Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Steve Jobs;

Υπομονή. Μετά τη νεκρολογία που δημοσιεύθηκε κατά λάθος πριν από λίγα χρόνια από το δίκτυο του Bloomberg, νομίζω πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω για το θάνατο του Steve Jobs, χωρίς φυσικά ο ίδιος να είναι σε καμία περίπτωση νεκρός.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ανακοίνωσε «απλώς» την εθελούσια απομάκρυνσή του από την κεφαλή της Apple για λόγους υγείας που δεν τον αφήνουν να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του και την παραχώρηση της θέσης του στον Tim Cook. «Απλώς» εντός εισαγωγικών φυσικά, μιας που η είδηση προκάλεσε παγκόσμιο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής που έχουν κάποια σχέση με την τεχνολογία. Απλοί οικιακοί χρήστες λυπήθηκαν, δημοσιογράφοι της τεχνολογίας αφιέρωσαν εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ στη δράση του Steve Jobs, και στον παραδοσιακό και στον ηλεκτρονικό τύπο, τα γνωστά group, fan pages και trending topics δημιουργήθηκαν στα social media, δείκτες χρηματιστηρίων και μετοχών ανεβοκατέβηκαν, ανταγωνιστές της Apple έτριψαν τα χέρια τους, αλλά όπως και νά ‘χει, η αντίδραση δεν αλλάζει το γεγονός ―δεν υπήρξε καμία στιγμή εξάλλου αυτή η επιθυμία.

Κι αυτό γιατί λίγο ή πολύ, αυτόν, τον επόμενο ή το μεθεπόμενο χρόνο, όλοι περιμέναμε κάτι τέτοιο. Ούτε ο Steve ούτε κανένας Steve δεν είναι άφθαρτος. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τη θέση του, όπως άλλωστε έκανε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, είτε εκούσια είτε ακούσια. Ο ίδιος έκρινε πως η χρονική αυτή στιγμή ήταν η καλύτερη και δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του. Όπως πολλοί έχουν κατά καιρούς αναφέρει και όπως και οι ίδιοι βλέπουμε σε κάθε παρουσίαση, σε κάθε συνέδριο, σε κάθε ανακοίνωση νέων προϊόντων, το μεγαλύτερο δημιούργημα του Steve δεν είναι ούτε ο προσωπικός υπολογιστής με τη μορφή του iMac όπως τον ξέρουμε σήμερα, ούτε το iPod, η πλέον επιτυχημένη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, ούτε ο MacBook σε κάθε του μορφή (σκέτη, Air ή Pro) που έχει ορίσει τι σημαίνει φορητός υπολογιστής στην εποχή μας, ούτε το iPad που έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια της φορητότητας, ούτε φυσικά το iPhone το πλέον επιτυχημένο έξυπνο κινητό τηλέφωνο στη μέχρι σήμερα ιστορία αυτής της πλευράς της τεχνολογίας.

Αν κάποιος μελετήσει κάθε μία από τις επιτυχημένες αυτές συσκευές, γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν πρόκειται απλά για συσκευές, μιας που η Apple φτιάχνει για καθεμία το κατάλληλο λογισμικό και την ελευθερώνει στην αγορά σαν ολοκληρωμένο πακέτο, θα αναγκαστεί να παρατηρήσει πως καθεμία απ’ αυτές δεν ήταν απλά μία ή η πιο επιτυχημένη συσκευή στον τομέα της, αλλά ουσιαστικά άλλαξε τη βιομηχανία στην οποία βασίζεται και παίρνει υπόσταση: ο Macintosh με τη σημερινή μορφή του iMac έχει ορίσει αυτό που είναι για εμάς σήμερα ο προσωπικός υπολογιστής, οι MacBooks έχουν δημιουργήσει από νέα υλικά και νέα τμήματα στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων που προσπαθούν να αντιγράψουν την τεχνολογία του Unibody μέχρι νέες τάσεις στην ανθρώπινη κοινότητα, το iPod άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ακούν, δημιουργούν και διανέμουν μουσική, ενώ τα iPhone και iPad έδωσαν το στίγμα για το πώς το αγοραστικό κοινό επιθυμεί να είναι τα έξυπνα τηλέφωνα και οι υπολογιστές παλάμης στους οποίους επενδύουν τα χρήματά τους. Δεν έχει βρεθεί καμία άλλη εταιρεία στο χώρο της τεχνολογίας που να στοχεύει στο ευρύ κοινό και παράλληλα να κάνει τέτοια άλματα στην τεχνολογία που η ίδια δημιούργησε. Κάτι από όλα αυτά που ακούστηκαν είναι το ότι ο Steve Jobs δημιούργησε τον προσωπικό υπολογιστή, τον έκανε κατεστημένο κι έπειτα τον κατέστησε παρωχυμένο με τις φορητές συσκευές που έφερε στο προσκήνιο. Οι άλλες εταιρείες, παλαιότερα κολοσσοί στο χώρο, έχουν την απλή επιλογή ή να ακολουθήσουν την Apple ή να μείνουν εκτός παιχνιδιού, και φυσικά επιλέγουν το πρώτο. Κι απ’ αυτό φαίνεται κυρίως πως το μεγαλύτερο δημιούργημα του Steve Jobs δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, αλλά η ίδια η Apple. Πρόκειται για μία εταιρεία που κατασκευάζει προϊόντα στους τομείς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των φορητών συσκευών, των κινητών τηλεφώνων, των δικτύων, του λογισμικού, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τομέων όχι απλά οδηγεί τις εξελίξεις και διαμορφώνει τις τάσεις στην παγκόσμια πραγματικότητα αλλά ελέγχει απόλυτα και τη διανομή περιεχομένου από και προς κάθε συσκευή ξεχωριστά μέσα σε ένα δίκτυο ασύλληπτου μεγέθους, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και το οικονομικό της μέγεθος.

Υπάρχει καλύτερη εποχή για να αφήσεις το πηδάλιο μιας εταιρείας από αυτήν; Μάλλον όχι. Τώρα που το καράβι της Apple πλέει σε διαυγή και ήσυχα νερά, είναι η κατάλληλη εποχή για το πλήρωμα να μάθει να λειτουργεί χωρίς τον καπετάνιο που ήξερε ως τώρα αλλά με το νέο αντικαταστάτη του, ο οποίος μάλιστα έχει αποδείξει πολλές φορές σαν «δεύτερος» ότι μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στη θέση του Steve Jobs. Δεν είναι ο πρωτοπόρος που είχαμε συνηθίσει, αλλά τώρα που ο ως τώρα γνωστός χάρτης έχει συμπληρωθεί και στο μεγαλύτερο μέρος του κατακτηθεί, χρειάζεται ένας άνθρωπος που πρωτίστως θα μπορέσει να κρατήσει ζωντανή την κυριαρχία, ενώ για το άνοιγμα σε νέες περιοχές θα αναλάβει το κάθε τμήμα της Apple ξεχωριστά, όπως ούτως ή άλλως κάνει τα τελευταία χρόνια. Η Apple δεν λειτουργεί πια όπως λειτουργούσε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90· δεν είναι πια μια προσωπική εταιρεία κι όσο νοσταλγικά κι αν την κοιτάμε, ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσουμε αλλιώς. Και το σημείο τέλους της παλιάς εποχής το βάζει ο ίδιος ο δημιουργός της, αυτός που την έκανε αυτό που είναι σήμερα, αυτό που έκανε εμάς τους ίδιους να τη βλέπουμε όπως είναι σήμερα.

[ Systemgraph Blog ]