Οι νέοι iMac θα χρησιμοποιούν τους νέους SSD σαν “System Cache” για τον HDD

Χθες, παρατηρήσαμε ότι οι νέοι iMac διαθέτουν Sandy Brdige επεξεργαστές και υποστήριξη Thunderbolt αλλά και δυνατότητα για Serial ATA Drive + SSD στο Online Apple Store configuration με ένα έξτρα κόστος. Το περίεργο με το hybrid setup είναι ότι η Apple έχει εγκαταστήσει το OS X στον SSD και ενημερώνει τους χρήστες ότι τα δεδομένα μπορούν να τα αποθηκεύσουν στον άλλο δίσκο (1 ή 2 TB).

iMac also offers an optional 256GB solid-state drive (SSD), which has no moving parts and delivers increased drive performance for many operations. The 256GB SSD can be purchased in place of the standard hard drive or in addition to it.

If you configure your iMac with both the solid-state drive and a Serial ATA hard drive, it will come preformatted with Mac OS X and all your applications on the solid-state drive. Then you can use the hard drive for videos, photos, and other files.

Αυτο οδήγησε εικασίες ότι η Apple σκοπεύει να εγκαταστήσει το OS X στον SSD και να εμφανίσει τον άλλο δίσκο σαν ένα mounted volume στον Finder ή ίσως έχουν αναπτύξει ένα σύστημα για να επεξεργάζεται τα αρχεία από τον SSD και τον άλλο δίσκο. Αρκετοί bloggers και Mac users αναρωτιούνται αν η Apple θα μπορέσει να κάνει τα iMac να χρησιμοποιούν και τους δύο δίσκους(τον ένα για τον λειτουργικό και τον άλλο για τα δεδομένα στο Home directory). Αυτές οι τεχνικές ερωτήσεις θα αντιμετωπίσουν 4 με 6 εβδομάδες καθυστέρηση. Ωστόσο, η λύση μπορεί να είναι αρκετά απλή, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Z68 της Intel σε συνδυασμό με τους επερχόμενους Larsen Creek SSDs επιτρέποντας την χρήση ενός νεου συστήματος system chacing που ονομάζεται Smart Response Technology. Η πλατφόρμα Controller Hub BBD82Z68  χρησιμοποιείται ήδη στα iMac mid-2011, όπως επιβεβαίωσε και το iFixit σήμερα.

Η τεχνολογία Intel Smart Response δουλεύει ως εξής: σε ένα hybrid setup όπως αυτό του iMac, ο “μικρός” SSD δουλεύει ως sytstem cache για τον μεγαλύτερο αλλά αργότερο HDD. Το λειτουργικό σύστημα(boot files, resources, extensions) είναι αποθηκευμένα στον SSD για πολύ γρηγορότερη εκκίνηση. Ο χρήστης βέβαια στον Finder βλέπει έναν δίσκο και όχι δύο.

Δεν είναι σαφές αν η καθυστέρηση στην διανομή των νέων iMac οφείλεται στην αναμονή της Apple για τους νέους SSD και αν η τεχνολογία Smart Response θα ενεργοποιηθεί στο Snow Leopard. Η Apple σημειώνει ότι το OS X έρχεται εγκατεστημένο στον SSD, κάτι το οποίο δημιουργεί σημαντικά τεχνικά ζητήματα. Περισσότερα νέα θα έχουμε όταν τα hybrid iMac θα εμφανιστούν την επόμενη εβδομάδα. [TonyMacx86 από το 9to5Mac]

[ MacStories ]