iPhone 5: Το τελευταίο μεγάλο project του Steve Jobs

Iphone5 11

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το CNet δημοσίευσε μια ιστορία σχετικά με το iPhone 5.Το iPhone 5 είναι μια συσκευή με εντελώς καινούριο σχεδιασμό και είναι ένα project που ο Steve Jobs αφιέρωσε όλο του το χρόνο. Συγκεκριμένα ο Steve δεν είχε καμία ανάμειξη με το iPhone 4S εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου του.

Το 9to5Mac σήμερα μας εξηγεί μέσα από αυτά που γνωρίζουν οι πηγές του τι ακριβώς συνέβει στο iPhone 5 που με τόση αγωνία περιμέναμε.

Μέσα από διάφορες πηγές όπως τους διαχειριστές της Foxconnn, διάφορους υπαλλήλους της Apple αλλά και συνεργάτες φορέων το 9to5Mac προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια και να μας εξηγήσει ποια ακριβώς είναι η ιστορία του iPhone 5.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεται μέχρι τώρα, το iPhone 4S αρχικά ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στην WWDC μαζί με το iOS 5 όπως ακριβώς έχει γίνει με κάθε iPhone μέχρι σήμερα.

Κάτι όμως έγινε τον Φεβρουάριο που άλλαξε εντελώς τα σχέδια. Η Apple δούλευε πάνω στην ενσωμάτωση του Siri και την ανάπτυξη του αλλά πολύ πιο αργά απ’ ότι σχεδίαζε. Τον Φεβρουάριο η Apple γνώριζε ήδη ότι δεν θα είχε την δυνατότητα να δώσει στους developers το iOS 5 beta τον Απρίλιο και ότι δεν θα είχε μια σταθερή έκδοση μέχρι την παρουσίαση στην WWDC τον Ιούνιο. Ακόμα γνώριζαν πως θα ήταν τυχεροί αν κατάφερναν να δώσουν το Siri στους πελάτες μέχρι την περίοδο των διακοπών. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Siri κυκλοφορεί σε beta έκδοση και υποστηρίζει τρεις γλώσσες.

Την ίδια στιγμή το project του iPhone 5 της Apple με τον σχεδιασμό “teardrop” συνεχίζονταν και μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα με τα πρώτα prototypes να περνούν τις πρώτες δοκιμές και όλα αυτά κάτω από την επίβλεψη του Steve Jobs.

Με τα μέσα Οκτώβρη να είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την κυκλοφορία του iOS που θα έχει ενσωματωμένο το Siri, και με τα επίπεδα της Apple χαμηλά η Apple έπρεπε να δει τις επιλογές της. Θα κυκλοφορούσε το iPhone 4S στην WWDC με μια τροποποιημένη έκδοση του iOS 4; Χωρίς το Siri και τις υπόλοιπες βελτιώσεις του iOS 5, αν το έκανε αυτό, η αναβάθμιση της συσκευής θα ήταν απλά κάτι που θα προσέγγιζε και τόσο των μέσο όρο των πελατών.

Αντίθετα, όπως και είδαμε η Apple επέλεξε μια διαφορετική επιλογή. Πήρε την απόφαση να βελτιώσει σε ταχύτητα το iPhone 5 με την ανάπτυξη του hardware και να το κατασκευάσει μέχρι τις γιορτές που το iOS  5 θα κυκλοφορούσε. Την ίδια στιγμή όμως το iPhone 4S είχε φτάσει στο στάδιο κατασκευής σαν iPhone του 2011 ή αν η Apple τα κατάφερνε σαν την συσκευή χαμηλού κόστους.

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα από τους συνεργάτες της Apple στην Foxconn. Τον Ιούνιο ο ιδρυτής της Foxconn, Terry Gou δήλωσε στην WSJ:

Το ποσοστό απόδοσης των Apple συσκευών αφής δεν ήταν αποδοτικό και έχει πλήξει με τη κερδοφορία της. Οι συσκευές με οθόνες αφής είναι τόσο λεπτές. Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταστήσουμε τόσα εξαρτήματα στα iPhone.

Σας μοιάζει εδώ να μιλάει για το iPhone 4S το οποίο είναι ίδιο με το iPhone 4 εκτός από την αναβαθμισμένη κάμερα και τον επεξεργαστή A5; Δηλάδη, μέχρι τότε η Foxconn είχε κλείσει ένα χρόνο να κατασκευάζει iPhone 4. Όχι! και φυσικά μιλάει για την προσπάθεια τους να κατασκευάσουν το iPhone 5. Το iPhone 4S δεν είναι ούτε πιο λεπτό ούτε πιο ελαφρύ από το iPhone 4 κάτι το οποίο αναφέρει στο ίδιο άρθρο της WSJ ο Yukari Kane που έμαθε όπως εξηγεί από “άτομα που γνωρίζουν για αυτά”:

Το νέο iPhone θα είναι ίδιο με το iPhone 4, αλλά πιο λεπτό και πιο ελαφρύ και με μία βελτιωμένη κάμερα 8 megapixel.

Προφανώς η Foxconn είχε κάποια iPhone 5 prototypes τα οποία στη συνέχεια έφτασαν στα χέρια κάποιων σχεδιαστ΄φων θηκών και άρχισε η ιστορία με τις θήκες για το iPhone 5. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπήρχε περίπτωση το iPhone 5 να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μέχρι την περίοδο των διακοπών του 2011.

Όπως ακριβώς έγινε με τα iPod prototypes τρίτης γενιάς με τις κάμερες έτσι έγινε και με τα iPhone 5 που κυκλοφορούσαν από εδώ και από εκεί στα χέρια των κατασκευαστών θηκών στην Κίνα. Όπως και η συνέχεια της ιστορίας μας δείχνει ότι η Apple ακολούθησε ίδιο παιχνίδι για ακόμα μία φορά. Το τελικό μοντέλο iPod touch 3ης γενιάς δεν είχε κάμερα και η κάμερα προστέθηκε στο iPod touch  4ης γενιάς και μπροστά και πίσω όμως έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες να έχουν την δυνατότητα FaceTime όπως και με το iPhone 4.

Όπως αρχίσαμε να βλέπουμε από την αρχή του Σεπτέμβρη, σιγά σιγά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι το iPhone 5 δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Αυτό εξαιτίας καθυστερήσεων στην παραγωγή του.

Όπως επισημάνει και ο Gou κάποια στιγμή, η Apple κατάλαβε ότι δεν είχε πολύ χρόνο για να φτιάξει το iPhone 5 και έτσι έβαλε τα δυνατά της για να τελειοποιήσει το iPhone 4S. Επίσης, αντίθετα από τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η Apple έχει αρκετό stock από iPhone 4S έτσι ώστε να αντιμετωπίσει και τις πιο μεγάλες απαιτήσεις.

Ο Tim Hickman, CEO της εταιρίας θηκών Hard Candy δηλώνει:

Αφού μου έστειλαν τρεις διαφορετικοί συνεργάτες κατασκευαστές στην Κίνα του έστειλαν 3D μοντέλα από ένα iPhone με πιο πλατύ και διαφορετικό σχήμα home button και με πιο κωνικό σχεδιασμό, αποφάσισα να το ρισκάρω.

Όταν ρωτήθηκε από που έλαβε αυτά τα σχέδια απάντησε:

Τα δεδομένα αυτά που πήραμε ήρθαν από κάπου.

Όσοι θέλετε να μάθετε πότε θα κυκλοφορήσει το iPhone 5… Η Foxconn αναφέρει ότι μέχρι στιγμής είναι σχεδιασμένο να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2012 αλλά φυσικά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ εύκολα όταν μιλάμε για την Apple.

[ 9to5Mac ]