Bejeweled Blitz (Review)

To Bejeweled έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως το «Tetris της 3ης χιλιετίας». Πρόκειται για ένα παιχνίδι σκέψης, στο οποίο ο παίκτης μετακινεί πολύτιμους λίθους, με σκοπό να κάνει συνδυασμούς από ίδιους άνω των τριών και να μαζέψει τους περισσότερους δυνατόν πόντους. Kυκλοφόρησε το 2001 και από τότε πέρασε πολλές εκδόσεις και αναβαθμίσεις: πρώτα σε browsers, έπειτα σε εφαρμογές, μετά στη δεύτερη και προσφάτως στην τρίτη έκδοση, τώρα πια και για παιχνιδομηχανές, για κινητά τηλέφωνα και προσφάτως στην τελευταία, φεϊσμπούκεια έκδοση, ονόματι Bejeweled Blitz.

Το Bejeweled Blitz, που θα μας απασχολήσει εδώ, είναι ουσιαστικά το Bejeweled χρονομετρημένο: σκοπός είναι η μέγιστη δυνατή βαθμολογία σε ένα λεπτό. Αν ενώσετε τέσσερα ίδια πετράδια, κερδίζετε ένα πετράδι-βόμβα που ανατινάζεται στον επόμενο συνδυασμό του. Πέντε ίδια πετράδια στη σειρά μάς δίνουν ένα μαγικό κύβο που, όταν τον αλλάξουμε με έναν οποιοδήποτε άλλο, καταστρέφει όλους του ίδιου χρώματος στην οθόνη, ενώ όταν κάνουμε γωνία με πέντε πετράδια τότε παίρνουμε ένα ηλεκτροφόρο διαμάντι που, όταν συνδυαστεί, καταστρέφει όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην ίδια σειρά και στην ίδια στήλη.

Η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε ως παιχνίδι του Facebook και έχει βρει εδώ και δύο χρόνια φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι παίζουν καθημερινά. Βεβαίως είναι flash παιχνίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στις φορητές συσκευές και ειδικότερα στο iPhone, για να παίξει κάποιος Bejeweled Blitz, έπρεπε να κατεβάσει την επί πληρωμή έκδοση του παιχνιδιού, η οποία περιέχει το Blitz ως ένα από τα modes, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τρία προβλήματα:
1) πλήρωνε για ένα παιχνίδι, το οποίο στον υπολογιστή ήταν δωρεάν.
2) η έκδοση για το Facebook αναβαθμίζεται συχνά με δώρα, προσφορές, επιπλέον χαρακτηριστικά, για τα οποία ένας χρήστης iOS αναγκαστικά περίμενε κάποια αναβάθμιση
3) με την έλευση του iOS 5, το Blitz είχε επιπλέον προβλήματα στον ήχο και ―κατά μερικούς χρήστες― και στα γραφικά.

Για να λύσει λοιπόν τα προβλήματα αυτά, η PopCap Games, πρόσφατο αποκτηθέν της Electronic Arts, κυκλοφόρησε μια επιπλέον εφαρμογή για το διάσημο παιχνίδι της, η οποία είναι δωρεάν και ονομάζεται Bejeweled Blitz. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μόνο το παιχνίδι ενός λεπτού και όχι το πλήρες, όπως στην επί πληρωμή έκδοση της εφαρμογής. Με το άνοιγμα της εφαρμογής μάς δίνονται δύο επιλογές: να παίξουμε offline ή να συγκριθούμε με τους υπόλοιπους φίλους μας στο Facebook. Μία φορά τη μέρα μπορούμε επίσης να παίξουμε ένα τυχερό παιχνίδι (τύπου κουλοχέρη) και να κερδίσουμε νομίσματα για να ξοδέψουμε σε power-ups για τα παιχνίδια μας. Νομίσματα κερδίζουμε και μετά από κάθε παιχνίδι, αν το σκορ είναι αρκετό, ενώ τα power-ups μάς δίνουν το καθένα για τρία παιχνίδια επιπλέον χρόνο, ένα μαγικό κύβο, ένα ηλεκτροφόρο πετράδι, τη δυνατότητα να αλλάξουμε πολλές πέτρες με άλλες από την οθόνη κ.ά.

Το πρώτο που διακρίνουμε είναι το αισθητικό μέρος. Με γραφικά που θυμίζουν Peggle ανακατεμένο με Prince of Persia 2, είναι αρκετά εντυπωσιακά και μένουν στο μάτι, χωρίς όμως να τραβούν την προσοχή από το παιχνίδι. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τη μουσική, την οποία, αφού χαμηλώσαμε αρκετά, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τελείως, γιατί μάς εμπόδιζε στην ακρόαση των ηχητικών ειδοποιήσεων του παιχνιδιού (κάτι πολύ σημαντικό, εάν θέλετε να κάνετε καλά σκορ). Τα ηχητικά εφφέ όμως είναι διακριτά και ακολουθούν σωστά τις κινήσεις των πετρών. Τα οπτικά εφφέ και ο σχεδιασμός τέλος κάποιων power-ups (Phoenix prism, Cat’s eye) είναι κάπως κιτς, αλλά όχι υπερβολικά, προσθέτοντας σε ένα ευρύτερο ευχάριστο κλίμα παρά προκαλώντας στραβομουτσουνιάσματα.

Όσον αφορά το gameplay, γενικότερα το παιχνίδι φαίνεται να πηγαίνει πιο …αργά από ό,τι έχουμε συνηθίσει και στον υπολογιστή και στην εφαρμογή Bejeweled. Μία αιτία για αυτό είναι λογικά και τα πολύ πιο ραφιναρισμένα γραφικά του (χρώματα με υψηλή οξύτητα, εξαιρετικό antialiasing) που θυμίζουν μεν πολύ …flash, αλλά δεν φέρονται έτσι. Αν είστε καινούργιος χρήστης, θα το λατρέψετε. Αν πριν παίζατε Bejeweled Blitz, θα διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να κάνετε τόσο εύκολα πολλαπλές κινήσεις ή να «προετοιμάζετε» μια κίνηση πριν τελειώσετε την προηγούμενη. Θα τα καταφέρετε, απλώς θα χρειαστείτε κάμποσο χρόνο προσαρμογής. Τα γραφικά όμως δεν ζορίζουν την εφαρμογή, ακόμη και iPhone 3GS που δοκιμάσαμε, οπότε θα πρέπει να αποδεχτούμε πως αυτό είναι πια το ύφος του παιχνιδιού, τουλάχιστον μέχρι να δούμε κάποια αναβάθμιση που να το αλλάζει. Αυτή η φαινομενική τουλάχιστον «αργοπορία» άλλους βόλεψε και άλλους όχι: ανάλογα με το προσωπικό στυλ του κάθε παίκτη, μπορεί να καταφέρετε να κάνετε μεγαλύτερα σκορ, μιας που ουσιαστικά έχετε λίγο περισσότερο χρόνο να σκεφτείτε, αλλά μπορεί και να αισθανθείτε πως σας καθυστερεί κι έτσι να αγχωθείτε και να τα πάτε χειρότερα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με τα δύο, αλλά δεν είναι κάτι που ο χρόνος κι η συνήθεια που φέρνει μαζί του δεν μπορεί να λύσει. Προσωπικά θα έλεγα ότι, όσο εθιστικό κι αν μου φαινόταν το Bejeweled Blitz πριν, άλλο τόσο μου φαίνεται τώρα, γιατί αυτή η «ραθυμία» του gameplay με τσιτώνει ακόμη περισσότερο, μιας που ο χρόνος μου φαίνεται μεγαλύτερος του ενός λεπτού και πιέζομαι να κάνω όλο και μεγαλύτερα σκορ.

Ένα χαρακτηριστικό που έχουμε στις άλλες εκδόσεις, αλλά παραδόξως λείπει από την dedicated Blitz έκδοση της εφαρμογής (και λογικά δεν θα έπρεπε) είναι τα στατιστικά των υπόλοιπων παικτών με τους οποίους συγκρινόμαστε στην κατάταξη. Ελπίζουμε πως θα ενσωματωθεί στις επόμενες εκδόσεις. Από την άλλη πλευρά, κάτι που θα θέλαμε, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα, είναι συμβατότητα με το Game Center και όχι μόνο με το Facebook: leaderboards, στατιστικά, βραβεία και άλλες σχετικές ευκολίες, όπως και (γιατί όχι;) vs mode φαίνονται ήδη πολύ φυσικά, τώρα μάλιστα που η εφαρμογή έχει την προσοχή που της αξίζει.

Το Bejeweled Blitz είναι πια δωρεάν και δεν έχετε να χάσετε κάτι κατεβάζοντας και δοκιμάζοντάς το. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και θα σας συντροφεύσει ευχάριστα ή/και έντονα για αρκετά μονόλεπτα της καθημερινότητάς σας.

[appscreens 469960709]
[app 469960709]