφορία, δεν το ξέρουμε ακόμα. Αλλά και να το ξέραμε, θα ήταν αλήθεια; Αυτό που λένε με στόμφο αρκετοί designers, είναι ότι η Apple θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δικά τους εικονίδια αντί για αυτά που ήδη έχει το iOS 7. Οποτέ το παιχνίδι παίζεται ως εξής πια, ή θα προτείνουν συνεχώς να αλλάξει τα εικονίδια η Apple (που δεν πρόκειται), ή θα γυρίσουν αυτά των εφαρμογών τους σε κάποια που θα ταιριάζουν περισσότερο στο νέο iOS. Όσο για το flat, κουνηθείτε από την θέση σας λίγο αν νομίζετε ότι είναι flat, δείτε λίγο καλύτερα τα εικονίδια, και ξανασκεφτείτε το πριν πείτε κάτι γι’ αυτό. Όσο για τα features και τις δυνατότητες του νέου λογισμικού, αφήστε την Apple να ξέρει καλύτερα τι πρόκειται να βάλει και τι όχι σε αυτό, και πόσα ακόμα μπορεί να κρύβει. Σκεφτήκατε μήπως καθόλου γιατί το iOS 7 έχει τέτοια εικονίδια; Μήπως αυτά δεν χαλάνε σε καμία ανάλυση; Μήπως δεν πρόκειται πια για απλά γραφικά αλλά για vector γραφικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε συσκευή χωρίς να παίζει ρόλο το μέγεθος και η ανάλυση τους; Σίγουρα κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την μεγάλη αλλαγή, και δεν είναι ότι θέλουν να μοιάζει περισσότερο σε android, αλλιώς που είναι τα widgets;

Μέχρι να κυκλοφορήσει η Golden Master έκδοση του iOS 7, θα προσπαθήσουμε εδώ στο Greek iPhone να σας σερβίρουμε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, καθώς και για τις νέες κρυμμένες δυνατότητες και τις εφαρμογές που βλέπουμε στο iOS 7. Για όσους είναι ακόμα στο iOS 5 λόγω jailbreak ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, ρίξτε μια ματιά στο iOS 6.