Μια ματιά στο Mastered for iTunes

Mastered for itunes logo

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά η Apple άρχισε να αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Mastered for iTunes το οποίο απαιτεί να προμηθεύσουν την Apple με υψηλής ποιότητας υλικό για τα συμπιεσμένα τραγούδια που έγιναν διαθέσιμα για πώληση μέσα από το iTunes Store.

Το υλικό υψηλής ποιότητας που είναι επεξεργασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της Apple απο απαιτούνται της επιτρέπει να δημιουργήσει καλύτερη ακοής κομμάτια στα 256 Kbps με AAC format τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο iTunes Store.

Το site Ars Technica ρίχνει μια λεπτομερή ματιά στο πρόγραμμα Mastered for iTunes και αν όντως έχει διαφορά για τους αγοραστές. Σε όλο το άρθρο μπορούμε να δούμε διάφορες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τα format ήχου και το mastering όπως και τις διάφορες προοπτικές πολλών επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας σαν κατάληξη η Ars πιστεύει ότι το Mastered for iTunes μπορεί όντως να κάνει την διαφορά στην ποιότητα που προσφέρει το iTunes Store.

H Ars δούλεψε με μερικούς τεχνικούς ήχου για να κάνει τις δοκιμές της και σύγκρινε διάφορους συνδυασμούς από αυθεντικά 24-bit, 96 kHz mastered ηχογραφημένα ασυμπίεστα WAV αρχεία τα οποία έγιναν rip από CD, τα κανονικά iTunes Store τραγούδια και τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν από την προσθήκη της διαδικασίας Mastered for iTunes στις mastered ηχογραφήσεις. Σε ένα παράδειγμα ένα κανονικό κομμάτι από το iTunes Store ακουγόταν boxy ή υπόκωφο σε σύγκριση με το αυθεντικό CD, όμως μετά την διαδικασία με τα εργαλεία Mastered for iTunes το αποτέλεσμα ακουγόταν πολύ καλύτερο και πολύ πιο ζωντανό. Μέρος της δυσκολίας στην εκτίμηση της ποιότητας ήχου προέρχεται από τη συναισθηματική αντίδραση που εμπλέκεται στο πως ο ήχος φτάνει στο ανθρώπινο αυτί. Μερικές διαφορές στην ποιότητα του ήχου μπορεί να είναι ποσοτικές χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία για την ανάλυση των κυμματομορφών που δημιουργήθηκαν από διαφορετικά αρχεία ήχου, αλλά η απόλυτη μέτρηση για την ποιότητα ήχου βρίσκεται στο ανθρώπινο αυτί που λαμβάνει και ερμηνεύει τους ήχους.

Παρ ’όλα αυτά, η Apple εμπορεύεται το πρόγραμμα Mastered for iTunes και παρέχει μια διαδρομή για τους μουσικούς και επαγγελματίες της μουσικής να έχουν περιεχόμενο iTunes Store πιο κοντά στην σύγκριση “μουσική ως καλλιτέχνη και μηχανικός ήχου”, και όλο και περισσότεροι μουσικοί επωφελούνται του προγράμματος στην προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα της μουσικής τους μέσω του πιο δημοφιλή πωλητή μουσικής του κόσμου.

Να θυμίσουμε επίσης ότι πριν λίγες μέρες η Apple ενεργοποίησε το iTunes in the Cloud και λίγο αργότερα το iTunes Match και για την Ελλάδα.

[via MacRumors]