Apple Patent, Λειτουργία της Cloud υπηρεσίας μουσικής

Μία καινούρια πατέντα της Apple ανακάλυψε το AppleInsider αυτή την εβδομάδα η οποία φαίνεται να μας δίνει μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την καινούρια cloud υπηρεσία της Apple που σύντομα θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Συγκεκριμένα θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από το iTunes στο Mac ή στις iOS συσκευές μας αυτή την υπηρεσία έτσι ώστε να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του streaming και την ταχύτητα συγχρονίζοντας κομμάτια από τραγούδια.

Η πατέντα ονομάζεται “Local Storage of a Portion of Streamed Media Items” και μας δείχνει πως πολλές streaming υπηρεσίες δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μία online βιβλιοθήκη μουσικής και cached περιεχόμενο στην συσκευή έτσι ώστε να μπορούν να ακούσουν ακόμα και όταν δεν υπάρχει σύνδεση με το internet. Αυτό ακριβώς γίνεται με την υπηρεσία Spotify, η οποία δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να κρατήσουν στην cache της συσκευής album και τραγούδια έτσι ώστε να  μην είναι απαραίτητη η σύνδεση με το internet για να ακούσουν μουσική.

Ενώ στο Spotify είναι επιλογή του χρήστη αν θέλει να κρατήσει στην cache ή όχι το τραγούδι και μπορεί να το επιλέξει από τις ρυθμίσεις, οι υπόλοιπες cloud υπηρεσίες μουσικής αυτόματα αρχίζουν να περνάνε το τραγούδι στην cache μόλις ο χρήστης επιλέξει να το ακούσει. Η λύση της Apple εδώ όμως είναι κάπως διαφορετική και ξεκινά από ένα καινούριο μενού που θα έχει το iTunes στο Mac και από το οποίο θα γίνεται συγχρονισμός διαφόρων “κομματιών μουσικής” μέσω USB σε μία iOS συσκευή. Με λίγα λόγια θα συγχρονίζονται κάποια κομμάτια ενός τραγουδιού ενώ τα υπόλοιπα θα υπάρχει διαθέσιμα online.

Αντίθετα από την cache το sync των κομματιών τραγουδιών έχει το πλεονέκτημα ότι αφήνει τους χρήστες να αρχίσουν να ακούνε την μουσική τους άμεσα χωρίς να περιμένουν. Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν cache κάνουν τους χρήστες να περιμένουν να τελειώσει η διαδικασία του cache(κάτι που απαιτεί internet) και σε περίπτωση που το κομμάτι δεν είναι cached θα πρέπει να περιμένουν λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν την αναπαραγωγή κάτι το οποίο πολλές φορές είναι εκνευριστικό.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος χρήστης κάνει stream μουσική που μπορεί να βρεθεί και στον υπολογιστή του (Mac ή PC) αλλά και στο cloud της υπηρεσίας μουσικής, κερδίζει χρόνο από τον συγχρονισμό από το iTunes αλλά και η υπηρεσία μουσικής δεν θα πρέπει να κάνει stream την αρχή του κομματιού. Το καλό σε όλα αυτά για τους χρήστες είναι ότι τα τραγούδια θα αρχίζουν να παίζουν άμεσος ακόμα και αν αλλάζουμε γρήγορα μεταξύ τους το μόνο “πρόβλημα” σε όλα αυτά είναι ότι θα πρέπει να γίνει συγχρονισμός τοπικά.

Σε αυτή την πατέντα υπάρχει μόνο αυτή η ένδειξη που θα δείξει ότι οι αναφορές που ισχυρίζονται ότι η cloud υπηρεσία μουσικής θα στηθεί έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να κάνουν stream τις δικές τους μουσικές βιβλιοθήκες αφού πρώτα τις κάνουν upload, αλλά και μουσική που δεν έχουν αγοράσει με ένα σύστημα σαν αυτό που χρησιμοποιεί το Spotify.

Όλα αυτά όμως θα χρειαστούν μία καινούρια έκδοση του iTunes και δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Apple πρόκειται να δώσει την δυνατότητα για συνεχόμενο streaming έτσι ώστε να αποφύγουμε τον τοπικό συγχρονισμό.

Την καινούρια αυτή υπηρεσία της Apple θα την δούμε (λογικά) στην παρουσίαση WWDC στις 6 Ιουνίου μαζί με το καινούριο iOS και και το Mac OS X Lion.

(AppleInsider)