Apple Patent, ευθυγραμμισμένες φωτογραφίες χωρίς διαστρέβλωση προοπτικής

Ακόμα μία πατέντα από την Apple για την φωτογραφία δηλώθηκε σήμερα. Αυτό μας δείχνει πόσο η Apple προσπαθεί να βελτιώσει την λήψη φωτογραφία και τις δυνατότητες της κάμερας στις φορητές συσκευές.

Σύμφωνα με την Apple τα μελλοντικά iPhone θα μπορούν αυτόματα να αντισταθμίστουν για την κλίση ή την οπτική παραμόρφωση κατά την διάρκεια της λήψης φωτογραφίας ή αργότερα, καθορίζοντας ένα σχετικό προσανατολισμό της συσκευής με το αντικείμενο.

Η διόρθωση αυτή μπορεί να γίνει άμεσα χρησιμοποιώντας δυναμικές γραμμές ή ένα εικονικό επίπεδο (όπως το πλέγμα που υπάρχει στο iOS 5 beta στην κάμερα) πριν ακόμα αποθηκευτεί η φωτογραφία στην μνήμη αλλά ακόμα και μετά από αυτό, σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα του προσανατολισμού και της απόστασης θα είναι ενσωματωμένα στην ίδια την εικόνα, χρησιμοποιώντας κάποιες ετικέτες μέσα στο EXIF αρχείο. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε τέλεια ευθυγραμμισμένες λήψεις που θα χρειάζονται ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία από προγράμματα φωτογραφίας έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η προοπτική παραμόρφωση.

Στην πατέντα η Apple εξηγεί ακόμα πως καταλαβαίνει η κάμερα του iPhone ότι οι φωτογραφίες μας είναι τέλεια ευθυγραμμισμένες.

Apple γράφει ότι ορισμένες ενσαρκώσεις της πατέντας “μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα εικόνας, μια μνήμη σε συνδυασμό με τον αισθητήρα εικόνας, μια συσκευή μέτρησης προσανατολισμού σε συνδυασμό με τον αισθητήρα εικόνας, και μια συσκευή μέτρησης απόστασης σε συνδυασμό με τον αισθητήρα εικόνας, όπου τα δεδομένα της εικόνας μπορεί να είναι αποθηκευμένα στη μνήμη του μαζί με μια μέτρηση από το επιταχυνσιόμετρο και μαζί με μια μέτρηση από τη συσκευή μέτρησης απόστασης”.

Με λίγα λόγια η Apple πρόκειται να χρησιμοποιεί τoυς διάφορους αισθητήρες του iPhone για να καθορίσει την θέση του iPhone σε σχέση με το θέμα, συμπεριλαμβάνοντας το γυροσκόπιο και το accelerometer για να μετρήσει “την βαρυτική έλξη της γης κατά X, Y και Z” και “την ταχύτητα της επιτάχυνσης” της συσκευής. Αυτό για παράδειγμα θα βοηθήσει αν προσπαθήσουμε να κάνουμε λήψη φωτογραφίας από ένα αυτοκίνητο, ένα τρένο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα κινείται.

Ακόμα η Apple αναφέρει τους αισθητήρες αναφοράς αδράνειας και το GPS που θα μπορούμε να καταγράψουν τον σχετικό προσανατολισμό του αντικειμένου και της συσκευής. Μέχρι στιγμής όμως το iPhone δεν έχει τέτοιους υπερηχητικούς αισθητήρες και  υπέρυθρες οι οποίοι μπορούν να καταγράψουν τον προσανατολισμό και την απόσταση. Η Apple όμως μπορεί να προσθέσει αυτούς τους αισθητήρες σε κάποιο iPhone επόμενης γενιάς. Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την πατέντα να δώσετε τον αριθμό 20110149094 στην μηχανή αναζήτησης USPTO.

[ 9to5Mac ]