Twitter: Τι είναι και πως να το χρησιμοποιήσετε

Μία λέξη αν κινήστε ανάμεσα σε “Geeks” (έτσι μας αποκαλούν), είναι και το Twitter. Συνεχώς ακούω ότι το Twitter είναι το ίδιο ακριβώς με το Facebook, λοπόν βασικά… δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Facebook.

Τι είναι το Twitter;

Φανταστείτε το σαν SMS εφόσον το κάθε μήνυμα που μπορείτε να στείλετε από αυτό είναι 140 χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο και μικροblogging υπηρεσία που μας επιτρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις “Τι κάνεις αυτή  την στιγμή;” στέλνοντας απλά μηνύματα που ονομάζονται “tweets” σε φίλους ή “followers” (αυτούς που μας ακολουθούν).

Το μεγάλο χαρακτηριστικό αυτής της υπηρεσία είναι ότι το κάθε μας tweet είναι “κοντό” – μικρό μήνυμα (140 χαρακτήρες) και επιτρέπει άτυπη συνεργασία και γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών που παρέχει ανακούφιση από την αύξηση των email και τον σωρρό των  ΙΜ (άμεσων μηνυμάτων) – AIM, MSN, ICQ κτλ.

Η υπηρεσία twitter είναι επίσης μια μέση λύση επικοινωνίας: μπορούμε να μοιραστούμε πληροφορίες με ανθρώπους που κανονικά θα ανταλλάζαμε email και IM, δημιουργώντας μια ομάδα επαφών σε μια αναπτυσσόμενη κοινότητα με ανθρώπους των ίδιων ιδεών.

Τα tweets μπορείτε να τα στείλετε από την επίσημη ιστοσελίδα twitter αφού δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας ή από διάφορες εφαρμογές για iOS, Mac και Windows.

Mac: Twitterific, Tweetie, Echofon

Mac & Windows: Firefox, Chrome, Safari plugins, TweetDeck

iOS: Twitter for iPhone, Twitterific, Echofon, HootSuite

[app 333903271]

[app 286756410]

[app 359914600]

Το κάθε tweet σας εμφανίζεται στην σελίδα του προφίλ σας, στην σελίδα του προφίλ των followers σας και στο public timeline (αλλά φυσικά παίζει ρόλο τι θα ρυθμίσετε στα settings του λογαριασμού σας.

Πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας twitter λογαριασμό;

1. Πηγαίνουμε στην σελίδα για Twitter signup https://twitter.com/signup

2. Γράφουμε το όνομα μας, το username και το password που επιθυμούμε και μια διεύθυνση email.

Το username δεν επιτρέπετε να έχει κενά αλλά μπορεί να περιέχει αριθμούς και σύμβολα. Για παράδειγμα το δίκο μας twitter username είναι greek_iphone.

3. Γράφουμε το CAPTCHA κείμενο που βλέπουμε στην φωτογραφία. Αν δεν μπορούμε να τις διαβάσουμε, υπάρχει ένα κουμπάκι ακριβώς δεξιά από την φωτογραφία που μας επιτρέπει να τις ακούσουμε.

4. Κάνουμε click στο Create My Account.

5. Τώρα μπορούμε να δούμε πιοί φίλοι μας είναι στο Twitter.

Εδώ το Twitter θα κοιτάξει να δείτε με βάση την διεύθυνση email αν αυτή είναι Gmail, Yahoo, Hotmail ή κάποια άλλη μεγάλη υπηρεσία email να βρει διάφορους φίλους ή γνωστούς μας που χρησιμοποιούνε την υπηρεσία του Twitter, φυσικά μπορούμε να προσπεράσουμε αυτή την διαδικασία πατώντας στο Continue.

6. Ακόμα ένα βήμα που το Twitter θα προσπαθήσει να σας κάνει να ακολουθήσετε διάφορες φίρμες. Μπορείτε να επιλέξετε ότι θέλετε ή απλά να προσπεράσετε και αυτή την διαδικασία όπως κάνετε και προηγουμένως.

7. Συγχαρητήρια! Αυτό ήταν. Η επόμενη σελίδα που σας ρωτάει “τι κάνετε;” είναι η βασική σας Twitter σελίδα. Γράψτε οτιδήποτε θέλετε στο κουτάκι και πατήστε στο κουμπάκι update για να στείλετε το πρώτο σας tweet.

Βασικές πληροφορίες

Για να απευθυνθείται σε κάποιον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρόθετα ‘@’ και σε περίπτωση που θέλετε να στείλετε ιδιωτικό μήνυμα σε κάποιον (εφόσον τον ακολουθείτε και σας ακολουθεί) το ‘d’. Για παράδειγμα:

Το @greek_iphone με βοήθησε να φτιάξω τον πρώτο μου Twitter λογαριασμό.

d greek_iphone Καλησπέρα θα ήθελα την βοήθεια σας, το iPhone μου έχει κολλήσει…