Η Apple αφαίρεσε εφαρμογή κατόπιν παρέμβασης των ισραηλινών

Η πίεση από την ισραηλινή κυβέρνηση οδήγησε την  Apple να αφαιρέσει ένα app που ονομάζεται Τρίτη Ιντιφάντα από  το  iPhone και το  iPad. Οι ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι με την εφαρμογή αυτή δοξάζονται οι  δύο αραβικές εξεγέρσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ενθάρρυνε τους χρήστες να μοιραστούν απόψεις και να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Ο αρμόδιος υπουργός του Ισραήλ  Yuli-Yoel Edelstein απευθύνθηκε    στον Steve Jobs την Τρίτη για να διαμαρτυρηθεί,  ισχυριζόμενος ότι το  «Third Intifada»  διαβίβαζε  πληροφορίες σχετικά με διαδηλώσεις – μερικές βίαιες – εναντίον του Ισραήλ.

Την Τρίτη έγινε η διαμαρτυρία από το ισραηλινό υπουργείο Eξωτερικών στον Jobs , την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη,  η εφαρμογή είχε ήδη αφαιρεθεί από iPhone και  iPad. Και ακολούθησε ανακοίνωση της Αpple που δικαιολογούσε την πράξη της  λέγοντας ότι το «Third Intifada»  παραβίαζε τις αρχές της εταιρίας καθώς ήταν προσβλητικό για μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Την Πέμπτη, μια δήλωση από τον Edelstein χαιρέτιζε την «ταχεία δράση της Apple», για να αφαιρεθεί η εφαρμογή και εξήρε την απόφαση να το πράξει ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πρόληψη προτροπών προς τη βία  διά των νέων μέσων».

Ο Edelstein αναφερόταν σε ένα παρόμοιο περιστατικό που σχετίζεται με το Facebook, στο οποίο διαμαρτυρήθηκε πριν από τρεις μήνες  για σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσε σε εξέγερση εναντίον του Ισραήλ. Ο Mark Zuckerberg  έδωσε εντολή να αφαιρεθεί η σελίδα.

“Η Apple, όπως το Facebook, έχουν  «αποδείξει ότι διέπονται από κοινές αξίες που είναι αντίθετες  με τη βία και  την υποκίνηση  της τρομοκρατίας”  ανέφερε ο Edelstein.

[ LIFO ]