Assistant, σύστημα πλοήγησης στο iOS 5 που μοιάζει σε αυτό του Siri

Με την αγορά της Siri από την Apple το 2010 και την συνεργασία με την Nuance το ’11 υπάρχουν πολλές ελπίδες οτι η Apple ετοιμάζει κάτι σαν φωνητική πλοήγηση για το iOS 5. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Android που ακόμα δεν υπάρχουν στο  iOS είναι οι φωνητικές ενέργειες.

Δυστυχώς στην  WWDC με την ανακοίνωση του iOS 5 δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικά με φωνητική πλοήγηση. Παρόλο που η συνεργασία της Apple με την Nuance επιβεβαιώθηκε με την χρήση φωνών Nuance στο OS X Lion.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Apple  δεν δουλεύει αυτή τη στιγμή σκληρά για κάτι φυσικό σε επίπεδο αναγνώρισης φωνής στο iOS 5 πριν το λανσάρισμα στην αγορά.

Σε συνδυασμό με την Nuance και τις φωνητικές εντολές, η Apple φαίνεται να σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το προϊόν από την αγορά της Siri και να το ενσωματώσει στο iOS 5 πριν το λανσάρισμα του στην αγορά το φθινόπωρο του ’11.

Επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχουν φανεί ακόμα με το iOS 5 στο iPhone 4 ή το 3GS, υπάρχει μιά περίπτωση η Apple να τα κρατάει αποκλειστικά για το iPhone 5. Αυτή η απόφαση μπορεί να είναι παρόμοια της απόφασης, όπως με την εγγραφή βίντεο και φωνητικές οδηγίες που εμφανίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά απο το iPhone 3GS παρόλο που τεχνικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα παλαιότερα iPhone. Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε το video προώθησης του Siri.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MpjpVAB06O4&feature=player_embedded[/youtube]

Όπως βλέπετε σε ένα αποκλειστικό screenshot του 9to5mac από ένα δοκιμαστικό iPhone της Apple, η εταιρία δουλεύει πάνω σε ένα νέο χαρακτηριστικό του iOS που ονομάζεται “Βοηθός” (Assistant). Το screenshot είναι από έμπιστη πηγή και είναι αληθινό σε συνδυασμό με διάφορα άλλα ευρήματα του SDK. H πηγή ανέφερε πως η ανάπτυξη του “βοηθού” δεν έχει ολοκληρωθεί, απλά υπάρχει για δοκιμή και επίσης μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εμφάνιση του νέου iPhone.

Ο “Βοηθός” δεν λειτουργεί απλά με τη φωνή, αντίθετα η Apple θα “τραβάει” πληροφορίες από την συσκευή του χρήστη όπως τοποθεσία, πληροφορίες επαφών και δεδομένα από την μουσική για να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα κάποια επιθυμία του χρήστη. Το 9to5Mac πιστεύει ότι η ενσωμάτωση της Nuance δεν θα είναι απλά σαν ένα κουμπάκι που θα πρέπει να πατήσουμε, όπως ένα πεδίο κειμένου για την εκφώνηση του κειμένου που θα γράφαμε, αλλά θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για την δυνατότητα του “Οδηγού” για την ερμηνεία και την εκφώνηση πληροφοριών.

Ο “Βοηθός” θα είναι σίγουρα κάτι που θα χρησιμοποιηθεί στο πακέτο με την πλοήγηση φωνής. Σχετικά με αυτό, έχουμε ακούσει αρκετές φορές από την Apple, και γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το κυκλοφορήσει αν δεν είναι τέλειο. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε και από το Notification Center που η Apple έδωσε στο iOS 5, το multitasking που έδωσε στο iOS 4 ή το Cut/Copy/Paste που είδαμε στο iOS 3. Ο “Βοηθός” θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν η συσκευή μας είναι κλειδωμένη, έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα τις λειτουργίες.

[ 9to5Mac ]