Ο Steve Jobs προσπάθησε να βελτιώσει και τη φωτογραφία

Πριν από λίγο καιρό στη βιογραφία του Steve Jobs είδαμε ότι ήθελε να επαναεφεύρει την τηλεόραση, τα βιβλία (textbooks) και την φωτογραφία.

Για το πρώτο, την τηλεόραση, έχουμε δει φήμες εδώ και αρκετό καιρό και πιστεύουμε ότι μέχρι το 2013 θα έχει κυκλοφορήσει μια εξελιγμένη τηλεόραση με Siri και αναγνώριση φωνής.

Το δεύτερο μέρος με τα βιβλία μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε με την αναβαθμισμένη έκδοση iBooks 2 και το iBooks Author τα οποία σίγουρα θα λέγαμε μπορούνε να αντικαταστήσουν τα παλιά και μη ανανεωμένα βιβλία (όχι στη χώρα μας) και την σχολική τσάντα των μαθητών με ένα iPad.

Το τρίτο μέρος όμως που έχει σχέση με τη φωτογραφία δεν έχει ανανεωθεί και εκτός από κάποιες πολύ παλιές φωτογραφικές μηχανές τις Apple και διάφορα concept δεν έχει ακουστεί κάτι για αυτό. Ίσως όμως ένα κομμάτι της επανεφεύρεσης της φωτογραφίας να έχει καλύψει το iPhone 4S που δίνει τη δυνατότητα για αναγνώριση προσώπου (με την έκδοση iOS 5.1 ακόμα καλύτερη), πολύ γρήγορες λήψεις, φωτογραφίες HDR, λήψη video 1080p και την άμεση επεξεργασία φωτογραφίας που μας εξασφαλίζει το iOS 5. Όλα αυτά με τον αισθητήρα των 8 megapixel της Sony, αλλά ο Steve Jobs ήθελε πολύ περισσότερα από αυτά.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Steve Jobs προσπάθησε να συναντηθεί με τον Ren Ng, απόφοιτο του Stanford και CEO της εταιρίας φωτογραφίας Lytro. Όταν έμαθε ο Ng ότι ο Jobs ήθελε να τον συναντήσει πήγε στο σπίτι του Jobs για να συζητήσει σχετικά με το σχεδιασμό προϊόντος και την φωτογραφία.

Όπως αναφέρει και το βιβλίο Inside Apple που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο 32χρονος Ng έτρεξε στο σπίτι του Jobs στο Palo Alto του έδειξε demo από την τεχνολογία της Lytro, μίλησε μαζί του για κάμερες και σχεδιασμό προϊόντων και ο Jobs του ζήτησε να του στείλει ένα mail με τρία πράγματα που ήθελε να χρησιμοποιήσει από την τεχνολογία της Lytro για την Apple.

Ο Jobs ζήτησε τρία συγκεκριμένα πράγματα που ήθελε να δουλέψει από αυτή την τεχνολογία με την Apple. Όπως εξηγεί η Lytro στο επίσημο site της, η τεχνολογία της είναι μοναδική και η κατασκευή της ταιριάζει για να επανεφευρεθεί κάτι τόσο απλό όπως η λήψη της φωτογραφίας. Στην παρουσίαση του iPhone 4S η Apple προσπάθησε να εξηγήσει πόσο φως μπορεί να τραβήξει η κάμερα με το νέο αισθητήρα και το νέο σύστημα 5 φακών. Αν και οι περισσότερες κάμερες που κυκλοφορούν δουλεύουν με ένα μόνο pane, η τεχνολογία της Lytro έχει τη δυνατότητα να τραβήξει έναν ολόκληρο τομέα φωτός σε μια μόνο χρονική στιγμή.

Η Lytro ισχυρίζεται ότι ο φακός της μπορεί να τραβήξει όλο το φως που βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατεύθυνση στο χώρο. Η νέα μοναδική τεχνολογία που αναφέρουν στο site σαν “shoot now focus later” επιτρέπει να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας και στη συνέχεια να επιλέξουμε τη θέλουμε να δούμε πάνω σε αυτές. Φυσικά η συσκευή της Lytro αν και έχει αρκετές δυνατότητες είναι κάπως ογκώδες και το software δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό που θα είχε στο iOS. Θα ήταν απίστευτο αν αυτός ο φακός μπορούσε να ενσωματωθεί σε μία λεπτή και ελαφριά φορητή συσκευή όπως το iPhone. Αν και η κάμερα του iPhone 4S είναι πολύ γρήγορη σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς η τεχνολογία της Lytro θα μπορούσε να κάνει την λήψη μιας φωτογραφίας πολύ πιο άμεση και με την ενσωμάτωση του software της στο iOS μπορούμε μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας να επιλέξουμε την εστίαση της φωτογραφίας.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7babcK2GH3I[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yl8YJkclhuU[/youtube]

Όπως αναφέρει το 9to5Mac, ο CEO της Lytro συνάντησε τον Steve Jobs το προηγούμενο καλοκαίρι και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν πρόκειται να δούμε αυτή την τεχνολογία σε iPhone στα καινούρια προϊόντα της Apple. Άλλα όπως είχαμε δει πριν λίγους μήνες ο Steve Jobs δούλευε πάνω στο iPhone 5, το τελευταίο του project, το οποίο δεν κυκλοφόρησε (όπως περιμέναμε) για διάφορους λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ίσως όμως η κάμερα να είναι ένας από αυτούς. Τα καλά νέα βέβαια, είναι ότι πολύ σύντομα έρχεται το καλοκαίρι και λογικά μαζί με αυτό και το νέο iPhone.