iOS 4.2 Όλες οι αλλαγές στο καινούριο firmware!

Η Apple σήμερα κυκλοφόρησε το iOS 4.2 firmware για το iPhone 4, iPhone 3GS, iPhone 3G, iPod touch 2ης, 3ης και 4ης γενιάς και για το iPad. Για να αναβαθμίσετε την συσκευή σας εφόσον δεν έχετε κάνει jailbreak μπορείτε απλά να την συνδέσετε στο Mac ή PC σας να ανοίξετε το iTunes και να κάνετε click στο Update.

Καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι αν κάνουμε update ή restore στην συσκευή μας, δεν θα  μπορέσουμε να κάνουμε jailbreak στην συσκευή μας εκτός αν καταφέρουμε να κάνουμε downgrade με τα αποθηκεύμενα μας  SHSH. Επίσης αν έχουμε συσκευή που είναι ήδη jailbroken, με αυτό το update θα χάσουμε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές από το Cydia. Ας δούμε λίγο τα καινούρια χαρακτηριστικά του iOS 4.2

AirPrint

Με το AirPrint μπορούμε εύκολα να εκτυπώνουμε emails, φωτογραφίες, ιστοσελίδες και έγγραφα άμεσα από το iPhone, iPad ή iPod touch μας. Με μόνο λίγα tap μπορούμε να δούμε στο χαρτί αυτά που βλέπουμε στην οθόνη. Δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε κανένα software, να βρούμε και να κατεβάσουμε drivers και ούτε να συνδέσουμε κάποιο καλώδιο.

AirPlay

Το διάσημο AirTunes μεταμορφώνεται και αλλάζει την ονομασία του σε AirPlay. Η μεταμόρφωση του δεν είναι μόνο στο όνομα αλλά και στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί, με την οποία μπορούμε βασικά να κάνουμε stream την μουσική μας από το iTunes σε ένα Airport Express. Τώρα με το AirPlay έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε stream τα video μας ασύρματα από το iPhone, iPad και το iPod touch στο Apple TV και στα επιλεγμένα AirPlay ηχεία. Έτσι ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τις ταινίες και τις φωτογραφίες μας στην μεγάλη widescreen τηλεόραση του σπιτιού μας και να παίξουμε μουσική μέσα από τα ηχεία που βρίσκονται οπουδήποτε χωρίς να απλώνουμε καλώδια. Κάντε click εδώ για το σχετικό video.

Find My iPhone, iPad ή iPod touch

Το Find My iPhone, iPad ή iPod touch είναι η υπηρεσία του MobileMe που μας δίνει την δυνατότητα να εντοπίσουμε την χαμένη μας συσκευή και να προστατέψουμε τα δεδομένα μας που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Την υπηρεσία αυτή μπορούμε πια να την αποκτήσουμε δωρεάν σε οποιοδήποτε iPhone 4, iPad ή 4ης γενιάς iPod touch με  iOS 4.2. Μόλις το εγκαταστήσετε και το ρυθμίσετε θα μπορείτε να βρείτε την χαμένη σας συσκευή στο χάρτη και να εμφανίσετε κάποιο μήνυμα σε αυτή, να ενεργοποιήσετε το κλείδωμα της συσκευής και να διαγράψετε όλα τα δεδομένα της από τον υπολογιστή σας. Μόλις ξαναπάρετε την συσκευή στα χέρια σας θα μπορείτε εύκολα να κάνετε restore όλα σας τα δεδομένα χάρη στο τελευταίο backup σας. Δείτε και το σχετικό video.

Ημερολόγιο

  • Στο ημερολόγιο τώρα μπορούμε να εισάγουμε αρχεία ics. Απλά επιλέγουμε το αρχείο για να δούμε όλα τα γεγονότα που προστέθηκαν στο περιεχόμενο του calendar.
  • Δυνατότητα απάντησης σε προσκλήσεις event από φίλους που χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως Yahoo!, Google και Microsoft Exchange, άμεσα μέσα από την εφαρμογή Calendar (Ημερολόγιο).

Safari

Τώρα με το Safari μπορούμε να ψάχνουμε λέξεις στις σελίδες, απλά γράφουμε μια λέξη στο search (εκεί που κανονικά ψάχνουμε για το Google) και αυτό μας εμφανίζει την λέξη που ψάξαμε και τα αποτελέσματα του Google μαζί. Κάνοντας tap στην επιλογή “Σε αυτή την σελίδα” εμφανίζεται μια μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης που δείχνει πόσες φορές βρέθηκε στην σελίδα η συγκεκριμένη λέξη μαζί με το κουμπάκι “Επόμενο” για να πλοηγηθούμε και να δούμε που βρίσκονται αυτές.

Αλλαγή στην λειτουργία από το μεσαίο κουμπάκι στο Safari. Τώρα μπορούμε να κάνουμε προσθήκη σελιδοδείκτη, προσθήκη σε αφετηρία, αποστολή συνδέσμου και εκτύπωση.

Σημειώσεις

Δώστε στυλ στις σημειώσεις σας χρησιμοποιώντας διαφορετικές γραμματοσειρές – Marker Felt, Helvetica και Chalkboard.

Μηνύματα

Μπορούμε να μάθουμε ποιος/ποια μας έστειλε μήνυμα χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξουμε στην οθόνη. Διαλέγουμε ποιος ήχος sms από τους 17 καινούριους θέλουμε να ακούγεται για συγκεκριμένα άτομα από τις επαφές μας. (Μόνο για το iPhone 4)

Επίσης με Cosmote που δοκιμάσαμε οι 160 χαρακτήρες μηνυμάτων είναι ένα μήνυμα πια ενώ στην προηγούμενη έκδοση ήταν 70 χαρακτήρες ανά μήνυμα.

Mail

Δείτε τα mails από όλα σας τα account σε ένα ενοποιημένο inbox, οργανώστε τα mails σας σε threads και ανοίξτε τα συνημμένα σε άλλες εφαρμογές.

Ενίσχυση πληκτρολογίων και λεξικών

Το iOS 4.2 περιλαμβάνει υποστήριξη για πάνω από 50 γλώσσες και διαλέκτους, με περισσότερα από 30 καινούρια διεθνή πληκτρολόγια και λεξικά για το iPad.

Game Center

Βρείτε τους φίλους σας ή χρησιμοποιήστε το Auto-match για να παίξετε online παιχνίδια multiplayer ενάντια σε καινούριους αντιπάλους. Παρακολουθείστε τα επιτεύγματα σας και συγκρίνετε τα σκορ.

Δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του ήχου με δύο click στο home button και μετά δύο swipe προς τα δεξιά εμφανίζεται ο slider με ένα στρογγυλό κουμπάκι δίπλα του για να επιλέξουμε συσκευή για το AirPlay.

Στο YouTube υπάρχει η δυνατότητα για βαθμολογία ή σχόλιο.

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα Apple ID δωρεάν από τις Ρυθμίσεις > Mail, επαφές, ημερολόγια. Η δημιουργία του Apple ID δωρεάν μπορεί να γίνει μόνο μέσω iPhone 4 μέχρι στιγμής αλλά το γιατί είναι άγνωστο ακόμα!

Με τους καινούριους περιορισμούς η Apple επιτρέπει τώρα στους χρήστες να μην επιτρέπουν Εγκατάσταση ή Απεγκατάσταση εφαρμογών από το App Store. Επίσης υπάρχει επιλογή για κλείδωμα ή ξεκλείδωμα των αλλαγών σε Mail λογαριασμό.

Επιλογή όταν ανεβάζουμε video στο YouTube για επιλογή εμφάνισης σε όλους, σε άτομα που έχουνε το link ή μόνο για συγκεκριμένα άτομα

Και τέλος όπως και το iTunes άλλαξε το εικονίδιο του έτσι και στο iOS 4.2 το λογότυπο του iTunes 9 έγινε αυτό του 10! Όπως είπε και ο Steve Jobs δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει το “CD” στο εικονίδιο του iTunes!