Ο Steve Jobs είχε το iPhone στο μυαλό του πριν το 2000

Το 2002 υπήρχαν φήμες πως η Apple είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει κεκλεισμένων των θυρών το iPhone δηλαδή σχεδόν 5 χρόνια πρώτου ο κόσμος πάρει την πρώτη του γεύση. Θα ήταν ένα προϊόν που θα συνδύαζε την μαεστρία της Apple στο βιομηχανικό σχέδιο, τα καλύτερα από την πλατφόρμα λογισμικού της, διάφορα στοιχεία από PDA’s όπως το Palm Pilot και ενός κινητού τηλεφώνου.

Βέβαια τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή άλλα όποιος μπορούσε να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές κατέληγε στην ίδια εικασία. Εντός της εταιρίας φήμες λένε πως η Apple προσπάθησε να αποκτήσει την Palm με 1 δις δολάρια κατά την επιστροφή του Jobs στην εταιρία και ο ίδιος τόνιζε όλο και πιο συχνά τον επικείμενο θάνατο των PDA συσκευών. “Αποφασίσαμε πως αυτό ή το προσεχές έτος, οι λειτουργίες ενός PDΑ θα ενσωματωθούν με αυτές ενός κινητού τηλεφώνου και τα PDA απλά θα εξαφανιστούν” φαίνεται να δηλώνει εκείνο το καιρό ο Jobs σε συνέντευξη του στην The New York Times.


Ο πρόεδρος της Apple επέμενε πως ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή να χρησιμοποιηθούν οι PDA συσκευές και προσφέρανε πολύ μικρή χρησιμότητα. Ο Jobs πίστευε πως συνδυάζοντας ένα κινητό τηλέφωνο με τις βασικές λειτουργίες ενός PDA θα οδηγούσε σε μια πραγματικά χρήσιμη συσκευή. Αυτό φυσικά δεν ήταν αποκάλυψη καθώς ήδη εκείνη την εποχή η φορητή πλατφόρμα PC της Microsoft τροφοδοτούσε μια σειρά smartphones και τα Nokia Communicator μετρούσαν 6 χρόνια ύπαρξης. Το όραμα του ήταν τελείως διαφορετικό και φυσικά δεν μπορούσε να αποκαλύψει τίποτα περισσότερο εκείνη την περίοδο.

Έχει υποστηριχτεί επανειλημμένα σε διάφορες περιπτώσεις πως ο Jobs χρειάζεται τον χρόνο του με τα προϊόντα της Apple και αναγκάζει τα σχέδια να αλλάξουν δραματικά κατευθύνσεις όταν πιστεύει πως δεν κινούνται προς την σωστή. Κρατώντας αυτό και υποστηρίζοντας εκ των υστέρων πως οι Windows Mobile και Symbian πλατφόρμες δεν ήταν καθόλου ενορατικές, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προτού η Apple να διαθέσει ένα προϊόν όπου ο Jobs θα ήταν πρόθυμος για αυτήν. Είναι εμφανές πως από το 2002 ο Jobs οραματιζότανε ένα smartphone που θα έφερνε την επανάσταση στην βιομηχανία.

“Αυτό που τόνιζε ο Jobs είναι πως τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργίες υπολογιστών που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά απέχουν πολύ. Το περιβάλλον εργασίας και το βιομηχανικό σχέδιο που είναι ήδη εμφανή στα iPod, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος για μια βελτιωμένη, φιλική προς τον καταναλωτή έκδοση ενός τέτοιου προϊόντος.”

Ευχαριστούμε @CenotapheR

[ iSpazio & BGR ]