Το iPhone 5 φαίνεται να έχει 1GB RAM και ένα νέο επεξεργαστή

Apple a6 soc slide
Όπως πάντα η Apple δεν έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με τα υποσυστήματα της μητρικής του και τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν βρίσκονται στην σελίδα με τα Features στην Apple. Το μόνο που μας επιτρέπει η Apple να γνωρίζουμε είναι ότι έρχεται με A6 επεξεργαστή και τίποτα παραπάνω.

Μετά από τα διάφορα που που ακούστηκαν κάποιοι κατάφεραν να βρούνε αρκετές ενδιαφέρον λεπτομέρειες σχετικά με το hardware που κρύβεται μέσα στο iPhone 5. Ένα για το οποίο έγινε αρχικά ο λόγος είναι η μνήμη που φτάνει τώρα το 1GB RAM. Περισσότεροες λεπτομέρειες έρχονται από την Anandtech:

Η Apple ευτυχώς δεν έκρυψε τις λεπτομέρειες του νέου A6 επεξεργαστή της στο event, και τα στοιχεία πάνω του μας δίνουν ένα part number της Samsung: K3PE7E700F-XGC2. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως δίνει ο Brian Klug της Samsung. Το K3P μας ενημερώνει ότι βλέπουμε ένα dual-channel LPDDR2 πακέτο με 32-bit κανάλια και το E7E7 δείχνει την πυκνότητα για το κάθε ένα από τα δύο DRAM (512MB σε κάθε ένα και 1GB στο σύνολο). Οι δύο τελευταίοι χαρακτήρες στο part number μας δείχνει τον κύκλο του χρόνου/ρυθμού δεδομένων που σε αυτή την περίπτωση είναι 1066MHz.

“Apple thankfully didn’t obscure the details of its A6 slide at the launch event, which gave us a Samsung part number: K3PE7E700F-XGC2. Through crafty navigation of Samsung’s product guide, Brian Klug got us the details. The K3P tells us we’re looking at a dual-channel LPDDR2 package with 32-bit channels. The E7E7 gives us the density of each of the two DRAM die (512MB per die, 1GB total). The final two characters in the part number give us the cycle time/data rate, which in this case is 1066MHz.”

Ενώ το 1GB μπορεί να μην είναι τόσο πολύ όσο η RAM που έχουν οι περισσότερες συσκευές της Samsung και άλλων κατασκευαστών είναι όμως περισσότερη από αυτή που είχε το iPhone προηγούμενης γενιάς. Το iOS σίγουρα χρησιμοποιεί καλύτερα την μνήμη και ίσως το 1GB είναι αρκετό για μια συσκευή σαν το iPhone 5.

Η Anandtech όμως συνέχισε το ψάξιμο και ανακάλυψε ότι το A6 chip που η Apple έβαλε στο iPhone 5 ήταν ένας αρκετά νέος επεξεργαστής και όχι ένας “αναβαθμισμένος” A5 όπως ακούστηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα και όπως το site τους αναφέρει, πρόκειται για ένα εντελώς νέο chip το οποίο είναι κατασκευασμένο από την Apple, το πρώτο της SoC (System on a chip) που σχεδίασε.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος, κάποιες πληροφορίες του έδειξαν ότι πρέπει να σκεφτεί μακριά από τον ARM Cortex A9 που χρησιμοποιήθηκε στον A5. Στην αρχή και δεδομένου των ARM πυρήνες που χρησιμοποίησε η Apple στο παρελθόν και δεδομένης της απόδοσης αλλά και πληροφοριών που δεν έχουν δημοσιευτεί δείχνει ότι το A6 SoC της Apple έχει δύο ARM Cortex A15 πυρήνες. Φαίνεται όμως ότι έκανε λάθος και ήταν έκπληκτος να δει ότι το A6 chip ήταν το πρώτο SoC της Apple που χρησιμοποιεί τον δικό του ARMv7 σχεδιασμό. Οι πυρήνες του επεξεργαστή δεν είναι βασισμένοι στον σχεδιασμό A9 ή Α15 της ARM αλλά στην τελική είναι δημιουργία της Apple.

“I received some information pointing to a move away from the ARM Cortex A9 used in the A5. Given Apple’s reliance on fully licensed ARM cores in the past, the expected performance gains and unpublishable information that started all of this I concluded Apple’s A6 SoC likely featured two ARM Cortex A15 cores.

It turns out I was wrong. But pleasantly surprised. The A6 is the first Apple SoC to use its own ARMv7 based processor design. The CPU core(s) aren’t based on a vanilla A9 or A15 design from ARM IP, but instead are something of Apple’s own creation.”

Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσους πυρήνες μπορεί να έχει το A6 chip στην πραγματικότητα. Η Anandtech μιλάει για δύο αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί ακόμα. Μετά την κυκλοφορία του όμως και το iFixit teardown θα μάθουμε ακριβώς το hardware της νέας συσκευής. Όπως επίσης θα δούμε και πολλά συγκριτικά video με τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς ενάντια στο iPhone 5, όπως και περισσότερα hands-on videos στα οποία ήδη είναι αρκετά πιο γρήγορο.

[via 9to5Mac]

One thought on “Το iPhone 5 φαίνεται να έχει 1GB RAM και ένα νέο επεξεργαστή

Comments are closed.