Μια ματιά στη χρήση data του Siri

Intro siridatausage thumb 640xauto 27243 jpg e1320247354718

Η Ars Technica σήμερα ρίχνει μια καλύτερη ματιά στο Siri και ψάχνει να βρει πόσα data χρειάζεται κάθε φορά που αυτό επικοινωνεί με τους Apple servers.

Ενώ ακόμα δεν ξέρουμε που ακριβώς ψάχνει το Siri, σίγουρα είναι αρκετά ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πόσο θα κοστίζει η χρήση του Siri κάθε μήνα στο λογαριασμό μας. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στο Siri (για την Ελλάδα πάντα) είναι ότι για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και για το πιο απλό πράγμα, χρειάζεται σύνδεση με το internet, θυμηθείτε το αυτό τώρα που το iPhone 4S έρχεται στην Ελλάδα αν δεν έχετε καλό πρόγραμμα internet στην συσκευή σας.

H Ars Technica έκανε έξι τοπικές ερωτήσεις στο Siri, όπως προσθήκη υπενθυμίσεων ή την αναζήτηση κάποιας επαφής, μετά από 5 άλλα ερωτήματα που απαιτεί το Siri για να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες online μέσα από υπηρεσίες όπως το Wolfram Alpha και το Google. Ενώ όλες οι εργασίες ήταν κάτω από 1MB, οι εργασίες κυμαίνονταν σε μέγεθος KB βασισμένο στην πολυπλοκότητα της ερμηνείας της φωνής που το Siri έπρεπε να καταλάβει. Προφανώς τα ερωτήματα που δεν απαιτούν κάποια αναζήτηση online κάνουν μικρότερη κατανάλωση δεδομένων. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στο dictation στην εφαρμογή του Mail ή στα iMessages.

Αυτό που ανακάλυψε η Ars βάζοντας το Siri στα δύσκολα είναι:

Όπως έχουμε πει τα νούμερα θα είναι διαφορετικά ανάλογα με την προφορά, τον τρόπο που μιλάμε, τον τύπο των ερωτήσεων που κάνουμε και το πόσο το χρησιμοποιούμε. Δείτε τα παρακάτω αποτελέσματα αλλά θυμηθείτε ότι μπορεί να αλλάξουν.

Αν χρησιμοποιούμε το Siri 2-3 φορές την ημέρα με μέσο όρο 63KB για παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι μέσα σε μια μέρα θα χρησιμοποιήσετε από 126KB έως 189KB ή 3.7MB μέχρι 5.5MB ανά μήνα. Για 4-6 φορές την μέρα, αυτό μπορεί να γίνει από 252KB έως 378KB ή 7.4MB μέχρι 11MB ανά μήνα. Αν το χρησιμοποιήσετε 10-15 φορές την μέρα μπορεί να φτάσετε τα 630KB έως 945KB ανά μέρα ή 18.5MB έως 27.7MB ανά μήνα.

Για τους περισσότερους αυτά είναι πάρα πολλά MB. Αν έχετε κανένα πρόγραμμα με 200-300MB στο iPhone σας θα πρέπει να προσέχετε λίγο από την ώρα που θα αποκτήσετε το iPhone 4S.

Το χειρότερο με το Siri βέβαια, είναι ότι ακόμα και για πράγματα που βρίσκονται μέσα στην συσκευή θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους servers της Apple. Αυτό φυσικά εκτός από το κόστος που έχει είναι και χρονοβόρο και μιλάμε για κάποιο τραγούδι που βρίσκεται μέσα στην συσκευή σας, φυσικά υπάρχει και η λύση του Voice Control το οποίο ενεργοποιείτε μόλις κλείσετε το Siri. Αλλά σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει το ένα και τι το άλλο.

Τέλος, κάτι που ανακαλύψαμε σήμερα για το Siri. Το iPhone 4S όπως έχουμε δει στο internet τις τελευταίες μέρες έχει κάποια θεματάκια με την μπαταρία, τα οποία “μάλλον” με μερικές δοκιμές που έχουμε κάνει λύνονται αν απενεργοποιήσουμε το Siri.