Πληροφορίες σχετικά με το Jailbreak που περιμένουμε από τον Comex

Σήμερα το πρωί ο Comex με ένα tweet προσπάθησε να εξηγήσει τις θεμελιώδες λειτουργίες που μπορούμε να δούμε στα πρώτα στάδια της διαδικασίας του jailbreak. Περισσότερα λεπτομέρειες στην συνέχεια.

Να θυμίσουμε ότι αυτό τον καιρό ο Comex ετοιμάζει το jailbreak για το iPad 2 και προσέχει πάρα πολύ την σταθερότητα της ταχύτητας έτσι ώστε να μην χάσει καθόλου από την απόδοση του.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το iPhone έχει δύο partitions, ένα μικρό στο / για το σύστημα του και ένα μεγάλο στο /var για όλες τις εφαρμογές, την μουσική, τις φωτογραφίες κτλ. Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε την μετάφραση από το μήνυμα του Comex:

Αν δεν το γνωρίζεται ήδη το jailbreak που χρησιμοποιούμε εδώ και λίγα χρόνια έχει την διαδικασία του Cydia που ονομάζεται “Reorganizing Filesystem”. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει μερικά μεγάλα directories από το / στο /var δημιουργώντας symlinks (συνδέσμους) από την αρχική τοποθεσία προς την νέα. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλα τα πρόσθετα που θα τοποθετηθούν σε αυτά τα directories από εδώ και πέρα θα θα πάνε στο /var και εκτός από αυτό θα ελευθερώσουν και χώρο στο partition / για αρχεία που δημιουργούνται έξω από αυτά τα directories. Η διαδικασία όμως δημιουργεί μερικά προβλήματα, όπως το ότι χρειάζεται αρκετό χρόνο η διαδικασία του jailbreak και αυτό επειδή η διαδικασία του jailbreak απαιτεί και την επανεκκίνηση του συστήματος για να εξακριβώσει ότι δεν υπάρχουν εφαρμογές που να τρέχουν και να βλέπουν στις παλιές τοποθεσίες των directories και να μην μπερδεύουν τον κώδικα στα sandbox που υπάρχουν στον πυρήνα (γιατί κάθε εφαρμογή έχει ένα sandbox με μια λίστα από τύπους ονομάτων που επιτρέπονται, αλλά όταν γίνει η μεταφορά των symlinks, οι τύποι των αρχείων δεν ταιριάζουν μετά), με αποτέλεσμα αυτός να χρειάζεται patch και ο κώδικας (αλλά τώρα πια χρειάζεται έτσι κι αλλιώς εξαιτίας των διάφορων tweaks που χρειάζεται να τρέχουν κάτω από τα sandbox των εφαρμογών των οποίων συνδέονται, αλλά αυτά με την σειρά τους εξαρτώνται από διάφορα directories αλλά και πάλι ο Comex πιστεύει πως καλό είναι να ξεφορτωθεί την σαβούρα).

Με το unionfs (που αρχικά ήταν ιδέα του saurik), τα καινούρια αρχεία δημιουργούνται στο /var partition, και συνδέονται με τις αντίστοιχες τοποθεσίες στο / partition, έτσι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν αρχεία, δεν ακυρώνονται οι περιγραφές και πιστεύω ότι ο κώδικας του sandbox δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Αυτό μας δίνει και την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το σύστημα χωρίς να καταστρέψουμε τα αρχεία που χρειάζονται για το jailbreak (μπορεί όμως τα delta updates στο iOS 5 να το επιτρέπουν ήδη αυτό; Δεν το έχω κοιτάξει ακόμα).

Ήθελα να δουλέψω πάνω σε αυτό πριν από ένα χρόνο (αυτή ήταν και η ημερομηνλία που κοίταζα το nullfs, τότε ήμουν χαζός και ήθελα αυτό αντί για το unionfs), αλλά ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω να δουλέψει.

Έτσι ελπίζω να μπορώ να ξεφορτωθώ όλα τα crash παρεμβάλοντας με κώδικα για unionfs που έχω παρουσιάσει και να το διορθώσω για το iPad 2 (οι κόπιες που έχω κρατήσει από τον πυρήνα του iPad 2 δεν συμπεριλαμβάνουν σύμβολα. Έχω γράψει ένα μικρό εργαλείο σαν BinDiff για την αντιγραφή πάνω από τα σύμβολα από τον ένα πυρήνα για άλλη συσκευή, αλλά δεν είναι τέλειο) και με αυτό δεν υπάρχουν προβλήματα επιδόσεων.

Μετά από όλα αυτά που έγραψε ο Comex στο tweet του μπορούμε να πούμε ότι όντως δουλεύει πάνω σε ένα καινούριο σύστημα για jailbreak το οποίο θα είναι αρκετά γρήγορο και δεν θα απαιτεί respring ή επανεκκίνηση της συσκευής. Ακόμα θα έχει την δυνατότητα να κρατήσει τα εγκατεστημένα αρχεία του jailbreak μετά από update (όχι restore) από το iTunes στο επόμενο σύστημα. Το iOS 5 μπορεί να έχει ήδη αυτή την δυνατότητα χάρη στα delta updates που παρουσιάζει η Apple, που στην πραγμτικότητα αλλάζουν μόνο τα αρχεία που πρέπει στο σύστημα και όχι όλο το σύστημα όπως ξέρουμε ότι γίνεται μέχρι σήμερα.

Το JailbreakMe 3.0 έρχεται τελικά και θα μπορούμε να κάνουμε σε όλες μας τις συσκευές jailbreak με ένα απλό slide to unlock το οποίο θα είναι αρκετά γρήγορο σύμφωνα με όλα αυτά που αναφέρει ο Comex. Το καινούριο jailbreak θα είναι συμβατό με το iOS 4 (από 4.2.1 έως 4.3.3) σε iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2 αλλά και με το iPad 2. Θα σας ενημερώσουμε αμέσως μόλις έχουμε νεότερα.

Thanks iSpazio