Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 6

Πριν λίγο η Apple κυκλοφόρησε το iOS 6 για όλους τους χρήστες iPhone, iPad και iPod touch. Το update είναι διαθέσιμο τώρα από iTunes ή OTA (Over The Air) Update στις συσκευές σας (Ρυθμίσεις > Γενικά > Αναβάθμιση λογισμικού).

iOS 6 – Ας δούμε τα νέα χαρακτηριστικά δούμε ένα ένα! Κάντε κλικ σε οποίο link θέλετε από τα παρακάτω και θα μεταβείτε στο χαρακτηριστικό!

Μην ξεχνάτε, πριν κάνετε update:

  • 1) Κάντε Back Up στο iTunes ή στο iCloud (προτιμούμε το iTunes Back Up) Δείτε το παρακάτω screenshot
  • Screenshot+2012 09 19+at+16 21 18
  • 2) Μην ξεχάσετε (αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε Mac ή pc να κάνετε αναβάθμιση στο iTunes 10.7).
  • 3) Κάντε αναβάθμιση στις εφαρμογές σας
  • 4) Μην τρομάζετε αν λείπει το YouTube, υπάρχει στο App Store δωρεάν.
  • 5) Τα OTA Updates είναι τώρα διαθέσιμα!



Download Links – Δείτε τις συμβατές συσκευές <-κάντε κλικ στο link

Jailbreakers

Αν έχετε κρατήσει τα iOS 5.1.1 blobs με το καινούριο redsn0w θα μπορείτε να κάνετε ξανά restore στο iOS 5.1.1. Για το iOS 6 δεν έχει ειπωθεί κάτι ακόμα!

 

Στη συνέχεια τα νέα χαρακτηριστικά αναλυτικά

Ενσωμάτωση του Facebook

Μετά από το Twitter που η Apple ενσωμάτωσε μέσα στο σύστημα iOS 5, έτσι στο νέο iOS 6 που κυκλοφόρησε χθες βλέπουμε ότι έχει ενσωματωθεί και το Facebook. Πηγαίνοντας απλά στις Ρυθμίσεις και δίνοντας τα στοιχεία μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Facebook οπουδήποτε θέλουμε στο iOS. Μπορούμε να μοιραστούμε φωτογραφία άμεσα από τις φωτογραφίες ή την Camera, να μοιραστούμε την τρέχουσα τοποθεσία μας ακόμα και μέσα από την εφαρμογή Maps. Δημοσιεύστε κάποιο score που έχετε κάνει στο Game Center. Κάνοντας μόνο μια φορά σύνδεση στο λογαριασμό σας μπορείτε να μοιραστείτε οτιδήποτε θέλετε μέσα από το iOS αλλά και να τραβήξετε πληροφορίες από τους φίλους σας όπως ημέρα γενεθλίων, οδό και άλλα. Ακόμα και αν αλλάξουν κάποιο mail ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, εσείς μένετε συγχρονισμένοι.

Το καλύτερο όμως είναι που πια υπάρχει μια λύση για όλα αυτά τα ανεπιθύμητα notifications για παιχνίδια και event και μπορούμε να επιλέξουμε ακριβώς ποια θέλουμε να λαμβάνουμε.

Panorama

Με το iOS 6 προστέθηκε ακόμα μία δυνατότητα στην κάμερα, μιλάμε για την δυνατότητα πανοραμικής φωτογραφίας που από σήμερα είναι διαθέσιμη στο iPhone 4S και iPhone 5. Χάρη σε αυτή την δυνατότητα μπορούμε να κάνουμε λήψη μια τοποθεσίας γράφοντας με την συσκευή μας την εικόνα που θέλουμε κρατώντας το βελάκι στο κέντρο. Η φωτογραφία στην τελική της μορφή θα πρέπει να φτάνει τα 28 megapixels.

 

Siri & Eyes Free

Το Siri που γνωρίσαμε στο iPhone 4S είναι ο πιστός μας βοηθός που ενεργοποιείτε με το κράτημα του Home button. Μόλις ενεργοποιηθεί το Siri μπορούμε να κάνουμε ότι ερωτήσεις θέλουμε σε αυτό για μαθηματικά, και πολλά άλλα να παίξουμε κάποια τραγούδια μουσικής από την συσκευή μας, να καλέσουμε κάποιον, να δούμε τον καιρό, τις μετοχές και άλλα. Με την αναβάθμιση του Siri τώρα μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις.

Αυτή τη φορά σχετικά με σκορ για αγώνες και στατιστικές, που μπορούμε να πάμε για φαγητό, ποιες ταινίες να δούμε όπως ακόμα και να κάνουμε post στο Facebook. Αν και δεν προστέθηκε η Ελλάδα στις χώρες υποστήριξης, το Siri τώρα καταλαβαίνει περισσότερες γλώσσες και δουλεύει σε περισσότερες περιοχές. Και μαζί με όλα αυτά ίσως το καλύτερο είναι ότι το Siri τώρα έρχεται και στο iPad 3ης γενιάς με το iOS 6.

Αν είστε οπαδοί των αθλητικών, το Siri τώρα γνωρίζει από baseball, basket, soccer, ποδόσφαιρο και hockey. Μπορείτε να το ρωτήσετε ότι θέλετε για τα score, τα προγράμματα και τα στατιστικά.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες το Siri τώρα μπορεί να βρει τις ταινίες που θέλετε είτε ψάχνοντας με τον ηθοποιό είτε με το όνομα της ταινίας ή με όποιον άλλο τρόπο εσείς θέλετε. Μόλις βρείτε την ταινία που θέλετε, μπορείτε να βρείτε το σχετικό trailer, όπως και πολλές πληροφορίες για την ταινία, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως το σκηνοθέτη, το είδος, τα βραβεία που έχει πάρει και άλλα πολλά.

Ακόμα επειδή το Siri δεν υποστηρίζει την χώρα μας δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες δυνατότητες που απαιτούν το Siri να γνωρίζει την τοποθεσία μας, όμως απ’ ότι φαίνεται το Siri είναι ενεργοποιημένο για την Ελλάδα όσον αφορά τις τοποθεσίες. Σε αυτές τις δυνατότητες μπορούμε να ζητήσουμε από το Siri να μας βρει κάποιο εστιατόριο για φαγητό και να κλείσουμε και ένα τραπέζι σε αυτό, χάρη στο OpenTable. Φυσικά αυτά όχι για την Ελλάδα.

Το Siri είναι τώρα και πιο φιλικό με τα κοινωνικά δίκτυα και μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε ένα tweet ή κάποιο update στο Facebook και όλα αυτά μόνο με την φωνή μας. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε σε όλες τις σελίδες για να βρούμε τις εφαρμογές που θέλουμε, αρκεί μόνο να πούμε στο Siri ποια εφαρμογή θέλουμε να ανοίξουμε και αυτό θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Ίσως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η ενσωμάτωση του Siri στα αυτοκίνητα. Η Apple δουλεύει με διάφορους κατασκευαστές ώστε να φέρει το κουμπί για το Siri στο τιμόνι το οποίο θα μπορούμε να βρούμε με πολύ μεγάλη ευκολία για να μην χρειάζεται να πάρουμε τα μάτια μας από το δρόμο. Για ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στο δρόμο, η οθόνη της συσκευής μας δεν ανάψει καν. Με την δυνατότητα Eyes Free, μπορούμε να πούμε στο Siri να κάνει κλήσεις, να παίξει μουσική, να διαβάσει και να στείλει μηνύματα, να βρει τη κατεύθυνση με την εφαρμογή Maps, να διαβάσει το ημερολόγιο, τις ειδοποιήσεις μας, να προσθέσει ειδοποιήσεις και πολλά άλλα. Ακόμα και όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, το Siri αναλαμβάνει να κάνει τα πάντα για εμάς.

Τέλος, το Siri υποστηρίζει πολύ περισσότερες χώρες και γλώσσες, μέσα σε αυτές τα Αγγλικά και τα Ισπανικά, τα Γαλλικά, τα Ιταλικά, τα Γερμανικά, τα Γιαπωνέζικα και άλλες. Να θυμίσουμε πως το Siri από την στιγμή που κυκλοφόρησε είναι beta.

 

Νέος σχεδιασμός στο App Store, iTunes Store και iBookstore

Όπως είχαμε δει και την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple με την κυκλοφορία του iOS 6 έφερε και ένα νέο γραφικό περιβάλλον για το App Store, το iTunes Store και το iBookstore στις iOS συσκευές της. Τα stores έχουν τώρα ένα μαύρο theme στο πάνω και το κάτω μέρος ενώ στο κέντρο μπορούμε να δούμε τις εφαρμογές, τα βιβλία, τις ταινίες ή την μουσική. Ο τρόπος εμφάνισης άλλαξε και μοιάζει σε αυτόν που είδαμε πριν λίγους μήνες και στο iPad. Θα πρέπει τώρα να κάνουμε swipe προς τα δεξιά ή αριστερά για να δούμε μια “λίστα” με εφαρμογές, λίγο πιο δύσκολο από πριν, αφού το iPhone δεν έχει την οθόνη του iPad. Όμως οι εφαρμογές τώρα με την νέα εμφάνιση έχουνε και μια κατάσταση Open, Install, Update ή την τιμή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεχωρίσουμε εύκολα τις εφαρμογές που έχουμε αγοράσει, που έχουμε ήδη εγκατεστημένες, που πρέπει να αναβαθμίσουμε και φυσικά όλες αυτές που δεν έχουμε αγοράσει.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματάνε εδώ, το App Store έχει τώρα την δυνατότητα των tasks, δηλαδή να μπορεί να κάνει πολλά μαζί. Για παράδειγμα: μπορούμε σε μια λίστα να πατήσουμε Install σε περισσότερες από μία εφαρμογές, Update ή και αγοράσουμε κάποιες από αυτές και όλα αυτά χωρίς να βγούμε από το App Store. Στα updates για να δούμε τι καινούριο υπάρχει, αρκεί μόνο ένα tap πάνω στο κάθε ένα που βρίσκεται στη λίστα.

Η αναζήτηση στο App Store τώρα δίνει αποτελέσματα καρτέλες τις οποίες μπορούμε να δούμε μία-μία στο iPhone και περισσότερες μαζί στο iPad. Η καρτέλα περιέχει το εικονίδιο, τοόνομα της εφαρμογής, της εταιρίας/πωλητή, το είδος, ένα κουμπί για install/open και στο κάτω μέρος το πρώτο screenshot από αυτή. Αυτό μας θυμίζει την αναζήτηση του Chomp, της εταιρίας που η Apple αγόρασε πριν λίγους μήνες. Ίσως όμως να μην είναι και τόσο βολικό για το iPhone.

Για τους φίλους που χρησιμοποιούν πολύ τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει τώρα η δυνατότητα να κάνετε Like στις εφαρμογές που σας αρέσουν ή ακόμα και να τις μοιραστείτε με mail, μήνυματα, tweet ή με όποιον άλλο τρόπο επιθυμείτε.

Πρόσθετα τώρα υπάρχει το ταμπελάκι “Νέο” σε όλες τις εφαρμογές που κατεβάζουμε στο iOS 6 από το App Store. Αυτό το χαρακτηριστικό στο iOS 6 μας βοηθά να μην ξεχάσουμε διάφορες εφαρμογές που έχουμε κατεβάσει από το App Store και δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Η ετικέτα εξαφανίζεται αμέσως μόλις ανοίξουμε την εφαρμογή για πρώτη φορά, χρησιμοποιούνται δηλαδή απλά σαν υπενθύμιση για εφαρμογές που έχουμε ξεχάσει να δούμε.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δουλεύουν και τα iBookstore με τα βιβλία αλλά και το iTunes Store με την μουσική και τις ταινίες. Η διαφορά είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι δεν υπάρχει η κατάσταση κάτω από τις ταινίες, την μουσική και τα βιβλία όπως στο App Store.

 

Απάντηση με μήνυμα και Μην ενοχλείτε

Το iOS 6 προσθέτει νέες δυνατότητες για τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις στο iPhone. Τώρα μπορούμε να απορρίψουμε και ευγενικά μια κλήση, στέλνοντας απάντηση με κείμενο SMS ή βάζοντας κάποια ειδοποίηση για να καλέσουμε αργότερα. Όταν όμως τα πράγματα είναι πολύ περίεργα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την νέα επιλογή Do Not Disturb για να μην έχουμε καμία ενόχληση από ανεπιθύμητους.

Όταν λάβουμε μια κλήση και δεν μπορούμε να απαντήσουμε εκείνη στην στιγμή απλά κάνουμε swipe προς τα πάνω το εικονίδιο με το τηλέφωνο που βρίσκεται στην άκρη και μας δίνονται άλλες δύο επιλογές. Μπορούμε είτε να απαντήσουμε σύντομα με ένα iMessage ή SMS ή να προσθέσουμε μια ειδοποίηση ακόμα και με τοποθεσία για να θυμηθούμε να κάνουμε την κλήση αργότερα. Ρυθμίστε να λάβετε μια ειδοποίηση σε μια ώρα, όταν αφήσετε την τοποθεσία που βρίσκεστε, όταν φτάσετε στο σπίτι ή στην δουλειά.

Με την ενεργοποίηση του “Do Not Disturb” μπορείτε να ξεπεράσετε όλες τις εισερχόμενες κλήσεις και τις ειδοποιήσεις. Ενεργοποιήστε το κανονικά ή προγραμματίστε την ενεργοποίηση του μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα. Υπάρχει όμως και η επιλογή να επιτρέψετε κλήσεις από συγκεκριμένες επαφές που έχετε σε κάποιο group ή από τα Favorites. Επίσης, εκτός από τα widgets που έχουμε ήδη δει για τον καιρό και τις μετοχές, τώρα υπάρχει και το Share widget που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε tweet ή να δημοσιεύσουμε κάτι στο Facebook απλά με ένα tap.

Εκτός από τις αλλαγές στο Notification Center, υπάρχουν και μερικές αλλαγές στα γραφικά στη Lock Screen. Όπως βλέπουμε και στο Screenshot οι ειδοποιήσεις έχουν τα ίδια γραφικά και τις σκιές που έχει και η πάνω μπάρα με την ώρα.

 

Shared Photo Streams

Photostream gallery overview

Το Photo Stream που γνωρίσαμε στο iOS 5 μας επιτρέπει να ανεβάσουμε άμεσα όλες τις νέες φωτογραφίες μας στο iCloud κάνοντας έτσι αυτόματα και back up σε αυτές.Με το νέο iOS 6 θα μπορούμε τώρα να μοιραστούμε τις φωτογραφίες που θέλουμε με αυτούς που εμείς θέλουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε από την εφαρμογή με τις φωτογραφίες και να πατήσουμε το κουμπάκι για το μοίρασμα και αυτόν με τον οποίο θέλουμε να τις μοιραστούμε.

Photostream gallery webview

Όλοι οι φίλοι μας που χρησιμοποιούν iCloud σε κάποια συσκευή με το iOS 6 ή σε Mac με το νέο OS X Mountain Lion θα λάβουν αυτές τις φωτογραφίες στην εφαρμογή Photos ή στο iPhoto. Ακόμα μπορούμε να δούμε τα διαμοιραζόμενα Photo Stream στο Apple TV. Για όσους δεν χρησιμοποιούν κάποια Apple συσκευή μπορούνε να δούνε όλες τις φωτογραφίες στο web.

Photostream gallery comments

Σε όλες τις φωτογραφίες που μοιραζόμαστε μπορούν οι φίλοι μας να κάνουν σχόλια, φυσικά κάθε φορά που λαμβάνεται ένα σχόλιο θα δέχεστε κανονικά notification και θα μπορείτε να δείτε τα σχόλια των άλλων ή να αφήσετε τα δικά σας. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν όσες φωτογραφίες θέλουν εφόσον τα διαμοιραζόμενα Photo Stream μας δεν μετράνε στην χωρητικότητα του iCloud και δουλεύουν τέλεια μέσω Wi-Fi και δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

 

Safari με Reading List και iCloud Tabs

Το iOS 6 φέρνει με το νέο Safari ένα καλύτερο τρόπο πλοήγησης στο iPhone, στο iPad και το iPod touch.

Με το iCloud Tabs μπορούμε να δούμε ποια tabs/σελίδες έχουμε αφήσει ανοιχτά στις συσκευές μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το διάβασμα από εκεί που το αφήσαμε σε οποιαδήποτε συσκευή έχουμε στα χέρια μας.

Ο Safari προσφέρει ακόμα και ολόκληρες σελίδες (και όχι απλά links) για την Readling List μας, κάτι που θα μας δώσει την δυνατότητα να διαβάσουμε τα άρθρα που έχουμε στη Reading List ακόμα και χωρίς να είμαστε συνδεδεμένοι στο internet.

Ακόμα, τώρα με την νέα έκδοση του Safari μπορούμε να επιλέξουμε φωτογραφίες και video από την library ή ακόμα και να τραβήξουμε νέες χωρίς να χρειάζεται να βγούμε από το Safari. Το Full-screen είναι κάτι τελευταίο που η Apple έκρυψε στη νέα έκδοση του Safari. Γυρνώντας απλά το Safari σε landscape θα δούμε ότι εμφανίζεται ένα κουμπάκι στο κάτω μέρος δεξιά το οποίο θα αφαιρέσει από την οθόνη τις μπάρες και όλα τα γραφικά και θα κρατήσει μόνο την σελίδα.

 

FaceTime μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας

 

Facetime main

Όλοι μας γνωρίζουμε το FaceTime που η Apple παρουσίασε με το iPhone 4 το καλοκαίρι του 2010 για όσους όμως δεν το γνωρίζουν είναι η υπηρεσία που μας επιτρέπει να κάνουμε video κλήσεις.Αρχικά με την κυκλοφορία του FaceTime δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε κλήσεις μέσω κάποιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας και ο μόνος τρόπος ήταν εφόσον έχουμε συνδεθεί σε κάποιο δίκτυο WiFi.

Στην Ελλάδα αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο για αυτό η άμεση λύση ήταν το jailbreak της συσκευή και η εγκατάσταση του προγράμματος 3G Unrestrictor η οποία επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το FaceTime ακόμα και με τα δίκτυα κινητής.

Με το iOS 6 η Apple φέρνει αυτή την επιλογή από την αρχή και τώρα μπορούμε να κάνουμε κλήσεις και μέσω του 3G δικτύου μας. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε FaceTime κλήσεις στο iPad χρησιμοποιώντας το νούμερο του τηλεφώνου. Οι ρυθμίσεις φέρνουν επίσης όλες τις απαραίτητες επιλογές που χρειάζεται να έχουμε όπως σε πια mail ή τηλέφωνα είστε διαθέσιμοι.

Η υπηρεσία Wi-Fi Plus Cellular Mode που θα βρούμε στα Settings > General > Cellular, προσοχή όμως γιατί αυτό μπορεί να είναι επιβάρυνση στον λογαριασμό σας αν έχετε σύνδεση σε κάποιον πάροχο και περάσετε το όριο. Μαζί με αυτή την επιλογή, υπάρχει και η δυνατότητα να αποφασίσουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε Cellular (δίκτυο κινητής) για iCloud Documents, το iTunes, το FaceTime, το Passbook και την Reading List στο Safari.

 

Μουσική και iTunes Match

Η εφαρμογή της Μουσικής στο iOS 6 αποκτά ένα άλλο theme που έχουμε δει στο παρελθόν στην έκδοση του iOS για iPad.

Όπως και σε άλλες εφαρμογές σαν το App Store, η πάνω και κάτω μπάρα στην εφαρμογή είναι τώρα μαύρη όταν βρισκόμαστε στον player ή στο “Παίζει τώρα” ενώ στα υπόλοιπα σημεία η εφαρμογή έχει παντού σαν βασικό χρώμα το λευκό. Μπορούμε οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε να μεταφερθούμε στο iTunes Store απλά πατώντας το κουμπάκι Store.

Μέσα στο Άλμπουμ το περιβάλλον είναι σχεδόν ίδιο με πριν. Στο πάνω μέρος υπάρχει το εξώφυλλο και δίπλα με την σειρά ο Καλλιτέχνης, το όνομα του Άλμπουμ και πληροφορίες για την χρονιά κυκλοφορίας αλλά και τα τραγούδια με την διάρκεια τους. Ένα κουμπάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε τα τραγούδια του Άλμπουμ shuffle (με τυχαία σειρά).

Στην πλοήγηση μας μέσα στην εφαρμογή μπορούμε να δούμε ότι όλες οι λίστες όπως Καλλιτέχνες, Άλμπουμ, Λίστες, Τραγούδια και Λοιπά είναι όλες ντυμένες στο λευκό χρώμα. Αντίθετα με το παλιό γραφικό περιβάλλον τα εξώφυλλα στα Άλμπουμ τώρα είναι λίγο πιο μικρή και όλα τα γραφικά θυμίζουν 3D με ζωντανές σκιές και πολύ όμορφα χρώματα από πριν.

Αυτά όμως δεν είναι τα πιο σημαντικά νέα για την νέα εφαρμογή Μουσικής, το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά το iTunes Match. Φαίνεται ότι η Apple έφερε έναν εντελώς νέο player στην εφαρμογή Μουσική που τώρα μας επιτρέπει ή να κατεβάσουμε τα κομμάτια ή να τα κάνουμε stream κανονικά (χωρίς να γίνουν download). Στο iOS 5 με το iTunes Match είχαμε την δυνατότητα να κατεβάσουμε τα κομμάτια όταν θέλαμε να τα ακούσουμε και όχι απλά να ακούσουμε stream απευθείας από το iCloud.

Για το Ελληνικό iTunes Match φαίνεται ότι δεν υπάρχει η επιλογή για download μεμονωμένων τραγουδιών αλλά μόνο για όλα τα Άλμπουμ ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη ή ενός συγκεκριμένου άλμπουμ. Όλα αυτά τα κομμάτια ή τα άλμπουμ που θα κατεβάσουμε μένουν εκεί ακόμα και αν χρειαστεί να απενεργοποιήσουμε το iTunes Match. Με την ενεργοποίηση του iTunes Match μεταφέρονται ακόμα και οι λίστες που έχουμε δημιουργήσει και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε Genius λίστες πατώντας απλά πάνω στο εικονίδιο του Genius.

Τέλος όπως έχουν αναφέρει και άλλα blogs αυτές τις μέρες, το iOS 6 μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τραγούδι για το ξυπνητήρι μας. Μόνο μην ξεχάσουμε να πατήσουμε αποθήκευση στο νέο ξυπνητήρι για να δουλέψει σωστά.

Κάτι εξίσου σημαντικό στο iOS 6 είναι ότι η Apple έχει αρχίσει να παίζει με τα γραφικά και να τους δίνει κίνηση με την χρήση του γυροσκόπιου. Δείτε το video από το Βελγικο site για iPhone στη συνέχεια, η γυαλάδα στο μεταλλικό στο slider του ήχου αλλάζει με την κίνηση. Κάτι παρόμοιο έχει και στο μεταλλικό panel στο iCloud.com μόνο που εκεί θα πρέπει να κουνήσουμε τον κέρσορα του ποντικιού για να το δούμε.

 

Passbook

Όλα σας τα εισητήρια, οι άδειες επιβίβασεις, τα κουπόνια, οι κάρτες και άλλα θα βρίσκονται τώρα σε ένα μόνο μέρος, στο Passbook. Με την εφαρμογή Passbook έχουμε την δυνατότητα να σκανάρουμε το iPhone μας για να για να επιβιβαστούμε σε κάποια πτήση, να μπούμε στον κινηματογράφο ή να εξαργυρώσουμε κάποιο κουπόνι. Μπορούμε επίσης να δούμε πότε λήγουν τα εισητήρια μας, τα κουπόνια μας, ποιά είναι η θέση μας σε μια πτήση και ίσως το υπόλοιπο των χρημάτων μας. Όλα τα passes θα εμφανιστούν στη Lock screen της συσκευής μας την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος, όπως για παράδειγμα το εισητήριο θα εισητήριο πτήσης θα εμφανιστεί μόλις φτάσουμε στο αεροδρόμιο, το κουπόνι για το δώρο όταν φτάσουμε στο αντίστοιχο κατάστημα κτλ. Το Passbook έχει ακόμα την δυνατότητα να αλλάξει τα στοιχεία του εισητηρίου αφού πρώτα μας ειδοποιήσει. Έτσι, αν αλλάξει η πύλη μετά από το check in που έχουμε κάνει για την πτήση, το Passbook θα μας ειδοποιήσει για να σιγουρευτούμε ότι δεν είμαστε στην λάθος αίθουσα.

Εκτός από όλα αυτά, το Passbook σιγά σιγά πρόκειται να γίνει το πορτοφόλι μας και ίσως κάποια σιγμή στο κοντινό μέλλον να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την διαχείριση των χρημάτων μας.

 

Mail και  Mail VIPs

Με νέα γραφικά και πιο απλοποιημένο περιβάλλον για πιο εύκολη ανάγνωση και γράψιμο έρχεται το Mail στο iOS 6. Το Mail στο iOS 6 μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε μια λίστα με VIP έτσι ώστε να μην ξαναχάσουμε κάποιο σημαντικό μήνυμα από το αφεντικό μας η οποιονδήποτε άλλον. Τώρα είναι πολύ πιο απλό και εύκολο να προσθέσουμε εικόνες και video στα email μας και αν θέλουμε απλά να κάνουμε ανανέωση στο mailbox μας κάνουμε ένα swipe προς τα κάτω.

VIP inbox. Η λίστα VIP υποστηρίζει iCloud έτσι ώστε να την έχετε ανανεωμένη σε όλες σας τις iOS συσκευές. Ακόμα με το Mail τώρα μπορούμε να προσθέσουμε εικόνες και video χωρίς να τα κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση. Απλά πατάμε κάπου στο κενό και στο μενού που εμφανίζεται πατάμε στο βελάκι δύο φορές και μετά την επιλογή εισαγωγή φωτογραφίας ή video. Επίσης ένα πρόσθετο που θα δούμε στο Mail είναι η δυνατότητα Pull to refresh που μας επιτρέπει να τραβήξουμε την λίστα προς τα κάτω για την ανανέωση της.

 

Απόρρητο

Facebook gallery contacts

Με το iOS 6 η Apple έχει διορθώσει αρκετά “λάθη” και πιο πολύ αυτά τα οποία τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών χρηστών την προηγούμενη χρονιά. Την προηγούμενη χρονιά με το iOS 5 θίχτηκαν πολλά ζητήματα και τα περισσότερα από αυτά ήταν για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του χρήστη. Αναφερόμαστε φυσικά στα δεδομένα που η Apple κατάφερε να συλλέξει ανώνυμα χάρη στις υπηρεσίες τοποθεσιών στο σύστημα της. Εκτός από αυτά όμως φαίνεται πως και οι αντιγραφή των επαφών που είδαμε με διάφορες εφαρμογές όπως το Path ήταν κάτι που δυσαρέστησε αρκετά τους χρήστες.

Για να διορθώσει αυτά και άλλα πολλά προβλήματα η Apple στο iOS 6 έφερε μέσα στις Ρυθμίσεις την κατηγορία Απόρρητο. Σε αυτή θα βρούμε τις παλιές επιλογές για τις Υπηρεσίες τοποθεσίας αλλά και ότι άλλο έχει σχέση με τα δεδομένα που ζητάνε οι διάφορες εφαρμογές που κάνουμε εγκατάσταση.

Όπως μπορούμε να δούμε από τις επιλογές υπάρχει τρόπος τώρα να πούμε αν θέλουμε διάφορες εφαρμογές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επαφές μας, τα ημερολόγια, να έχουν πρόσβαση στις υπομνήσεις ή να μπορούν να διαβάσουν τις πληροφορίες από τις Φωτογραφίες όπως την περιγραφή, την τοποθεσία που έγινε η λήψη και άλλα.

 

Καθοδήγηση (Guided Access)

Guided access ios 6

Με το iOS 6 θα δούμε πολλές νέες δυνατότητες και μία από αυτές είναι και το Guided Access ή σε ελληνική μετάφραση η Καθοδήγηση σε μία εφαρμογή. Αν έχετε δώσει ποτέ το iPad σε πολύ μικρά παιδιά θα έχετε παρατηρήσει ότι συνέχεια πατάνε όλα τα κουμπιά που βρίσκουν μπροστά τους και μπορούν ακόμα να κλείσουν και την εφαρμογή πράγμα αρκετά κατανοητό για την ηλικία τους και το πράγμα μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο όταν πατάνε σε διάφορες διαφημίσεις και άλλες ρυθμίσεις που υπάρχουν στην κάθε εφαρμογή.

Ευτυχώς η Apple βρήκε μια λύση, την Καθοδήγηση, που επιτρέπει να απενεργοποιήσουμε μέρη της οθόνης ώστε ο χρήστης να μην μπορεί να φύγει από την εφαρμογή. Η Καθοδήγηση που θα είναι μέρος της Προσβασιμότητας (Ρυθμίσεις > Γενικά) στο iOS 6 έχει σχεδιαστεί αρχικά για αυτιστικά παιδιά αλλά φέρνει αρκετές επιλογές σε διάφορους χρήστες.

Μόλις ενεργοποιήσουμε την καθοδήγηση μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή είμαστε αρκεί να πατήσουμε τρεις φορές το Home button. Μετά με τις επιλογές μπορούμε να επιλέξουμε σε πια σημεία της εφαρμογής δεν θέλουμε να έχει πρόσβαση ο χρήστης και ποιες λειτουργίες δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθούν. Για να βγούμε από την Καθοδήγηση θα πρέπει να πατήσουμε το Home button τρεις φορές και να δώσουμε το passcode αν έχουμε ορίσει κάποιο πριν.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

Από την Apple

iOS 6 Software Update

This update contains over 200 new features, including the following:

 

  •   Maps
    • Apple designed vector based maps
    • Turn-by-turn navigation with spoken directions on  iPhone 5, iPhone 4S, iPad Wi-Fi + Cellular (2nd and 3rd generation)
    • Real-time traffic information
    • Flyover for photo-realistic, interactive 3D views of major metro areas on iPhone 5, iPhone 4S, iPad (3rd generation), and iPod touch (5th generation)
    • Local search results with Yelp photos, ratings, reviews, and available deals
    • Siri integration for requesting directions and finding places along a route
  •   Siri improvements
    • Sports: scores, player stats, game schedules, team rosters, and league standings for baseball, basketball, football, soccer and hockey
    • Movies: trailers, showtimes, reviews and facts
    • Restaurants: reservations, reviews, photos and information
    • Send a Tweet
    • Post on Facebook
    • App launch
    • Eyes Free in supported automobiles
    • Local search available in Siri supported countries (availability may be limited during initial rollout)
    • Additional country and language support for Canada (English and Canadian French), China (Mandarin), Hong Kong (Cantonese), Italy (Italian), Korea (Korean), Mexico (Spanish), Spain (Spanish), Switzerland (Italian, French, German), Taiwan (Mandarin), US (Spanish)
    • Supported on iPhone 5, iPhone 4S, iPad (3rd generation) and iPod touch (5th generation)
    •   Facebook integration
      • Single sign-on from Settings
      • Post from Photos, Safari, Maps, App Store, iTunes, Game Center, Notification Center and Siri
      • Add location and choose audience for any post
      • View up-to-date Facebook profile photos and contact information in Contacts
      • View Facebook events and birthdays in Calendar
      • Like content and see your friends’ Likes in App Store and iTunes Store
      •   Shared Photo Streams
      • Share selected photos with the people you choose
      • Friends can view shared photos in Photos app, iPhoto and Apple TV
      • Friends can like and make comments on individual photos
      •   Passbook
      • One place for boarding passes, store cards, movie tickets and other passes
      • Barcode display for boarding flights, buying coffee, getting into movies and other actions
      • Passes displayed on Lock Screen based on time or location
      • Passes can be automatically updated
      • Supported on iPhone and iPod touch
    •   FaceTime improvements
      • FaceTime over cellular support for iPhone 5, iPhone 4S and iPad Wi-Fi + Cellular (3rd generation)
      • Receive FaceTime calls, sent to your iPhone number, on your iPad and iPod touch
      •   Phone improvements
      • Do Not Disturb to suppress incoming calls and notifications
      • ‘Reply with message’ option when declining a call
      • ‘Remind me later’ option based on time or location when declining a call
    •   Mail improvements
      • VIP mailbox to quickly access mail from important people
      • Flagged email mailbox
      • Insert photos and videos when composing email
      • Open password protected Office docs
      • Pull down to refresh mailboxes
      • Per account signatures
    •   Safari improvements
      • iCloud tabs to see open pages on all your devices
      • Offline Reading List
      • Photo upload support
      • Full screen landscape view on iPhone and iPod touch
      • Smart app banners
      • JavaScript performance improvements
    •   App Store and iTunes Store improvements
      • Updated store design
      • iTunes Preview history
      • Complete my season
      • Complete my album
      •   Game Center improvements
      • Challenge friends to beat high scores and achievements
      • Post high-scores and achievements to Facebook and Twitter
      • Friend recommendations based on your Facebook friends
    •   Accessibility improvements
      • Guided Access to limit device to one app or restrict touch input on certain areas of the screen
      • VoiceOver integration with Maps, AssistiveTouch and Zoom
      • Support for Made for iPhone Hearing Aids for iPhone 5 and iPhone 4S
    •   Improved privacy controls for Contacts, Calendars, Reminders, Photos and data shared over Bluetooth
    •   Reminders can be reordered in the Reminders app
    •   Custom vibrations for alerts on iPhone
    •   Clock app for iPad
    •   Clock alarm with song
    •   Search all fields in Contacts
    •   Automatic movie mode for improved video sound quality
    •   Definitions of a selected word for Chinese, French, German and Spanish
    •   New keyboard layouts for French, German, Turkish, Catalan, Arabic and Icelandic
    •   Keyboard shortcuts shared across devices via iCloud
    •   Bluetooth MAP support
    •   Global network proxy for HTTP
    •   Features for China
      • Baidu web search
      • Sina Weibo integration
      • Share videos to Tudou
      • Share videos to Youku
      • Improved text input for handwriting and Pinyin
    •   Bug fixes

 

Some features may not be available for all countries or all areas.  Please visit this website for more details:

http://www.apple.com/ios/feature-availability

For information on the security content of this update, please visit this website:

http://support.apple.com/kb/HT1222

Thanks TheNextWeb for the gifs