Ανακαλύψτε το AirPrint! Τί είναι, Πως δουλεύει, και τι χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιήσουμε;

Με την κυκλοφορία του iOS 4.2.1 για το iPhone, iPod touch και iPad, η Apple παρουσίασε πολλές καινούριες δυνατότητες και μια από αυτές είναι και το AirPrint. Στο παρακάτω άρθρο θα δείτε με λεπτομέρειες τι ακριβώς είναι, πως να το ρυθμίσετε και τέλος που να το χρησιμοποιήσετε.

Το AirPrint είναι μια υπηρεσία ασύρματης εκτύπωσης, διαθέσιμη σε όλες τις iOS 4.2 συσκευές που υποστηρίζουν multitasking (όπως iPod touch 3ης και 4ης γενιάς, iPhone 3GS, iPhone 4 και iPad) και μας επιτρέπει να εκτυπώσουμε μια εικόνα, ιστοσελίδα ή email άμεσα από την συσκευή μας.

Συμβατοί Εκτυπωτές

Οι εκτυπωτές που είναι από την αρχή συμβατοί με το AirPrint είναι λίγοι, πρόκειται μόνο για αυτούς που έχουν συμβατό hardware για ασύρματη εκτύπωση και μοίρασμα.  Στην αρχή οι πρώτες beta εκδόσεις του Mac OS X 10.6.5 μας έδωσε υποστήριξη για εκτυπωτές που μοιράζονται σε κάποιο ασύρματο δίκτυο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το AirPrint. Δυστυχώς για άγνωστους ακόμα λόγους η τελική έκδοση του Mac OS X 10.6.5 δεν υποστηρίζει το μοίρασμα αυτό. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά κολπάκια για να ενεργοποιήσουμε το μοίρασμα και πάλι:

  • Τροποποιώντας τα αρχεία συστήματος, μπορείτε να δείτε έναν οδηγό εδώ.
  • Με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται AirPrint Hackivator, διαθέσιμο εδώ. Η χρήση αυτού του προγράμματος είναι πολύ απλή, και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μόνο στο Mac OS X 10.6.5.
  • Με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Printopia (link στο επίσημο site), το οποίο ενεργοποιεί το AirPrint χωρίς να χρειαστεί να τροποποιήσουμε αρχεία του συστήματος. Αυτή η εφαρμογή κοστίζει $9.95 (7€ περίπου) αλλά μπορείτε να την δοκιμάσετε δωρεάν για 7 μέρες πριν την αγοράσετε.

Πως να το ρυθμίσετε

Η διαδικασία για να ρυθμίσετε το AirPrint εξαρτάται από ποιόν εκτυπωτή έχετε. Για εκτυπωτές που έχουν συμβατό hardware το κάνουν πολύ απλό. Μόλις επιλέξετε να εκτυπώσετε ένα έγγραφο, η λίστα των εκτυπωτών θα εμφανιστεί στην συσκευή σας επιλέξτε τον σωστό και εκτυπώστε.

Για τους υπόλοιπους εκτυπωτές που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μοιράσετε τον εκτυπωτή σας από το Mac OS X, μπορεί να χρειάζεται να κάνετε μερικά παραπάνω βήματα αλλά δουλεύει κανονικά!

  • Από το μηλαράκι (πάνω αριστερά στην οθόνη μας) πηγαίνουμε στο System Preferences και μετά στο Print & Fax.
  • Σβήνουμε τους υπάρχον εκτυπωτές από την λίστα
  • Κάνουμε click στο + και μόλις εμφανιστεί ένα παράθυρο μετους εκτυπωτές μας επιλέγουμε αυτόν που θέλουμε και κάνουμε click στο κουμπάκι Add.

  • Στο παράθυρο Print & Fax επιλέγουμε τον εκτυπωτή και κάνουμε tick στο Share this printer on the network

Αυτό ήταν! Τώρα αν θέλουμε να τυπώσουμε κάτι στην συσκευή μας στην λίστα με τους εκτυπωτές θα βλέπουμε και τον εκτυπωτή που μόλις προσθέσαμε. Το μόνο μειονέκτημα χρήσης παλιού εκτυπωτή είναι ότι μοιράζεται μέσω του Mac μας και θα πρέπει να είναι ανοιχτός αν θέλουμε να τυπώσουμε από την συσκευή μας.

Πως το χρησιμοποιούμε

Η χρήση του AirPrint είναι πολύ απλή. Για παράδειγμα, πηγαίνουμε στις Φωτογραφίες στην συσκευή μας, επιλέγουμε μια φωτογραφία από την βιβλιοθήκη μας και κάνουμε tap στο κουμπάκι κάτω αριστερά στην οθόνη με το τετραγωνάκι και το βελάκι. Από το μενού που εμφανίζεται κάνουμε tap στην επιλογή Εκτύπωση.

Κάνοντας tap σε αυτό μας εμφανίζονται οι επιλογές εκτύπωσης, στις οποίες επιλέγουμε τον εκτυπωτή και τις φορές που θέλουμε να εκτυπωθεί η φωτογραφία. Μετά κάνουμε tap στο κουμπάκι Εκτύπωση και με διπλό click στο home button μπορούμε να δούμε την διαδικασία της εκτύπωσης από το πρώτο εικονίδιο που βλέπουμε με το σημαδάκι πάνω δεξιά που δείχνει πόσες εκτυπώσεις είναι να πραγματοποιηθούν. Κάνοντας tap σε αυτό μπορούμε να δούμε τις λεπτομέρειες της εκτύπωσης.

Αυτό ήταν, τώρα γνωρίζεται τι πρέπει να κάνετε για να εκτυπώσετε με την iOS συσκευή σας. Απλά εύκολα και γρήγορα όπως μόνο η Apple μπορεί να το κάνει. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα όσων αφορά την διαδικασία του AirPrint μην διστάσετε να μας ενοχλήσετε στα σχόλια παρακάτω. 🙂

4 thoughts on “Ανακαλύψτε το AirPrint! Τί είναι, Πως δουλεύει, και τι χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιήσουμε;

Comments are closed.