iPad Review

To iPad στην Ελλάδα και στον 1ο ιδιώτη.

Καταρχην ευχαριστώ τον PiratX για το iPad του μιας και το δικό μου θα έρθει την αλλη βδομάδα

Γενικά

To iPad κατασκευασμένο από αλουμίνιο και γυαλί, με βάρος 680 γραμμάρια σου αφήνει μια τρομερή αίσθηση. Πολύ λεπτό λίιιγο βαρύ(λόγο οθόνης) αλλά σχεδόν καθόλου ενοχλητικό(όσο το κράταγα εγώ στα χέρια μου). Ταχύτατο, πολύ ανταποκρίσιμο στις εντολές των δαχτύλων. Αν το σκεφτείτε είναι απλά μια οθόνη multitouch υπολογιστής.

Όταν το βλέπεις λες ναι όντως ένα μεγάλo iPhone ή iPod Touch. Μόλις το χρησιμοποιήσεις πιστεύτε με ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Όντας κάτοχος iPhone δεν έχω ξανανιώσει αυτή την αίσθηση στη χρήση με κανένα άλλο gadget. Αν και αρχίζω να πιστεύω ότι πλέον δεν είναι απλά gadget αλλά θα μπορούσαμε να του αποδώσουμε επάξια την ονομασία Netbook. Ναι αυτό είναι πραγματικά ένα netbook.

Εξωτερικά

Εξωτερικά θα βρείτε στο πάνω μέρος της οθόνης θύρα για τα ακουστικά. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι η πιο λάθος θέση για ακουστικά μιας και το καλώδιο πέφτει μέσα στην οθόνη (δεν είναι λύση να βάζεις το καλώδιο από πίσω), το κάτω μέρος θα ήταν πιο φυσιολογικό και εύχρηστο.

Ηχείο

Το ηχείο του έχει τρομερό ήχο. Λόγο του ότι το  iPad είναι κούφιο μέσα του πραγματικά το ηχείο έχει τρομερό μπάσο που το νιώθεις σε όλη σου την παλάμη μιας και το iPad σε Rock Metal κομμάτια σείετε ολόκληρο. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται 2ο ηχείο, αυτό το ένα καλύπτει αρκετά καλά τον στερεοφωνικό ήχο.

H θέση του ηχείου είναι πάάάάρα πολύ έξυπνη καθώς κρατώντας το με την παλάμη σας ο ήχος του ηχείου ανακλάται επάνω της κάνοντας τον ήχο πιο δυνατό και καθαρό.

Οθόνη

Η οθόνη LED των 9,7 ιντσών με αναλογία 4:3(είναι η καλύτερη αναλογία για την ανάγνωση ενός βιβλίου) και με ανάλυση 1024×768 είναι πραγματικά τρομερή. Έχοντας πολύ καθαρή απεικόνιση χρωμάτων και στοιχείων με πολύ σωστή ευκρίνεια. Η φωτεινότητα της φυσικά ρυθμίζετε είτε χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις είτε αυτόματα από τον αισθητήρα ελέγχου φωτισμού περιβάλλοντος που διαθέτει.

Έχει πολύ καλές γωνίες θέασης και μπορεί ένας που κάθετε αρκετά δίπλα σας να δει αρκετά καθαρά θα έλεγα τι βλέπετε χωρίς να χάνετε η ευκρίνεια και τα χρώματα.

Το μαύρο περίγραμμα γύρω από την οθόνη είναι αρκετά έξυπνο (το λέω γιατί θα μπορούσε στο όνομα τις κομψότητας να μην το είχε) καθώς κρατώντας το iPad με την παλάμη δεν μπαίνουν τα δάχτυλα μέσα στην οθόνη ώστε να γίνονται ενοχλητικά. Επίσης το μαύρο περίγραμμα σε συνδυασμό με τα χρώματα της οθόνη κάνει το μάτι σας να έρχεται σε “οργασμό”

Η οθόνη με το πέπλό κατά των δαχτυλιών που καλύπτετε έχει πολύ καλή ανταπόκριση και λεπτομέρεια στην αφή κάνοντας την ζωγραφική με τα δάχτυλα, παιχνίδι.

Μπαταρία

Το iPad με οποιαδήποτε χρήση, η μπαταρία του διαρκεί γύρω στις 10 ώρες (9μιση ώρες μετρημένες). Είναι ένας χρόνος λειτουργίας, αρκετά μεγάλος που πολλά “netbook” σίγουρα ζηλεύουν. Είμαι σίγουρος ότι παίζει 140 ώρες μουσική με σβηστή οθόνη πως όπως είπε και ο Steve Jobs σε συνέντευξη του. Αν σκεφτείτε ότι για 10 ώρες πραγματικά το λιώνετε στην χρήση με βίντεο, παιχνίδια, σερφάρισμα, μουσική οι 10 ώρες είναι πραγματικά ικανοποιητικότατες.

Θερμοκρασίες

Όσες ώρες και αν το χρησιμοποίησα δεν ένιωσα την παραμικρή ζέστη.

Λογισμικό

Το iPad με την χρήση του λογισμικού που πρωτοπαρουσιάστηκε στο iPhone το λεγόμενο iPhone OS και προσαρμοσμένο για το iPad με πολλά “γραφικά βιβλίων” είτε ατζέντας για τις επαφές, ημερολογίου, γύρισμα σελίδας, είτε στην ανάγνωση βιβλίων κ.λ.π. το βοηθάει να εκδηλώσει την θέση του στην αγορά και στην κατηγορία του.

Το λογισμικό του iPad σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή A4 της , το κάνει ταχύτατο και ανταποκρίσιμο στην αφή με μηδενική καθυστέρηση είτε στην περιστροφή της οθόνης είτε σε αγγίγματα.

Η έλλειψη flash που πολλούς ενοχλεί πραγματικά, δεν γίνεται πολύ έντονα αισθητή, καθώς μεγάλες ιστοσελίδες ακολουθούν τα πρότυπα του HTML5 ώστε να είναι πιο light και λιγότερο απαιτητικές σε σχέση με το flash.( Παιχνιδάκια στο facebook κλπ ξεχάστε τα! )

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο του iPad σε landscape είναι πραγματικά πολύ “ΟΚ”. Καθώς γράφω τυφλά στο φυσικό πληκτρολόγιο πια στο εικονικό του iPad έγραφα τυφλά χωρίς να βλέπω τα κουμπιά χωρίς πολλά πολλά λάθη. Δηλαδή στις 10 λέξεις στις 3 μου έφευγε κάνα γράμμα καταλάθος.

Αντίθετα σε portrait με τα χέρια σαν να γράφεις σε πληκτρολόγιο δεν μπορείς να γράψεις τόσο εύκολα όσο στο landscape μιας και τα κουμπιά είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Ωστόσο κρατώντας το iPad με τις 2 παλάμες γράφεις πολύ άνετα με τους αντίχειρες, δεν ξέρω όμως σε άτομα με κοντά δάχτυλα πως είναι.

Σύνοψη

Το iPad βγήκε για να χτυπήσει την κατηγορία των netbook και τον μελλόντων ebook reader, στο “κόκκαλο” και θα το κάνει περίτρανα γιατί ότι κάνει ένας κοινός χρηστης στο netbook(με windows ή linux) κάνει και στο iPad με καθόλου νεύρα και με πιο διασκεδαστικό και εύκολο τρόπο. Όπως σερφάρισμα ιστοσελίδων, ανάγνωση email, chat, μουσική, παιχνίδια, youtube.

Aν θέλετε να δείτε μια ταινία που έχετε στον υπολογιστή σας, στο iPad δεν έχετε παρά να την μετατρέψετε στο iTunes. Άλλωστε mkv βίντεο που λένε όλοι δεν παίζει φυσικά και δεν παίζει γιατί ούτε τα netbook παίζουν καλά καλά.

Για αρκετούς έχει αρκετές ελλείψεις όπως USB, GPS, Camera.

Και τέλος για πολλούς δεν έχει Mac OS X. Πιστεύω ότι αυτό είναι και το ατού του και θα πιάσει!

Aν θέλετε κάτι πολύ μικρο, ελαφρύ, με καλή μπαταρία, να κάνετε τα πάντα στο Internet, να έχετε μουσική μπόλικη μαζί σας, να έχετε ψηφιακή κορνίζα και μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη τότε ένα iPad σας περιμένει…

Το iPad είναι ένα αριστούργημα της μηχανικής των υπολογιστών και πραγματικά δείχνει το μέλλον του mobile computing…

Και να ξέρετε….Θα αφήσει εποχή όπως το iPod και το iPhone….

(Όταν βγήκε το έκραζα που δεν είχε Mac OS X, αλλα τελικά λίγους νοιάζει αυτό…)

One thought on “iPad Review

Comments are closed.