Mac App Store: μερικά πράγματα που καλό είναι να ξέρετε

Το Mac App Store είναι πραγματικότητα και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε μερικές οδηγίες για να το χρησιμοποιήσουμε. Το Mac App Store είναι θα λέγαμε η desktop έκδοση για το App Store που γνωρίζουμε πολύ καλά από τις iOS συσκευές μας αλλά και από το iTunes.

Όπως γράφει και στο επίσημο δελτίο τύπου υπάρχουν ήδη 1000 εφαρμογές και παιχνίδια στο στις οποίες υπάρχουν και αρκετοί σημαντικοί τίτλοι που έρχονται από το iOS όπως:

  • Angry Birds
  • Peggle
  • Bejeweled 3
  • Chopper 2
  • Toki Tori
  • Pinball

Αν και είναι αρχές ακόμα μπορείτε να βρείτε και εφαρμογές που ήδη υπάρχουν για Mac όπως:

  • iLife και iWork
  • TextWrangle
  • Evernote
  • Twitter
  • Money
  • Things
  • OmniFocus

Που θα βρούμε το Mac App Store;

Εαν έχετε Mac (και όχι hackintosh) μπορείτε να κάνετε Update το Mac OS X σας στην τελευταία έκδοση που κυκλοφόρησε σήμερα το Mac OS X 10.6.6. Για να το κάνετε αυτό το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι στο Mac σας να πάτε στο menu bar  και μετά Software Update και να κάνουμε Update στο Mac OS X 10.6.6.

Μόλις τελειώσει το download και η εγκατάσταση ο υπολογιστής μας θα κάνει επανεκκίνηση και μόλις ανοίξει μπορούμε να δούμε το Mac App Store στο dock μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το Mac App Store;

Στο πάνω μέρος του παραθύρου υπάρχει η μπάρα με τις επιλογές της εφαρμογής που έχουμε στην εφαρμογή αυτά είναι το Featured, Top Charts, Categories, Purchases και Updates και στη συνέχεια θα αναλύσουμε τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε ένα από αυτά.

Με το Mac App Store βασικά μπορούμε να κάνουμε σχεδόν ότι και με το App Store. Μπορούμε να κατεβάσουμε εφαρμογές δωρεάν ή με πληρωμή και να τις κάνουμε εύκολα εγκατάσταση στον υπογολιστή μας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας λογαριασμός από το iTunes Store και μπορούμε πολύ εύκολα να κατεβάσουμε όσες και όποιες εφαρμογές θέλουμε.

Το Mac App Store αντίθετα με το App Store στο iTunes φορτώνει αρκετά γρήγορα. Στο πάνω μέρος μπορούμε να βρούμε τα συνηθισμένα banners με τις κυριότερες εφαρμογές και στο πλάι υπάρχουν οι γνωστές λίστες με τις top 10 δωρεάν εφαρμογές, εφαρμογές με πληρωμή και τις grossing.

Κάνοντας click στο εικονίδιο της κάθε εφαρμογή μπορείτε άμεσα να δείτε τις πληροφορίες αυτής οι οποίες είναι ένα εικονίδιο, η βαθμολογία της και μια μικρή περιγραφή που επεκτείνεται μόλις πατήσουμε στο More…

Στη συνέχεια στο κέντρο μπορούμε να δούμε μια ή και περισσότερες screenshots από τις εφαρμογές όπως και τα σχόλια από τους χρήστες που έχουν αγοράσει την εφαρμογή.

Μπορεί να λείπουν για την ώρα διάφορες επιλογές και πληροφορίες από την κάθε εφαρμογή όπως για παράδειγμα εφαρμογές που προτείνουν χρήστες που έχουν ήδη αγοράσει αυτή την εφαρμογή όπως ακριβώς γίνεται και στο iTunes.

Οι επιλογές

Στην επιλογή Top Charts μπορούμε να δούμε όλες τις υψηλά βαθμολογημένες εφαρμογές που υπάρχουν στο Mac App Store χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες Top δωρεάν, paid και grossing εφαρμογές.

Στις κατηγορίες και μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα της εφαρμογές εφόσον είναι χωρισμένες με μερικές απλές κατηγορίες όπως τα Παιχνίδια, τα Βοηθήματα, τα Αθλητικά και άλλες φωτογραφίες.

Μετά μπορούμε να δούμε όλες τις εφαρμογές που έχουμε αγοράσει από το Mac App Store σε μια λίστα όπως και την ημερομηνία αγοράς της κάθε μίας.

Τέλος στο Updates μπορούμε να δούμε όλες τις εφαρμογές για τις οποίες υπάρχουν αναβαθμίσεις.

Πως αγοράζουμε/κατεβάζουμε μια εφαρμογή;

Για να δούμε όλες τις εφαρμογές που έχουμε αγοράσει ή ακόμα και για να κατεβάσουμε καινούριες εφαρμογές θα πρέπει να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας στο Mac App Store.

Για να κάνουμε Login χρειαζόμαστε μόνο τον iTunes λογαριασμό μας και τα στοιχεία μας όπως το username (που συνήθως είναι το email μας) και το password και είμαστε έτοιμοι να κατεβάζουμε μια δωρεάν εφαρμογή ή να πληρώσουμε.

Πριν προχωρήσετε για να κάνετε το πρώτο download θα πρέπει να συμφωνήσετε με τους όρους χρήσεις. Αφού το κάνουμε αυτό πρέπει απλά να πατήσουμε το Buy ή το Free ανάλογα αν η εφαρμογή δωρεάν ή με πληρωμή. Μόλις κάνετε κλικ θα δούμε την εφαρμογή που έχουμε επιλέξει να πηγαίνει αυτόματα στο dock μας και να εμφανίζεται μια μπάρα πάνω της που δείχνει την διαδικασία του download και της εγκατάστασης όπως και της αναβάθμισης όταν χρειαστεί να κάνουμε σε μία εφαρμογή.

Με λίγα λόγια η Apple έκανε για άλλη μια φορά μια πολύ καλή δουλειά! Και όσο το έχουμε χρησιμοποιήσει από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν διάφορα προβλήματα αλλά με την ώρα διορθώθηκαν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει για άλλα προβλήματα.

Χάρη στο Mac App Store οι developers θα μπορούν πια να στέλνουν τις εφαρμογές τους στην Apple και μόλις εγκριθούν από την ίδια να εμφανίζονται στο Mac App Store. Ακόμα οι εφαρμογές που θα υπάρχουν σε αυτό θα γίνονται εύκολα γνωστές στο κοινό εφόσον το Mac App Store από σήμερα θα υπάρχει σε όλα τα Mac και πολύ σύντομα όλα τα Mac που θα κυκλοφορούν μέσα σε αυτή την χρονία θα το έχουν προεγκατεστημένο.

Με την άφιξη του Lion οι χρήστες θα μπορούν να εύκολα να κάνουν εγκατάσταση όλες τις εφαρμογές που θέλουν να έχουν στο Mac τους και αυτή η καινοτομία της Apple θα αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις των υπολογιστών της.

Άλλες ερωτήσεις…

Πολλοί ρωτάνε σε πόσα Mac μπορούμε να βάλουμε τις εφαρμογές από το Mac App Store. Η ερώτηση οφείλεται στο ότι το iTunes Store μας δίνει την δυνατότητα να περάσουμε τις εφαρμογές μας σε μόνο πέντε συσκευές.

Στο Mac App Store αντίθετα μπορούμε να κατεβάσουμε τις εφαρμογές σε όσα μηχανήματα θέλουμε αρκεί να βάλουμε τον λογαριασμό μας.

Τώρα, οι ερωτήσεις θα συνεχιστούν όταν κυκλοφορήσει το Cydia για Mac.

Στα σχόλια μπορείτε να γράψετε την γνώμη σας για το Mac App Store όπως και ποιες εφαρμογές επιλέξατε για download!