Τα πάντα γύρω από SSH & SFTP στο iPad, iPhone και iPod touch!

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το iOS έχει την ίδια UNIX αρχιτεκτονική με το Mac OS X, και αυτό σας δίνει την δυνατότητα να μπορείτε να συνδεθείτε σε οποιοδήποτε iPhone ή iPad όπως θα συνδεόσασταν σε οποιοδήποτε Mac με SSH.

Όπως γνωρίζουμε όλοι εμείς οι nerds, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει χωρίς να κάνουμε jailbreak στη συσκευή μας. Για να κάνετε jailbreak τη συσκευή σας υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι ανάλογα με την version της iOS συσκευής σας που θα τους βρείτε εδώ.

• Εγκατάσταση SSH στο iPhone, iPod ή το iPad

Τι θα χρειαστούμε :

  • Jailbroken iPhone, iPod ή iPad
  • Το Cydia
  1. Ανοίξτε το  Cydia, πηγαίντε στο tab Search και αναζητήστε “OpenSSH”
  2. Πατήστε πάνω δεξιά στο Install και περιμένετε να τελειώσει η διαδικασία

• Σύνδεση μέσω SSH στο iPhone, iPod ή το iPad

Αρχικά πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του iOS, έπειτα στο WiFi και στη συνέχεια κάνουμε tap στο βελάκι δίπλα από το δίκτυο που είμαστε συνδεδεμένοι και γράφουμε κάπου την IP της συσκευής μας.

• Σύνδεση με τη χρήση του Mac ή του Linux PC :

  • Ανοίξτε το Terminal (Applications/Utitlites) και πληκτρολογήστε :
ssh root@X (όπου X πληκτρολογήστε την ip που σημειώσατε πριν)
  • Επειδή είναι η πρώτη φορά που συνδεόμαστε με SSH θα καθυστερήσει λίγο και μπορεί να μας ρωτήσει αν θέλουμε να αποδεχτούμε τα κλειδιά όπου απαντάμε yes.
  • Όταν μας ρωτήσει για τον κωδικό μας γράφουμε “alpine” που είναι και ο default κωδικός του χρήστη root στο iOS (όταν γράφετε τον κωδικό στο Terminal δε θα εμφανιστεί κάτι).
• Σύνδεση με τη χρήση του PC (Windows) :
Για να συνδεθείτε από τα Windows θα πρέπει να κατεβάσετε το PuTTY που είναι ένας SSH client kαι να ακολουθήσετε τις προηγούμενες οδηγείες.

• Σύνδεση μέσω SFTP στο iPhone, iPod ή το iPad με το Terminal

• Σύνδεση με τη χρήση του Mac ή του Linux PC :

  • Ανοίξτε το Terminal (Applications/Utilities) και πληκτρολογήστε :

sftp root@X (όπου πληκτρολογήστε την ip που σημειώσατε πιο πριν)

  • Όταν μας ρωτήσει για τον κωδικό μας γράφουμε “alpine” που είναι και ο default κωδικός του χρήστη root στο iOS (όταν γράφετε τον κωδικό στο Terminal δε θα εμφανιστεί κάτι).

• Σύνδεση με τη χρήση του PC (Windows) :

Για να συνδεθείτε από τα Windows θα πρέπει να κατεβάσετε το PuTTY που είναι ένας SSH client kαι να ακολουθήσετε τις προηγούμενες οδηγείες.
• Εφόσον έχετε συνδεθεί με sftp μπορείτε να ανεβάσετε αρχείο στο iPhone σας ή να κατεβάσετε ως εξής :
Για να ανεβάσουμε ένα αρχείο χρησιμοποιούμε την εντολή put. Αν έχουμε ένα αρχείο στο desktop μας και θέλουμε να το μεταφέρουμε στο path /var/mobile/Media της συσκευής θα γράψουμε την εντολή ως εξής :
put /Users/telephoner/Desktop/file.ext /var/mobile/Media
Έτσι θα μεταφέρουμε το αρχείο file.ext από το desktop μας στο /var/mobile/Media της συσκευής.
Για να κατεβάσουμε ένα αρχείο χρησιμοποιούμε την εντολή get. Αν έχουμε ένα αρχείο στη συσκευή μας στο path /var/mobile/Media/ και θέλουμε να το κατεβάσουμε στα desktop μας θα γράψουμε την εντολή ως εξής :
get /var/mobile/Media/file.ext /Users/telephoner/Desktop

Γενικά ισχύει :
put [local_path] [remote_path] και get [remote_path] [local_path] όπου remote_path είναι το path στην iOS συσκευή και local_path είναι το path στον υπολογιστή.

Αυτά είναι τα πολύ βασικά για το sftp via terminal. Αν θέλετε να συνεχίσω το θέμα με το sftp μέσω terminal μπορείτε να το γράψετε στα comments.

• Σύνδεση μέσω SFTP στο iPhone, iPod ή το iPad με κάποιον GUI Client

• Στο Mac :

Μπορείτε να συνδεθείτε με κάποιον GUI Client όπως το Cyberduck, το Transmit κ.α. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Transmit που είναι επί πληρωμή. Αν θέλετε κάτι free μπορείτε να κατεβάσετε το Cyberduck από εδώ.

Στον client που θα κατεβάσετε θα επιλέξετε SFTP και θα βάλετε Host : IP της iOS συσκευής, Username : root, Password : alpine.

• Στο Linux :

Μπορείτε να κατεβάσετε όποιον client θέλετε. Εγώ προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο Linuxακι μου client παρά μόνο μια φορά το Filezilla.

• Στα Windows :

Μπορείτε να κατεβάσετε το Cyberduck ή το Filezilla.

• Αλλαγή του προεπιλεγμένου κωδικού για το χρήστη root

Τώρα πλέον μπορείτε να συνδεθείτε στη συσκευή σας με SSH και SFTP. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό, διαφορετικά οπιοσδηποτε αλλος θα μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή σας αν είναι στο ίδιο δίκτυο και ξέρει την IP σας. Σε τραβηγμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς να είστε στο ίδιο δίκτυο. Οπότε για καλό και για κακό αλλάξτε τον κωδικό.

Συνδεθείτε μέσω SSH στη συσκευή σας και πληκτρολογήστε στο terminal την εντολή passwd πληκτρολογήστε τον καινούριο κωδικό που θέλετε και πατήστε enter. Στη συνέχεια πληκτρολογήστε τον κωδικό σας ξανά.

Για περισσότερη ασφάλεια αλλάξτε και τον κωδικό του χρήστη mobile με την εντολή passwd mobile και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με πριν.

• Σύνδεση μέσω SSH από την ίδια τη συσκευή

Εκτός από τον υπολογιστή, μπορούμε να συνδεθούμε και από τη συσκευή μέσω SSH. Αυτό μπορεί να γίνει από κάποια εφαρμογή όπως το Prompt ή το iSSH ή το MobileTerminal(Cydia). Στην εφαρμογή όμως, στο Host βάζουμε localhost γιατί κάνουμε τη σύνδεση από το server δηλαδή την iOS Device μας.

[app 421507115]

[appscreens 421507115]

[app 287765826]

[appscreens 287765826]

• Tip

Αν χρησιμοποιείτε συχνά το iPhone συχνά με SSH ή SFTP καλό θα είναι να του ορίσετε μια static ip μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής.

Κάπου εδώ τελειώνει ο οδηγός μας για την σύνδεση με SSH και SFTP. Όποια απορία έχετε, πρόταση για client ή εφαρμογές και οτιδήποτε θέλετε να προσθέσετε μπορείτε να τα δημοσιεύσετε στα comments.

Thanks PiratX

2 thoughts on “Τα πάντα γύρω από SSH & SFTP στο iPad, iPhone και iPod touch!

Comments are closed.