Η Apple κυκλοφόρησε το Final Cut Pro X

Λίγες ημέρες πριν, η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Final Cut Pro X μαζί με το Motion 5 και τον Compressor 4. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Τα αγαπημένα σε πολλούς προγράμματα επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού θα διατίθοντε μέσω της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών Mac store. Για να τα αποκτήσετε θα χρειαστεί να διαθέτετε λογαριασμό στο Mac store  και 239,99€ για το Final Cut Pro X, 39,9€ για το Motion 5 και τέλος ακόμα 39,99€ για τον Compressor 4.

Η νέες εκδόσεις  εκτός το πλήρως ανανεωμένο μαύρο γραφικό περιβάλλον τους είναι και 64 bit, κάτι που κάνει ολόκληρη την κοινότητα να χαίρετε ιδιαιτέρως αφού απο σήμερα θα μπορεί να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του μηχανήματος.

[app 424389933]

[appscreens 424389933]

 

[app 434290957]

[appscreens 434290957]

 

[app 424390742]

[appscreens 424390742]

 

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο εσωτερικό του προγράμματος είναι η νέα επαναστατικά σχεδιασμένη μαγνητική timeline που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε το υλικό σας μέσα σε έναν εύκαμπτο προς όλες τις κατευθύνσεις καμβά.

Το υλικό σας μέσα στην timeline αποκτά μαγνητικές ιδιότητες και σας επιτρέπει να το μετακινείτε χωρίς να αναχώνεστε μην σας μειώσει την διάρκεια του ήχου, της μουσικής ή της εικόνας του, οι μαγνητικές ικανότητες του θα το κρατήσουν ενωμένο και θα σπρώξουν αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω την εικόνα ή τον ήχο ενός από τα επόμενα και τα προηγούμενα clips και σε δεύτερο χρόνο με την σιγουριά της μαγνητικής timeline που δεν αφήνει μαύρα κενά μεταξύ του υλικού σας, θα έχετε δέσει κατάλληλα τα clips σας.

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό της timeline είναι η δυνατότητα να ομαδοποιήσετε μια σειρά από clips που έχετε κατεβάσει και επεξεργαστεί στην timeline σας και με την σιγουριά του ενός κλειστού clip να το μεταφέρετε ή να το αντιγράψετε οπουδήποτε χωρίς οποιοδήποτε φόβο από το κοντινό παρελθόν.

Μια ακόμα τεράστια αλλαγή στο Final Cut Pro X είναι η βελτιωμένη οργάνωση των πλάνων σας, ξεκινώντας με την ακόμα μεγαλύτερη γκάμα υποστηριζόμενων formats και 4Κ υλικο, επίσης την αυτόματη ανάλυση και ταξινόμηση πλάνων που περιέχουν ή όχι ανθρώπινο στοιχείο, σε κοντινά πλάνα με πρόσωπα ή πρόσωπο, μακρινά πλάνα με πρόσωπα ή πρόσωπο, ακόμα και αν το πλάνο είναι σταθερό ή κουνάει και πολλές ακόμα ταξινομήσεις που δεν έχουν τέλος.

Ένα ακόμα νέο κεφάλαιο στην οργάνωση των πλάνων είναι η δυνατότητα δημιουργίας keywords που κολλώντας τα στα πλάνα μπορείτε με λίγα ακόμα κλικ να τα οργανώσετε σε έξυπνες συλλογές.

Το νέο Motion 5, όπως και ο προκάτοχος του είναι πρόγραμμα δημιουργίας και διαχείρισής γραφικών, εφέ και πολλών ακόμα κινούμενων στοιχείων που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει στην καθημερινότητα ενός video editor. Επίσης έχει αναγεννηθεί με αρχιτεκτονική 64bit και με το νέο μαύρο γραφικό περιβάλλον του να αναδεικνύει το υλικό σας. Ένα νέο χαρακτηριστικό του είναι η απλουστευμένη χρωματοδιαμόρφωση αλλά και οι πολλές έτοιμες προτάσεις σε κινούμενα γραφικά. Περισσότερα όμως θα μάθουμε στην πορεία για το νέο Motion 5 αφού η Apple δεν αναδεικνύει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του για την ώρα.

Τέλος ο Compressor 4 επίσης 64bit και με πίο οργανωμένο περιβάλλον δεν έχει κάτι ιδιαίτερο πέραν τις μεγαλύτερης και καλύτερης υποστήριξης διάφορων format. Περίεργος ο Compressor 4 αλλά και το Motion 5 μπορούν να δημιουργήσουν υλικό κατάλληλο για Blu Ray ίσως εκείνο το πρόσθετο για άμεση εξαγωγή υλικού Blue Ray να μην αργήσει να κάνει την εμφάνισή του, για την ώρα όμως μένουμε στο γεγονός της μέτρια υποστήριξης του

Αρχιτεκτονική 64-bit, ανάλυση έως 4Κ, χρήση όλων των πυρήνων, μοιραζόμενη μηχανή rendering και άλλα χαρακτηριστικά, ανεβάζουν την απόδοση του Final Cut Pro X για καλύτερη ποιότητα και πιο γρήγορη επεξεργασία. Για να χαρείτε ομως όλα τα παραπάνω νέα χαρακτηριστικά θα χρειαστείτε ένα μηχάνημα με 2GB RAM -εμείς συστήνουμε τουλάχιστον 4GB-, μια OpenCL κάρτα γραφικών ή Intel HD Graphics 3000 και άνω με 256VRAM και τέλος χωρητικότητα στο δίσκο σας τουλάχιστον 2.5GB.

 

 

Thanks @garish82