Find My Friends, περισσότερες λεπτομέρειες για το social network της Apple

Πριν λίγους μήνες με την κυκλοφορία του iOS 4.3 SDK είδαμε τα πρώτα στοιχεία για το καινούριο κοινωνικό δίκτυο της Apple που θα είναι βασισμένο σε iOS συσκευές και ονομάζεται Find my Friends.

Μετά από αυτά τα νέα ακολούθησαν διάφορες εικασίες που αναφέρουν ότι η Apple ετοιμάζεται να φτιάξει ένα κοινωνικό δίκτυο βασισμένο στις τοποθεσίες, κάτι σαν το Latitude της  Google, το οποίο θα βάλει τους φίλους μας όλους πάνω σε ένα χάρτη. Επίσης εκείνο τον καιρό πηγές αποκαλύπτουν στο 9to5Mac ότι η Apple όντως δουλεύει πάνω σε ένα τέτοιο project που ονομάζεται Find my Friends αλλά αναφέρει επίσης ότι η εταιρία έχει παγώσει αρκετές φορές αυτό το project στο παρελθόν.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q-Oq-9enE-k&feature=player_embedded[/youtube]

Σήμερα το 9to5Mac ανακάλυψε μέσα σε ένα αρχείο html της σελίδας MobileMe/iCloud στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία Find my Friends. Επειδή όμως όλες αυτές οι σχετικές πληροφορίες είναι κομμάτια του MobileMe, θα πρέπει να πούμε ότι το project της Apple για αυτό το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να μην φτάσει ποτέ στα χέρια μας. Το Photo Stream όμως όταν ανακαλύφθηκε πριν μήνες από το 9to5Mac αναφερόταν στο MobileMe επίσης αλλά τώρα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το iCloud στο iOS 5. Όλα αυτά φυσικά μπορεί να έγιναν για να μην δώσει η Apple στοιχεία σχετικά με το iCloud, μην ξεχνάτε πόσο μυστικοπαθή εταιρία είναι.

Από τα στοιχεία που μας δίνει το αρχείο html μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα το Find my Friends της Apple βρίσκεται σε ανάπτυξη και θα χρησιμοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το Twitter κάτι το οποίο είναι ήδη πλήρως ενσωματωμένο μέσα στο iOS 5 από την πρώτη beta έκδοση. Η υπηρεσία θα μοιάζει με αυτό που μπορούμε να δούμε στην παραπάνω εικόνα από μια πρόσφατη πατέντα της Apple.

Ο κώδικας του html αποκαλύπτει ότι οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν follow κάποιους χρήστες της επιλογής τους. Όταν κάποιος χρήστης κάνει follow κάποιον άλλο χρήστη, θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με αυτό τον χρήστη αλλά όχι για την τοποθεσία του. Υπάρχει μια πιθανότητα η Apple να δημιουργήσει profiles σαν αυτά του App Store ή του Game Center τα οποία θα χρησιμοποιούν το Apple ID όπως ακόμα και να δώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το Find my Friends με ένα απλό Twitter login.

Η πατέντα που έχουμε καλύψει στο παρελθόν, αναφέρει ότι ο χρήστης θα έχει ένα απλό γραφικό περιβάλλον από το οποίο θα μας δώσει μια λίστα με όλους όσους μας κάνουν follow και μία που θα εμφανίζεται από τον κάθε ένα που θα επιλέγουμε έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τους followers που έχει κάθε ένας από αυτούς. Για μία υπηρεσία που θα βασίζεται στις τοποθεσίες είναι αρκετά χρήσιμο για την Apple να εμφανίζει μια λίστα με τους followers. Ακόμα θα πρέπει να διατηρήσει και την προστασία της ιδιωτικής ζωής του κάθε χρήστη, για να το πετύχει αυτό όλες οι αιτήσεις των χρηστών για follow θα μεταφερθούν σε μια λίστα που θα δείχνει όλα τα εν αναμονή γεγονότα, όπως και αυτές τις αιτήσεις για follow και το κάθε γεγονός θα πρέπει να τα αποδεχόμαστε ένα ένα. Επίσης η Apple δουλεύει σε ένα σύστημα κλειδώματος με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να μπλοκάρουν συγκεκριμένους χρήστες από την υπηρεσία Find my Friends ή ακόμα και να μπλοκάρει τις αιτήσεις για follow.

Εκτός από τις δυνατότητες με follow, το Find my Friends δουλεύει τέλεια με το iCloud στο iOS 5 και την υπηρεσία Photo Stream. Συγκεκριμένα στο iOS 5 ένας χρήστης θα μπορεί να βγάλει μια φωτογραφία με το iPhone η οποία αυτόματα θα γίνει upload στο cloud και μετά από αυτό θα μπορεί να γίνει download σε όλες τις συσκευές του χρήστη. Για παράδειγμα θα μπορεί με το iPhoto στο Mac να κατεβάζει την φωτογραφία ή από το Photos στο iPhone, στο iPad και στο iPod touch. Το Photo Stream σύμφωνα με το html που αποκαλύφθηκε σήμερα μας δείχνει ότι θα εμφανίζονται και πάνω στον χάρτη του Find my Friends.

Τέλος μετά από όλα αυτά φαίνεται ότι η  Apple ετοιμάζεται να φτάσει ακόμα πιο μακρυά με την υπηρεσία Find my Friends παρουσιάζοντας το Video Stream. Το Photo Stream είναι κάπως περιορισμένο στο streaming φωτογραφιών στο iOS 5 αλλά η Apple σκέφτεται να σχεδιάσει και μια υπηρεσία Video Stream. Κάτι που θα μας έδινε την δυνατότητα να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνουμε με τις φωτογραφίες και με τα video μας, έτσι όλα θα βρίσκονται αποθηκευμένα και ασφαλή στο cloud μας.

Όλα αυτά βρίσκονται στο αρχείο html το οποίο δείχνει όντως ότι η Apple δουλεύει πάνω σε ένα κοινωνικό δίκτυο τέτοιου είδους αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν σταμάτησε και ξανα άρχισε το project αρκετές φορές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η Apple τελικά θα δώσει αυτή την δυνατότητα με την επίσημη κυκλοφορία του iOS 5, πάντως όλη αυτή η δουλειά που κάνει η Apple πάνω σε αυτό το project είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θα θέλαμε να δούμε κάτι τέτοιο στην τελική έκδοση και όχι μόνο την ενσωμάτωση του Twitter σε αυτό και εφόσον η ενσωμάτωση του Facebook δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί όπως έχουμε δει στο παρελθόν. [ 9to5Mac ]