Mac OS X Lion έρχεται τον Ιούλιο!

Μαζί με την παρουσίαση του καινούριο iOS 5 και του iCloud η Apple μας δείχνει και το Lion το οποίο θα μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας τον Ιούλιο με μόνο $29.99 και μόνο από το Mac App Store.

Slot 2011 06 06 at 11 40 51 PM

Multi-Touch Gestures

Τα Multi-Touch gestures αλλάζουν τελείως τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το Mac σας, κάνοντας όλα τα πράγματα πιο δυναμικά και άμεσα. Τώρα, μια ακόμα πλουσιότερη εμπειρία Multi-Touch έρχεται στο OS X Lion. Απολαύστε μια πιο ρευστή και ρεαλιστική κίνηση με τα Multi-Touch gestures, συμπεριλαμβανομένων των rubber-band scrolling, page και image zoom, καθώς και full-screen swiping.

 

Full-Screen Apps

Το OS X Lion περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα για να βλέπετε τις εφαρμογές σας full-screen στην οθόνη του Mac σας. Μπορείτε να έχετε πολλαπλές εφαρμογές με ενεργοποιημένη την λειτουργία full-screen και να τις χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα, μαζί με πολλαπλές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία. Ακόμα είναι πολύ εύκολο να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της πλήρους οθόνης και τις επιφάνειας εργασίας.

 

Mission Control

Το Mission Control συγκεντρώνει όλες τις εφαρμογές πλήρους οθόνης, το Dashboard, το Exposé, καθώς και τα Spaces σε ένα μόνο χαρακτηριστικό που σας δίνει μια εικόνα με όλα τα παράθυρα που είναι ενεργοποιημένα στο σύστημά σας. Με ένα μόνο χτύπημα στο trackpad, η επιφάνεια εργασίας σας προσαρμόζεται στο Mission Control. Σκεφτείτε το σαν το κέντρο του συστήματός σας: Δείτε τα πάντα στην οθόνη σας με μόνο ένα κλικ.

 

Mac App Store

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε εφαρμογές για το Mac σας είναι τώρα ενσωματωμένος στο Mac σας. Ακριβώς όπως το App Store στο iPad, το Mac App Store σας επιτρέπει να περιηγηθείτε και να κατεβάσετε χιλιάδες δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογές που μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αμέσως σε όλους τους εξουσιοδοτημένους υπολογιστές σας, για προσωπική σας χρήση. Νέες εφαρμογές εγκαθίστανται με ένα απλό τρόπο στο Launchpad και το Mac App Store διατηρεί τις εφαρμογές σας σε ένα μέρος και φροντίζει για τις ενημερώσεις τους.

 

Launchpad

Το Launchpad είναι ένα νέο σπίτι πλήρους οθόνης για όλες τις εφαρμογές του Mac σας. Απλά κάντε ένα κλικ στο εικονίδιο που υπάρχει στο Dock σας. Τα ανοιχτά παράθυρα θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από μια πλήρης οθόνη με όλες τις εφαρμογές σας. Η τακτοποίηση των εφαρμογών σας γίνεται με όποιον τρόπο θέλετε, ομαδοποιήστε τις σε φακέλους ή διαγράψτε τις από το Mac σας με ευκολία. Τέλος όταν κατεβάζετε μια εφαρμογή από το Mac App Store, θα εμφανίζεται αυτόματα στο Launchpad, έτοιμη για χρήση.

 

Resume

Τώρα οι εφαρμογές που κλείνετε θα ανοίγουν ξανά εκεί που τις αφήσατε, ώστε να μην πρέπει να ξεκινάτε πάλι από το μηδέν. Όταν εγκαθιστάτε ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού, δεν χρειάζεται πλέον να αποθηκεύετε την εργασία σας, να κλείνετε τις εφαρμογές σας και να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο για να τις ρυθμίσετε ξανά. Με το Resume, μπορείτε μετά την επανεκκίνηση του Mac σας να επιστρέψετε ακριβώς στο σημείο πριν την επανεκκίνηση, με όλες τις εφαρμογές σας ακριβώς εκεί που τις αφήσατε.

 

Auto Save

Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να ανησυχείτε για την αποθήκευση της εργασίας σας. Τώρα το Mac σας αποθηκεύει αυτόματα κάθε εργασίας σας, ώστε να μην χρειάζεται εσείς να κάνετε κάτι. Δεν είναι μόνο μια βελτίωση του OS X, είναι μια βελτίωση για όποιον έχασε ώρες σκληρής εργασίας, ξεχνώντας να πατήσει το συνδυασμό Command-D.

 

Versions

Τα Versions είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που στην ουσία αποθηκεύει την ιστορία των εγγράφων σας, λαμβάνοντας στιγμιότυπα αυτών, εμφανίζοντας δίπλα-δίπλα τις τελευταίες εκδόσεις σε ένα εύκολο περιβάλλον περιήγησης. Μπορείτε να αναθεωρήσετε τις τελευταίες επαναλήψεις των εργασιών σας, να επαναφέρετε προηγούμενες εκδόσεις ή να αντιγράψετε και να επικολλήσετε μια από τις παλιές εκδόσεις των εγγράφων σας.

 

AirDrop

Ψάχνετε ένα πιο γρήγορο τρόπο για να μοιραστείτε τα αρχεία σας με τους ανθρώπους γύρω σας; Με το AirDrop, μπορείτε να στείλετε τα αρχεία σας ασύρματα σε οποιονδήποτε γύρω σας, χωρίς να απαιτείτε δίκτυο Wi-Fi. Δεν χρειάζεται κάποια πολύπλοκη ρύθμιση ή να κάνετε ειδικές ρυθμίσεις. Απλά κάντε κλικ στο εικονίδιο του AirDrop που βρίσκεται στο sidebar του Finder και το Mac σας αυτόματα ανακαλύπτει τους άλλους χρήστες που χρησιμοποιούν το AirDrop. Για να μοιραστείτε ένα αρχείο, απλά σύρετε το στο όνομα που επιθυμείτε. Μόλις γίνει αποδεκτό, η κρυπτογραφημένη μεταφορά του αρχείου αποθηκεύεται απευθείας στο φάκελο Downloads αυτού του ατόμου.

 

Mail

Το OS X Lion εισάγει έναν εντελώς νέο τρόπο που χειρίζεστε τα e-mail σας. Ολόκληρο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας είναι στην οθόνη σας με μια νέα πανέμορφη widescreen προβολή, όπου μπορείτε να δείτε σε πλήρες μέγεθος το μήνυμα καθώς και μια λίστα με αποσπάσματα άλλων προηγούμενων μηνυμάτων. Οι συζητήσεις παρουσιάζονται σαν μηνύματα σε ένα κομψό χρονοδιάγραμμα που δείχνει κάθε ανακοίνωση που έχει αποσταλεί κρύβοντας το περιττό κείμενο. Το Mail διαθέτει επίσης προτάσεις αναζήτησης και μάρκες αναζήτησης, που σας βοηθούν να βρείτε τα μηνύματα που αναζητάτε γρήγορα και εύκολα. Τέλος υπάρχει μια νέα γραμμή με τα αγαπημένα σας, που σας παρέχει εύκολη πρόσβαση στους φακέλους που χρησιμοποιείτε πιο συχνά.

 

Lion Server

Το OS X Lion Server περιλαμβάνει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά που σας δίνουν περισσότερο έλεγχο στο Mac server σας, αλλά και στους χρήστες που έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Το Server App, διαθέτει ένα βοηθό εγκατάστασης που σας καθοδηγεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας βήμα προς βήμα. Έτσι, τώρα μπορεί ο καθένας να μετατρέψει οποιοδήποτε Mac σε διακομιστή. Το Profile Manager σας επιτρέπει να διαχειριστείτε απομακρυσμένα τους υπολογιστές που τρέχουν το Mac OS X Lion, καθώς και τις iOS συσκευές όπως το iPhone και το iPad. Μπορείτε ακόμη ασύρματα να στέλνετε ενημερώσεις στους χρήστες σας μέσω κοινοποιήσεων. Επίσης, το Lion Server προσθέτει τη δυνατότητα file-sharing για το iPad. Περιλαμβάνει βελτιώσεις στον Wiki Server, στον iCal Server και τον Mail Server, με το Xsan να είναι ενσωματωμένο.