Sparrow for iPhone, ένας διαφορετικός Mail Client

[appscreens 492573565]

Το Sparrow που πριν από αρκετό καιρό κυκλοφόρησε για Mac κάνει σήμερα την εμφάνιση του και για iOS για να δώσει μια αποδοτική και ευχάριστη εμπειρία mail.

Με μοναδικά χαρακτηριστικά όπως το παράθυρο περιήγησης, το νέο σύστημα threading αλλά και πολλές άλλες δυνατότητες δεν θα σας αφήσει να γυρίσετε εύκολα στη native εφαρμογή Mail του iOS.

[vimeo]http://vimeo.com/38446345[/vimeo]

Σε αντίθεση με το Mail το Sparrow χρησιμοποιεί ένα απλό γραφικό περιβάλλον χωρίς tab bar στο κάτω μέρος και με το γνωστό κρυμμένο μενού που μάθαμε από το Facebook και το Path στο iPhone στο αριστερό μέρος. Με ένα μόνο swipe προς τα αριστερά και κάθε mail που έχουμε λάβει μπορούμε να κάνουμε reply, να ορίσουμε σαν starred ή favorite το mail να του αλλάξουμε μέρος, να το τοποθετήσουμε στο αρχείο ή και να το σβήσουμε. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες κινήσεις ακριβώς και σε πολλά mail μαζί αρκεί να πατήσουμε το Edit στο πάνω μέρος να επιλέξουμε τα mail που θέλουμε και πατώντας στις επιλογές Move, Archive, Delete να τα μεταφέρουμε, να τα τοποθετήσουμε στο αρχείο ή να τα διαγράψουμε.

[app 492573565]

Η αναζήτηση κρύβετε όπως σε κάθε εφαρμογή πάνω από το τελευταίο mail που έχουμε λάβει και μπορούμε να την δούμε απλά με ένα scroll down στη λίστα με αυτά. Μόλις γράψουμε σε αυτό αμέσως βλέπουμε τις επιλογές From, To, Subject και All με τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο πεδίο του mail ψάχνουμε για να επιστρέψουμε στην αρχική λίστα μπορούμε να πατήσουμε Cancel ενώ υπάρχει η επιλογή Continue Search on Server για να δούμε περισσότερα αποτελέσματα που πιθανόν να μην έχουμε φορτώσει ποτέ στην εφαρμογή.

Όλα μας τα mail έχουν μία αρχή και με το Sparrow μπορούμε να δούμε από το πρώτο mail έως και το τελευταίο, σαν συζητήσεις. Όταν διαβάζουμε ένα mail και αυτό είναι από μια συζήτηση μπορούμε απλά να δούμε τα επόμενα και τα προηγούμενα mail κάνοντας swipe προς τα πάνω και προς τα κάτω, φυσικά υπάρχει και η ένδειξη στην πάνω μπάρα που δείχνει ποιο mail διαβάζουμε από αυτά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη συζήτηση και στη μεταφορά μας σε προηγούμενο ή επόμενο mail βλέπουμε το όνομα αυτού που μας έστειλε το mail ή το δικό μας. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε ρωτήσει κάτι με mail και πήραμε μια απάντηση και αυτό συνεχίστηκε με μία ερώτηση, μία απάντηση θα πρέπει να βλέπουμε μία φορά το όνομα του παραλήπτη και μία το δικό μας.

Το βασικό μενού με όλα μας τα mailboxes θα το βρούμε κάνοντας ένα swipe προς τα δεξιά και βλέπουμε όλους μας τους φακέλους/labels (ετικέτες) που έχουμε φτιάξει. Αν έχουμε παραπάνω από ένα account στο Sparrow και θέλουμε να πάμε σε αυτό μπορούμε να κάνουμε swipe προς τα δεξιά ακόμα μία φορά. Εκεί θα βρούμε ακόμα και το κουμπάκι για να δούμε τα Settings (επιλογές) της εφαρμογής, στα οποία μπορούμε να αλλάξουμε την υπογραφή μας, το avatar, τα alias και τους ήχους του mail μας. Όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές για το πως θέλουμε να βλέπουμε το mail για την σύνδεση στο Facebook λογαριασμό μας ή για να βρούμε τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής.

Για να γράψουμε ένα νέο mail ενώ είμαστε στο inbox πρέπει να πατήσουμε το μπλε εικονίδιο που υπάρχει κάτω δεξιά. Εκεί υπάρχουν δύο τρόποι θα να διαλέξουμε σε ποιον θα στείλουμε mail, το πρώτος είναι να κάνουμε scroll στη λίστα που βρίσκονται όλα τα mail που είναι περασμένα στις επαφές μας με διακριτικά κουμπάκια Bcc και Cc δίπλα τους και ο άλλος είναι να χρησιμοποιήσουμε το πληκτρολόγιο και να γράψουμε μερικά γράμματα από το όνομα της επαφής που θέλουμε να στείλουμε το mail, δεν θα μεταφερθούμε όμως άμεσα στη σύνθεση νέου mail και μπορούμε να επιλέξουμε ακόμα όσους θέλουμε να στείλουμε το mail ή να τους προσθέσουμε στη λίστα Bcc και Cc, μόλις τελειώσουμε θα πρέπει να πατήσουμε Next. Τώρα μπορούμε να γράψουμε τον τίτλο του mail μας (Subject) και το mail μας στη συνέχεια (από κάτω), θα πατηρήσουμε ότι η υπογραφή μας θα είναι συνέχεια εκεί και μπορούμε να την αλλάξουμε από τα Settings όπως είπαμε προηγουμένως. Κάτι νέο που η Apple δυστυχώς δεν έχει προσθέσει ακόμα στην native Mail εφαρμογή είναι τα attachments και την δυνατότητα να περάσουμε μια φωτογραφία (ή και περισσότερες) μέσα σε ένα mail χωρίς να χρειάζεται να βγούμε από την εφαρμογή να κάνουμε copy και μετά να μπούμε στην εφαρμογή για να κάνουμε πάλι paste. Στο Sparrow υπάρχει ο γνωστός συνδετήρας δίπλα από το Subject και μόλις τον πατήσουμε εμφανίζεται ένα κρυφό μενού πίσω από το πληκτρολόγιο που εμφανίζει δύο επιλογές: είτε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα για να βγάλουμε μια φωτογραφία, είτε να επιλέξουμε μία από τις ήδη αποθηκευμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στο iPhone μας. Μόλις την επιλέξουμε μπορούμε να δούμε ένα μικρό thumbnail αυτής στο κάτω μέρος με την επιλογή σβησίματος σε περίπτωση που κάνουμε λάθος, για να προσθέσουμε και άλλες φωτογραφίες θα πρέπει να κάνουμε swipe προς τα δεξιά και θα δούμε πάλι το γνωστό μενού.

Ακόμα μερικές απλές ενδείξεις στο inbox της εφαρμογής μας δείχνουν τα starred/favorites με ένα αστεράκι , όλα τα αδιάβαστα με μια μπλε κουκκίδα δίπλα από το όνομα του αποστολέα, τον συνδετήρα που δείχνει αν ένα mail έχει κάποιο αρχείο και τέλος κάτι καινούριο που δείχνει πόσα replies υπάρχουν πίσω από ένα mail. Έτσι με όλα αυτά μπορούμε να έχουμε στην “αρχική οθόνη” όλα όσα χρειάζονται για να γνωρίζουμε τι είναι το κάθε mail μας, αν τα έχουμε διαβάσει και άλλα. Αυτό που δύσκολο θα παρατηρήσουμε είναι ότι κάτω από τον τίτλο Inbox υπάρχουν τρεις κουκκίδες που μας μεταφέρουν με ένα απλό swipe δεξιά ή αριστερά στα Unread (αδιάβαστα) και στα Starred (αγαπημένα – αυτά με το αστεράκι) μια λίστα στην οποία μπορείτε να βάλετε όλα τα mail που θέλετε να θυμάστε.

Το Sparrow εκτός από τον εύκολο και γρήγορο χειρισμό έχει και αρκετά βελτιωμένη ταχύτητα, λογικά φορτώνει τα mail όταν φτάσουν και τα κρατάει στην cache ώστε να μην περιμένετε να φορτώσουν την στιγμή που θέλετε να τα διαβάσετε. Δείτε στη συνέχεια μερικά από τα χαρακτηριστικά του Sparrow:

Features:

  • Full IMAP support:
    Use your Gmail, Google Apps, iCloud, Yahoo, AOL, Mobile Me and custom IMAP accounts.
  • Unified Inbox
    All your mails in a unique mailbox.
  • Attachments
    Directly attach photos & images when composing a mail. No more cumbersome back and forth with your photo library.
  • Up & down your conversations
    Swipe up of down on a message to navigate a conversation.
  • Everything is a swipe away
    Swipe once to uncover your mailboxes, labels and folders.
    Swipe again to get to your account list.
  • Faces
    Mail is much nicer with your friends’ profile pictures.
  • Message swipe
    Star, add a label, archive or delete a conversation right away simply by swiping a message.
  • Smart contacts
    Your most frequent contacts on top of the list.
  • Quick mailbox switch
    Navigate between your inbox, unread and favorites by tapping/swiping the top bar.
  • Mark all as read
    One click to rule them all. You can also press a message for a few seconds to mark it as read/unread.
  • Thread view
    Tap the top bar in the conversation to quickly navigate all messages in a thread.
  • Pull to refresh
    Finally, the simplest way to refresh comes to email.
  • Priority Inbox support
    Automatically identify your important email and separates it out from everything else.
  • Alias
    Have a pro and a private mail address? Use alias to keep things separated.
  • Powerful search
    Local and remote search allow you to find the mail you’re looking for.

And many more features crafted with love to discover:
– Quick sender switch in compose window
– Mark all as read
– Read/unread with a long press on a message cell
– Reply all quick switch…

Δυστυχώς δεν υπάρχει η υποστήριξη για POP λογαριασμούς και η δυνατότητα Push ακόμα αλλά μέσα σε λίγες μέρες θα δουλεύει και αυτό σωστά όπως είχε γίνει και με τις πρώτες εκδόσεις του Tweetbot.

Σε μελλοντικές εκδόσεις του Sparrow θα δούμε περισσότερες γλώσσες για την εφαρμογή, Landscape mode, ένα δικό της browser που θα ανοίγουν τα link που τυχόν να λαμβάνουμε με τα mail μας, την επιλογή Send and Archive και την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου φακέλου/ετικέτας.

Περισσότερα για το Sparrow μπορείτε να μάθετε εδώ. Ενώ tips θα βρείτε εδώ.

2 thoughts on “Sparrow for iPhone, ένας διαφορετικός Mail Client

Comments are closed.