Χρησιμοποιήστε το Mac σας χωρίς ποντίκι!

Υπάρχουν σίγουρα αρκετοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε το Mac μας, ένας από αυτούς και ο πιο γρήγορος δεν απαιτεί κάτι άλλο παρά μόνο το πληκτρολόγιο του Mac. Γνωρίζοντας μόνο μερικά shortcuts και ρυθμίζοντας κάποια πράγματα στο System Preferences (Προτιμήσεις Συστήματος) θα μπορούμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου το ποντίκι να δουλέψουμε στον υπολογιστή μας.

Για να το κάνουμε αυτό όμως θα πρεπει να διαβάσουμε τα παρακάτω κολπάκια που το Macworld δημοσίευσε πριν λίγο καιρό.

 

Μάθετε τις κοινές συντομεύσεις του πληκτρολογίου

Για να αποφύγετε τη χρήση του Mouse (ποντίκι) θα πρέπει να μάθετε τις βασικές συντομεύσεις του Keyboard (πληκτρολόγιο). Αυτές είναι: Command-X, Command-C, και Command-V για Cut (αποκοπή), Copy (αντιγραφή), Paste (επικόλληση) αντίστοιχα, Command-W για να κλείσετε κάποιο ανοιχτό παράθυρο και Command-Tab για να πλοηγηθείτε μεταξύ των εφαρμογών που τρέχουν.

Πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν τη συντόμευση Command-Tab, ξεχνάνε ότι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη συντόμευση Command-~, με την οποία έχουν την δυνατότητα να πλοηγηθούν μεταξύ παραθύρων της ίδιας εφαρμογής. Είναι μια πολύ χρήσιμη συντόμευση, αφού στο OS X συνήθως υπάρχουν πολλά ανοιχτά παράθυρα στην οθόνη μας και με αυτήν μας δίνετε η δυνατότητα να πλοηγηθούμε πολύ πιο εύκολα μεταξύ των παραθύρων (υπάρχει φυσικά και παρόμοια συντόμευση που μας επιτρέπει να πλοηγηθούμε μεταξύ αυτών των παραθύρων με αντίστροφη φορά, αυτή είναι η Command-Shift-~). Ακόμα όταν είστε σε ένα παράθυρο, το οποίο έχει πολλά Tabs (ετικέτες), μπορείτε με την συντόμευση Command-Shift-[ να πλοηγηθείτε μεταξύ των ανοιχτών Tabs (ετικέτες) και με την συντόμευση Command-Shift-] να κάνετε το ίδιο με αντίστροφη φορά.

 

 

Δημιουργήστε τις δικές σας συντομεύσεις

Αν υπάρχει κάποιο menu (μενού) που χρησιμοποιείτε συχνά και δεν υπάρχει ήδη από το σύστημα κάποια συντόμευση που να καλύπτει αυτή σας την ανάγκη ή απλά δεν σας βολεύει η συντόμευση, μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να δημιουργήσετε τη δική σας συντόμευση, η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Ανοίξτε την εφαρμογή System Preferences, πατήστε την επιλογή Keyboard, επιλέξτε την ετικέτα Keyboard Shortcuts και στη συνέχεια στο λευκό πλαίσιο στα αριστερά πατήστε Application Shortcuts. Μετά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί με το σύμβολο + και στο παράθυρο που θα ανοίξει, να επιλέξετε σε ποια εφαρμογή θέλετε να ενσωμάτωσετε τη συντόμευση, να πληκτρολογήσετε το ακριβές όνομα της συντόμευσης και στο τέλος να εισάγετε τον συνδυασμό των πλήκτρων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στη συντόμευση.

 

 

Πλήρη πρόσβαση στο πληκτρολόγιο

Ενώ είστε στην ετικέτα Keyboard Shortcuts, σιγουρευτείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει την λειτουργία Full Keyboard Access. Την λειτουργία αυτή μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πατώντας την επιλογή All controls. Αυτή η επιλογή σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο Tab για να στρέψετε την “προσοχή” του Keyboard (πληκτρολόγιο) μεταξύ όλων των ελέγχων. Καθώς πλοηγήστε σε ιστοσελίδες, κείμενα και πλαίσια διαλόγου στο Mac σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο Tab για γρήγορη αλλαγή μεταξύ των πεδίων, αντί να χρησιμοποιήσετε το Mouse (ποντίκι) για να πατήσετε οποιαδήποτε επιλογή.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε αυτή τη λειτουργία. Όταν θέλω να βάλω το Mac σε λειτουργία Sleep, πατάω το πλήκτρο Power. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζετε έχω να επιλέξω μεταξύ τεσσάρων επιλογών (Restart, Sleep, Cancel, Shut Down), όπου η επιλογή Stut Down είναι τονισμένη, που πρακτικά σημαίνει, ότι αν πατήσω το πλήκτρο Enter ή Return, η επιλογή θα ενεργοποιηθεί. Παρόλα αυτά, η επιλογή Restart είναι και αυτή ελαφρά τονισμένη με μπλε χρώμα, που σημαίνει ότι με το πάτημα του πλήκτρου Space αυτή θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Έχοντας τώρα ενεργοποιήσει την επιλογή Full Keyboard Access, μπορώ ουσιαστικά να κινήσω την μπλε σήμανση με το πάτημα του πλήκτρου Tab. Έτσι με τον συνδυασμό κάποιων πλήκτρων, το πλήκτρο Power, το πλήκτρο Tab και το πλήκτρο Space (ανάλογα με τις περιπτώσεις), μπορώ να βάλω τον υπολογιστή σε λειτουργία Sleep μέσα σε μια στιγμή, χωρίς να χρησιμοποιήσω καθόλου το Mouse (ποντίκι).

Φυσικά μπορείτε να βάλετε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία Sleep με το συνδυασμό των πλήκτρων Option-Command-Eject, ο οποίος είναι από τους πολλούς συνδυασμούς που η Apple παρέχει αναλυτικά σε μια βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα της.

Όποτε χρησιμοποιείτε το πλήκτρο Tab για να κάνετε διάφορες διεργασίες, μπορείτε επίσης να κράτησε παρατεταμένα το πλήκτρο Shift για να πλοηγηθείτε σε αυτές με αντίστροφη φορά. Επίσης όταν χρησιμοποιείτε το πλήκτρο Tab στα πλαίσια διαλόγου, μπορείτε να πατήσετε και το πλήκτρο Escape για να τα κλείσετε. Σε ένα αρχείο τώρα με συγκεκριμένο όνομα, μπορείτε να πατήστε το πλήκτρο Space για να κάνετε προεπισκόπηση αυτού του αρχείου μέσω του Quicklook.

 

Άλλες χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου

Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν το Mouse (ποντίκι) ακόμα και όταν κάνετε διαχείριση κειμένου. Με την συντόμευση Command-Shift-Arrow επιλέγετε όλο το κείμενο, το οποίο αρχίζει από εκεί που είναι τοποθετημένος ο κέρσορας, προς την επιλεγμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα με την συντόμευση Command-Shift-Left Arrow μπορείτε να επιλέξετε οτιδήποτε υπάρχει αριστερά του κέρσορα. Ακόμα με τη συντόμευση Option-Shift-Left Arrow ή Right Arrow μπορείτε να επιλέξετε μια λέξη κάθε φορά.

Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε το Keyboard (πληκτρολόγιο) για να επιλέξετε αρχεία του Finder, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στο Desktop (επιφάνεια εργασίας). Απλά πληκτρολογήστε την ονομασία του αρχείου που θέλετε να βρείτε και το OS X θα το επισημάνει για εσάς. Πατήστε το πλήκτρο Tab για να επιλέξετε το επόμενο αρχείο σε αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια με το απλό πάτημα των πλήκτρων Command-O το αρχείο θα ανοίξει και θα εμφανιστεί το παράθυρο στην οθόνη σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και το Spotlight ή κάποια άλλη εφαρμογή γρήγορης πρόσβασης και να δημιουργήσετε τις συντομεύσεις που θέλετε με το δικό σας τρόπο, ώστε να είναι λειτουργικές και να καλύπτουν τις ανάγκες σας. Επιπρόσθετα το Spotlight μπορεί να κάνει και αριθμητικές πράξεις, απλά πατήστε για παράδειγμα 5*5 και αυτό θα κάνει απλά και γρήγορα την πράξη για εσάς.

Άμα πραγματικά θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιες καθημερινές λειτουργίες, τις οποίες κάνετε χρησιμοποιώντας το Mouse (ποντίκι), τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το παραπάνω οδηγό και να κάνετε την εξάσκηση σας πάνω στις συντομεύσεις που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο και θα δώσουν λίγη παραπάνω ταχύτητα σε καθημερινές διεργασίες που κάνετε στο Mac σας.

[ Macworld ]

thanks @kostasapple