Παρουσίαση του Apple AirPort Express WiFi Base Station

Βασικά Χαρακτηριστικά:

  • Ασύρματο μοίρασμα του δικτύου στους υπολογιστές σας,
  • Ασύρματο μοίρασμα μουσικής στο στερεοφωνικό σας,
  • Aσύρματο μοίρασμα USB εκτυπωτή,
  • Aσύρματο μοίρασμα μουσικής απευθείας σε ηχεία AirTunes,
  • Mac & Windows,
  • Φορητό,
  • 99€ (τελική τιμή).

Λίγα λόγια για το Airport Express:

Το οικονομικό AirPort Express είναι αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ένα ολόκληρο ασύρματο οικιακό δίκτυο Wi-Fi. Παράλληλα, είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου. Σου επιτρέπει να μοιράζεσαι το ασύρματο δίκτυό σου με έως και 10 χρήστες, να εκτυπώνεις έγγραφα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο θέλεις, από οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σου, σε έναν κεντρικό εκτυπωτή. Λειτουργεί άψογα με οποιονδήποτε υπολογιστή χρησιμοποιεί το πρότυπο Wi-Fi, είτε αυτός είναι Mac είτε PC με Windows

Χάρη στο AirPort Express, σε συνδυασμό με το AirTunes, μπορείς να ακούς μουσική από το iTunes μέσω του στερεοφωνικού ή των ηχείων σου. Το AirTunes παίρνει τη μουσική από τη βιβλιοθήκη του iTunes που υπάρχει στον υπολογιστή σου και τη μεταφέρει ασύρματα σε οποιοδήποτε στερεοφωνικό ή σύνολο ηχείων του σπιτιού σου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να βάλεις το AirPort Express σε μια παροχή ρεύματος κοντά στα ηχεία που θέλεις και να τα συνδέσεις με ένα καλώδιο ήχου.
(απόσπασμα από την ελληνική σελίδα της Apple)

Για πλήρη παρουσίαση (στα αγγλικά) του Airport Express δείτε στην σχετική σελίδα της Apple.

Το Airport Express είναι μια συσκευή ασύρματου τοπικού δικτύου (local area wireless network) που βασίζεται στο σχέδιο προδιαγραφών 802.11n το οποίο παρέχει  καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερο εύρος σήματος από την παλαιότερη έκδοση, το αρχικό 802.11 (WiFi ).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Airport Express για να μοιράσετε ασύρματα την ενσύρματη σύνδεσή σας του internet (DSL) σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου σας (μέχρι 10 ταυτόχρονους χρήστες), να ακούσετε μουσική από το iTunes στο στερεοφωνικό σας και να μοιράσετε το USB εκτυπωτή σας στο δίκτυο. Όλα ασύρματα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδέσετε όποιες από τις παραπάνω συσκευές έχετε στο Airport Express.

Το Airport Express έρχεται συνοδευόμενο από το Air Tunes, έναν εύκολο τρόπο για να ακούτε μουσική μέσω απομακρυσμένων ηχείων που υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο.

Το Airport Express υποστηρίζει και τις δύο ασύρματες συχνότητες των 2,4 GHz και 5 GHz ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τις τυχόν παρεμβολές από άλλες συσκευές και κυρίως τα ασύρματα τηλέφωνα που εκπέμπουν στα 2,4 GHz. Eίναι συμβατό με υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα  ασύρματα  πρότυπα των 802.11a, 802.11b, 802.11g και 802.11n και τρέχει εξίσου σε Mac OS X και Windows. Αναλυτικές απαιτήσεις συστήματος εδώ.

Αναλυτικά.

Με το Airport Express μπορείτε:

1. Να μοιράσετε ασύρματα την υπάρχουσα σύνδεσή σας στο ίντερνετ (DSL) σε όλους τους υπολογιστές στο σπίτι σας. Έτσι μπορείτε να μοιράσετε την σύνδεση αυτή  μέχρι και σε 10 ταυτόχρονους χρήστες ή Wi-Fi (= ασύρματες) συσκευές όπως iPhone, iPad, iPod Touch, iPod και Apple TV. Μια ολόκληρη οικογένεια μπορεί να είναι συνδεδεμένη στο internet την ίδια ώρα. Πολλοί εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο επίσης.

2. Να δημιουργήστε μια ασύρματη σύνδεση στο ήδη υπάρχον Ethernet δίκτυό σας. Έτσι οι υπολογιστές σας μπορούν να έχουν πρόσβαση ασύρματα σε ένα ολόκληρο δίκτυο χωρίς να είναι  συνδεδεμένοι σε αυτό μέσω καλωδίου. Ισχύει για υπολογιστές Macintosh με Airport ή Airport Extreme Card και για υπολογιστές με Windows Xp, Windows Vista ή Windows 7 που έχουν ασύρματη κάρτα WiFi 802.11a/b/g ή  802.11.n draft 2.0
3. Να συνδέστε το Airport Express στο στερεοφωνικό σας ή σε αυτόενισχυόμενα ηχεία και να χρησιμοποιήστε το Air Tunes για την αναπαραγωγή της μουσικής σας από το iTunes στο στερεοφωνικό σας μέσω ενός υπολογιστή Macintosh με Airport ή Airport Extreme Card ή ακόμα και από έναν υπολογιστή με Windows Xp, Windows Vista ή Windows 7.
4. Συνδέστε έναν εκτυπωτή στη θύρα USB του Airport Express. Κάνοντας το αυτό όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο του Airport, συνδεδεμένοι είτε ασύρματα είτε ενσύρματα, θα μπορούν να εκτυπώνουν σε αυτόν. Προσέξτε όμως ότι ο εκτυπωτής αυτός πρέπει να είναι συμβατός με ασύρματη USB εκτύπωση.

 

 

 

 

Το Airport Express έχει 3 θύρες.

1. Μια θύρα Ethernet 10/100BASE-T για την σύνδεση ενός DSL ή Cable modem ή για την σύνδεση  σε ένα ήδη υπάρχον δίκτυο Ethernet.

2. Μια αναλογική και ταυτόχρονα ψηφιακή οπτική στερεοφωνική έξοδο ήχου για την σύνδεση  στο στερεοφωνικό σας ή σε αυτό-ενισχυόμενα ηχεία.

3. Μια θύρα USB για την σύνδεση εκτυπωτή. Προσοχή! Η θύρα USB του Airport Express είναι μόνο για την σύνδεση εκτυπωτή και όχι για άλλες συσκευές όπως κάποιο σκληρό δίσκο.

Τέλος δίπλα στις 3 παραπάνω θύρες υπάρχει ένα κουμπί Reset το οποίο χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων του Airport Express.

Το χρώμα της λυχνίας στην άλλη πλευρά του Airport Express, μας δείχνει την τρέχουσα κατάστασή του (βλ παρακάτω).

Σχετικά με τις εφαρμογές του Airport Express:

Το Airport Express λειτουργεί με το software το οποίο βρίσκεται στο CD  που το συνοδεύει. Καλό είναι μετά την εγκατάστασή του να τρέξουμε το Apple Software Update. Πηγαίνετε στο μενού Apple (πάνω αριστερά στην οθόνη μας) > Software Update.

Οι χρήσιμες εφαρμογές είναι δύο.

1. To Airport Utility:

Η εφαρμογή Airport Utility χρησιμεύει στο να ρυθμίσετε το Airport Express έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα ασύρματο δίκτυο, να συνδεθείτε στο internet και να μοιράσετε ασύρματα στο δίκτυο σας έναν USB εκτυπωτή. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε το Airport Express σας σε ένα ήδη υπάρχον δίκτυο Airport Express ή Airport Extreme Base Station για να επεκτείνετε έτσι το εύρος σήματος του δικτύου σας. Αυτό γίνεται με την χρήση του WD5. Χρησιμοποιήστε το Airport Utility για να προγραμματίσετε γρήγορα και εύκολα το Airport Express και το ασύρματο δίκτυό σας. Το Airport Utility είναι επίσης ένα εξειδικευμένο εργαλείο για την ρύθμιση και την διαχείριση των Airport Express και Airport Extreme Base Stations ρυθμίζοντας θέματα όπως η ασφάλεια του δικτύου σας και άλλα.

2. To Airport Status Menu στο Mac Os X menu bar:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Airport Status Menu του λειτουργικού της Apple για την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των διαθέσιμων ασύρματων δικτύων, για να δείτε την ποιότητα του σήματος σε κάθε ασύρματο δίκτυο, για να δημιουργήσετε ένα ασύρματο δίκτυο μεταξύ δύο υπολογιστών Apple εντός του ίδιου δικτύου με σκοπό την μεταφορά αρχείων μεταξύ αυτών (επιλογή Create Network…) και τέλος για να ενεργοποιείται ή απενεργοποιείτε το Airport του mac σας (Turn Airport Off).

Σημείωση: Το Airport Status Menu είναι διαθέσιμο μόνο σε υπολογιστές με λειτουργικό Mac Os X.

Τι χρειάζεστε σε κάθε περίπτωση για να ξεκινήσετε:

Για να ρυθμίσετε το Airport Express σε έναν υπολογιστή macintosh πρέπει να έχετε τα παρακάτω:

– Έναν υπολογιστή macintosh με Airport ή Airport Extreme Card.

– Λειτουργικό της Apple Mac OS X 10.4 και πάνω.

Για να ρυθμίσετε το Airport Express σε έναν υπολογιστή Windows PC πρέπει να έχετε τα παρακάτω:

– Ένα PC με Windows και επεξεργαστή από 300Hz και πάνω, με ασύρματη κάρτα δικτύου τύπου  802.11a, 802.11b, 802.11g ή 802.11n draft 2.0.

– Windows 7, Windows Vista ή Windows XP Service Pack 2.

Επίσης σε κάθε περίπτωση χρειάζεστε την εφαρμογή iTunes της Apple για την αναπαραγωγή της μουσικής από τον υπολογιστή σας στο στερεοφωνικό σας. Τέλος σιγουρευτείτε πως έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση του iTunes(www.apple.com/itunes).

Συνδέοντας το Airport Express:

Πριν βάλετε το Airport Express στην πρίζα συνδέστε τα κατάλληλα καλώδια στις θύρες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε:

  1. Ένα καλώδιο ethernet συνδεδεμένο με το DSL modem που έχετε (εάν θέλετε να έχετε ασύρματη σύνδεση στο internet)
  2. Το καλώδιο του ήχου συνδεδεμένο με το στερεοφωνικό σας (εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Air Tunes για την αναπαραγωγή μουσικής από το iTunes) και
  3. Ένα καλώδιο USB συνδεδεμένο με τον USB εκτυπωτή σας (εάν εκτυπώνετε σε έναν USB εκτυπωτή).

Αφού λοιπόν συνδέσετε τα κατάλληλα καλώδια για όλες τις συσκευές σας βάλτε το Airport Express στην πρίζα. Το Airport Express δεν έχει διακόπτη ON/OFF. Εφόσον το βάλετε στην πρίζα τότε η φωτεινή ένδειξη για την κατάσταση του αναβοσβήνει ως εξής:

  1. Πράσινο που αναβοσβήνει – Το Airport Express ξεκινάει. Το σχετικό φωτάκι αναβοσβήνει για ένα δευτερόλεπτο.
  2. Σταθερό Amber – Το Airport Express ολοκληρώνει την συχνότητα της εκκίνησής του.
  3. Σταθερό πράσινο – Το Airport Express είναι ανοιχτό και λειτουργεί σωστά. Εάν ενεργοποιήσετε την επιλογή Flash On Activity από το μενού Status Light στη βάση ρυθμίσεων του Airport Utility, τότε η φωτεινή ένδειξη της κατάστασης του Airport Express θα έχει την δυνατότητα να αναβοσβήνει συνεχώς όταν το Airport Express διαχειρίζεται δεδομένα.
  4. Πορτοκαλί που αναβοσβήνει: Το Airport Express δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια σύνδεση στο τοπικό δίκτυο ή στο internet ή έχει κάποιο πρόβλημα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε εγκαταστήσει το Airport Utility και χρησιμοποιήστε το για να πάρετε πληροφορίες για το τι μπορεί να προκάλεσε την φωτεινή ένδειξη του Airport Express να αναβοσβήνει πορτοκαλί.
  5. Αναβοσβήνει πορτοκαλί και πράσινο – Το Airport Express μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να ξεκινήσει. Θα κάνει επανεκκίνηση και θα ξαναδοκιμάσει.
  6. Σταθερό Μπλε – Το Airport Express είναι έτοιμο να επιτρέψει σε έναν άλλο ασύρματο πελάτη ( π.χ. ένα iPad ) να συνδεθεί ασύρματα στο δίκτυό του.

Πριν προχωρήσετε στην αγορά του διαβάστε προσεκτικά τις απαιτήσεις συστήματος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του για να βεβαιωθείτε ότι κάνει για αυτό που το θέλετε.

Για πλήρη παρουσίαση (στα αγγλικά) του Airport Express δείτε στην σχετική σελίδα της Apple.

Thanks AppleTalk

@ChrisMendrinos