Η υπόθεση του χαμένου iPhone 4 ξανά στην επιφάνεια

Πριν αρκετό καιρό, είχε αρχίσει η έρευνα για το χαμένο πρωτότυπο του iPhone 4, για το οποίο η Apple είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Όμως εδώ και αρκετό καιρό, είχε σταματήσει να γίνεται συζήτηση για αυτό το θέμα, παρόλο που ο έλεγχος προχωρούσε κανονικά.

Για να δείτε τι ακριβώς έγινε όλο αυτόν το καρό, το CNet ήλθε σε επαφή με τον Stephen Wagstaffe, στην περιοχή του San Mateo στη California, ο οποίος διέρρευσε την ιστορία, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα καταλήξει σε πόρισμα αυτό τον μήνα. Η έναρξη της έρευνας ξεκίνησε περίπου εδώ ένα χρόνο, συγκεκριμένα τον Απρίλιο, όταν ο Robert Gray Powell, ένας υπάλληλος της Apple, που εργαζόταν πάνω στο σχέδιο του iPhone 4, το έχασε “τυχαία” σε ένα γερμανικό κήπο στη Redwood City, της California, ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του.

Η συσκευή βρέθηκε από τον Brian Hogan, ο οποίος αποφάσισε αργότερα να το πουλήσει, με τη βοήθεια του Robert Wallower Sage, ο οποίος ήταν φοιτητής στο Berkeley, για το ποσό των $ 5.000 στο Gizmodo. Το blog μετά από μερικές ημέρες, κυκλοφόρησε φωτογραφίες και βίντεο της συσκευής, καθώς και μια ανάλυση του υλικού της, το οποίο στη συνέχεια βγήκε στη δημοσιότητα από τα εθνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου.

Από την αρχή, η Apple άσκησε πιέσεις στις τοπικές αρχές για έναρξη έρευνας, σχετικά με το χαμένο πρωτότυπο, αναφέροντας ότι έχει μεγάλη αξία, δεδομένου ότι το προϊόν δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στο κοινό και δε μπορούσε να εκτιμηθεί ακόμα η τιμή του. Ο ίδιος ο Steve Jobs, επικοινώνησε προσωπικά με τον Brian Lam, εκδότη του Gizmodo, όπου ζητούσε την επιστροφή του πρωτοτύπου.

Μετά από αυτά τα γεγονότα. η υπόθεση τυλίχτηκε στο σκοτάδι. Η υπόθεση, η οποία επίσημα χαρακτηρίστηκε ως “ποινική έρευνα για κλοπή”, δεν άφηνε περιθώρια για την αντικειμενική αξιολόγηση της. Ωστόσο, ο Jobs εξέφρασε την άποψή του περί του θέματος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που είχε με τον Walt Mossberg, επιβεβαιώνοντας ότι οι αρχές είχαν αναγνωρίσει την ευθύνη του Gizmodo, με τον συντάκτη της να δέχεται κατάσχεση τεσσάρων υπολογιστών.

Μια ομάδα δικηγόρων και μια επιτροπή δημοσιογράφων της Ελευθερίας του Τύπου, κατέθεσαν πολλά έγγραφα στα οποία υπερασπίζονταν τη θέση τους. Φαίνεται ότι η αστυνομία έχει παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο, και ιδίως την ιδιωτική ασφάλεια δράσης, λέγοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε διαπράξει έγκλημα.

Θυμάστε το video;

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nxbHCR-W8zc[/youtube]

[AppleInsider]

thanks @kostasapple