Το 2012 θα φορτίζουμε ασύρματα τις Apple συσκευές μας;

Την εβδομάδα που μας πέρασε η Wall Street Journal ανακοίνωσε ότι η Apple βρίσκεται σε μια καινούρια δοκιμαστική μέθοδο φόρτισης των συσκευών, την οποία θα μπορέσουμε να δούμε για το iPad και τις υπόλοιπες συσκευές στις αρχές του 2012. Η πρώτη σκέψη φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από την ασύρματη φόρτιση που θα μας βγάλει από τον κόπο με όλα τα καλώδια.

Φυσικά η τεχνολογία δεν είναι καινούρια αλλά η εφαρμογή της μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται με διάφορους περιορισμούς. Για παράδειγμα η βάση φόρτισης του Palm Pre που μας δίνει  την δυνατότητα να φορτίσουμε τις συσκευές που τοποθετούμε πάνω του.

Το μειονέκτημα εδώ όπως καταλάβαμε είναι η ανάγκη για φυσική επαφή, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται χωρίς καμία απαγόρευση. Για αυτή την ανάγκη η εταιρία WiTricity, δούλεψε πάνω σε κάτι πρωτότυπα και είχε σημαντική πρόοδο στον τομέα χρήσης του ρεύματος χωρίς καλώδια, έτσι τράβηξε και την προσοχή της Apple αλλά και άλλων μεγάλων εταιριών.

Το WiTricity είναι βασισμένο σε μια έρευνα από τα εργαστήρια MIT, όπου οι επιστήμονες έχουν δείξει έναν τρόπο για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ενέργειας ασύρματα και σε απόσταση. Πρακτικά αυτό ισχύει για μερικά μέτρα πριν την συμβατική επαγωγή.

Τα μαγνητικά πεδία των δύο συσκευών έχουν σχεδιαστεί με ανάλογες συχνότητες συντονισμού έτσι ώστε ένα ζευγάρι να είναι σαν ένα ενιαίο σταθερό μαγνητικό πεδίο. Η ομάδα του καθηγητή Soljacic δείχνει πως γίνεται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φαινόμενο για να επιτρέψουμε την μεταφορά της ενέργειας από την μία συσκευή στην άλλη, με υψηλή απόδοση και μια απόσταση η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές εφαρμογές.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MgBYQh4zC2Y&feature=player_embedded[/youtube]

Στο μέλλον, όταν η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιηθεί για τις Apple συσκευές θα γυρνάμε στο σπίτι μας και δεν θα μας ενδιαφέρει να βάλουμε να φορτίσει η συσκευή μας, γιατί οπουδήποτε και αν είναι θα αρχίσει να φορτίζει αυτόματα μόλις βρεθεί το μαγνητικό πεδίο που χρειάζεται.

[ MacRumors ]