Clear: μια απίστευτα έξυπνη εφαρμογή για ToDo

Το Clear έφτασε επιτέλους στο App Store. Μετά από το video teaser που είδαμε λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφόρησε χθες το βράδυ με την ανανέωση του App Store το Clear, η φανταστική και εύκολη στη χρήση εφαρμογή που μας επιτρέπει να φτιάξουμε τα γνωστά todo lists με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο. Η εφαρμογή βρίσκεται σε προσφορά και μπορείτε να την αποκτήσετε για λίγες μέρες μόνο με 0,79€.

[appscreens 493136154]

[app 493136154]

Το Clear είναι βασισμένο στην απλότητα, γι’ αυτό μην περιμένετε δυνατότητες όπως Push notification, sync με το iCal, τα Reminders ή το iCloud. Με το Clear για iPhone έχουμε πάντα μαζί μας τις λίστες που μας υπενθυμίζουν διάφορα πράγματα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά.

Η εφαρμογή Clear παρέχει τρία επίπεδα πλοήγησης τα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τα χρώματα τους. Το πρώτο επίπεδο είναι τα Settings της εφαρμογής, εκεί που μπορούμε να δούμε την επιλογή My Lists που μας επιτρέπει να γυρίσουμε στην οθόνη/επίπεδο με τις λίστες μας, Themes, διάφορα Τips & Τricks, Follow The Team και τα Settings. Το δεύτερο επίπεδο (My Lists) είναι η λίστες μας ή καλύτερα ο τίτλος για την κάθε λίστα μας. Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο είναι η πλοήγηση μέσα στην κάθε λίστα.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά. Στα Settings μπορούμε να βρούμε την επιλογή  App Badge που θα μας δώσει το μικρό κόκκινο σηματάκι που εμφανίζεται στο εικονίδιο κάθε εφαρμογής και μας δείχνει πόσα πράγματα έχουμε να κάνουμε, τα Contextual Badge, τα ηχητικά εφέ και την δόνηση. Ένα tap πάνω στην κάθε επιλογή την ενεργοποιεί ή την απενεργοποιεί. Στα Τhemes μπορούμε να βρούμε διάφορα themes για τις λίστες μας που ήδη υπάρχουν στην εφαρμογή ή μερικά bonus themes για αυτή όπως αυτό που κερδίζουμε αν έχουμε ήδη το @Tweetbot ή άλλες εφαρμογές. Το μενού περιλαμβάνει ακόμα και τα Tips & Tricks, μια λίστα με διάφορες απλές οδηγίες για την χρήση της εφαρμογής και φυσικά μπορούμε αν θέλουμε στο Follow The Team να βρούμε τους Twitter λογαριασμούς αυτών που ασχολήθηκαν για να δημιουργηθεί η εφαρμογή Clear.

Η χρήση του Clear είναι πολύ απλή και βασίζεται σε χειρονομίες που γνωρίζουμε να κάνουμε στο iPhone από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, τέτοιες χειρονομίες είναι το pinch, το swipe και το scrolling.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ εύκολα μία νέα λίστα στο επίπεδο My Lists (είναι το μόνο επίπεδο που δίπλα από το όνομα της λίστας μας δείχνει έναν αριθμό, έτσι γνωρίζετε ότι είστε στις λίστες σας) κάνοντας tap στο μαύρο φόντο ή τραβώντας την λίστα προς τα κάτω. Οι λίστες μπορούν να περιέχουν ότι θέλετε, για παράδειγμα: μπορείτε να έχετε μια λίστα με τις ταινίες που θέλετε να δείτε (αν τις ξεχνάτε) ή μία άλλη (Ψώνια) η οποία θα περιέχει αυτά που θέλετε να αγοράσετε όταν βρεθείτε σε κάποιο super market.

Για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο task σε μια λίστα αρκεί να πατήσουμε στο κενό, να κάνουμε scroll προς τα κάτω ή εφόσον η λίστα έχει άλλα tasks ήδη να κάνουμε pinch μεταξύ δύο και να βάλουμε το καινούριο ανάμεσα από αυτά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ γρήγορα τις λίστες μας και να τις οργανώσουμε με βάση την προτεραιότητα, πάνω αυτά με την πιο υψηλή και κάτω αυτά που δεν επείγουν. Ακόμα το Clear έχει ένα gradient χρώμα (Heatmap) πιο σκούρο στο πάνω μέρος και πιο απαλό στο κάτω και με αυτό τον τρόπο μας βοηθάει να βάζουμε σε προτεραιότητα διάφορα πράγματα.

Η διαχείριση μιας λίστας γίνεται με απλές χειρονομίες. Για να οργανώσουμε την λίστα μας πρέπει να κρατήσουμε το δάχτυλο μας πάνω σε ένα task και να το μεταφέρουμε στο σημείο που θέλουμε στη λίστα. Για να αλλάξουμε κάποιο τίτλο πρέπει να κάνουμε απλά ένα tap πάνω στην ονομασία αλλά προσοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο λίγους χαρακτήρες για αυτό δώστε μια ονομασία ώστε να θυμάστε αργότερα τι είναι. Αφού ολοκληρώσουμε ένα task μπορούμε να το σημειώσουμε σαν complete κάνοντας ένα swipe προς τα δεξιά και αυτό θα μεταφερθεί στο τέλος της λίστας έχοντας ένα γκρι χρώμα και μπορούμε να τα σβήσουμε τελείως από την λίστα τραβώντας την λίστα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή Pull to Clear. Φυσικά μπορείτε να σβήσετε αμέσως το task κάνοντας ένα swipe προς τα αριστερά.

Για να επιστρέψουμε στο προηγούμενο επίπεδο όπου και αν βρισκόμαστε αρκεί απλά να κάνουμε pinch σε μία λίστα όπως ακριβώς κάνουμε και για το zoom out σε μία φωτογραφία. Η εφαρμογή δουλεύει απίστευτα γρήγορα και μπορείτε αμέσως μόλις ολοκληρώσετε μία από τις δουλειές σας να το σημειώσετε και να συνεχίσετε την καθημερινότητα σας. Μπορείτε όμως να έχετε το iPhone σας συνεχώς μπροστά σας όταν δουλεύετε έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι έχετε να κάνετε για να μην ξεχάσετε κάτι και να το σημειώνετε άμεσα στο Clear.

Γνωρίζω αρκετά άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Notes/Σημειώσεις της Apple για να γράφουν αυτά που έχουν να κάνουν καθημερινά και πιστεύω πως η εφαρμογή Clear θα τους ξετρελάνει. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι είναι μία από τις εφαρμογές που μέσα σε πολύ λίγες ώρες χτύπησε την 1η θέση τα Top Paid στα περισσότερα iTunes Store. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κανονική τιμή της εφαρμογής αλλά προτείνουμε σε όλους να την αποκτήσουμε τώρα και με τιμή γνωριμίας 0,79€.

[vimeo]http://vimeo.com/35693267[/vimeo]

Το Clear είναι συμβατό με το iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch 3gen , iPod touch 4gen,  iPad και απαιτεί iOS 5 ή νεότερο.

Μπορείτε να διαβάσετε άλλα Reviews εδώ, εδώ και εδώ.