Η Apple ετοιμάζει το δικό της κοινωνικό δίκτυο; δυνατότητα για Photο Stream και Media Stream στο iOS

Ψάχνοντας μέσα στην τελευταία iOS 4.3 beta που κυκλοφόρησε για τους developers πριν λίγες ώρες βρέθηκαν αναφορές για δύο καινούριες δυνατότητες που θα έχει το MobileMe, αυτές ονομάζονται Photo Stream και Media Stream. Υπάρχουν αρκετά αρχεία, φάκελοι και κώδικας που βρίσκονται καλά θαμμένα μέσα στο iOS και δείχνουν σε αυτές τις δύο καινούριες δυνατότητες σαν μέρος του MobileMe και ότι θα είναι προσβάσιμα μέσα από τα Settings της συσκευής μας.

Τα παιδιά στο 9to5Mac βρήκαν επίσης αυτά τα καινούρια χαρακτηριστικά και έψαξαν αρκετά το Media Stream και Photo Stream στο iOS, η Apple θα πρέπει να δουλεύει σε ένα σοβαρό update του MobileMe το οποίο θα προσφέρει κάποιες δυνατότητες κοινωνικού δικτύου που θα επιτρέψουν στην Apple να αντιμετωπίσει άμεσα το Facebook στο μέλλον, ίσως με το καινούριο iOS 5, με κάποιο κοινωνικό δίκτυο που θα είναι ενσωματωμένο μέσα στο iOS, στο MobileMe και σε Cloud.

Το Ping, η πρώτη προσπάθεια της Apple για κοινωνικό δίκτυο δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που ετοιμάζει η Apple. Μέσα στην τελευταία beta του iOS 4.3 υπάρχει ένας καινούριος φάκελος που ονομάζεται Media Stream. Μέσα σε αυτό τον φάκελο υπάρχουν μερικές πληροφορίες σχετικά με το Photo Streaming. Με μια ματιά σε διάφορα .plist και άλλα αρχεία φαίνεται πως η Apple θα δώσει την δυνατότητα στους χρήστες iPhone να φτιάξουν τα δικά τους Photo Streams στα οποία θα μπορούν να εγγραφούν οι φίλοι τους. Επίσης φαίνεται πως θα υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές ρυθμίσεις που θα μπορούμε να επιλέξουμε ποιοι θα βλέπουν τα stream μας.

Η αναφορά των ιδιωτικών ρυθμίσεων για φίλους μας θυμίζει επίσης ένα καινούριο χαρακτηριστικό που βρέθηκε στην beta 1 του iOS 4.3 και ονομάζεται Find My Friends. Αναφερόμενοι στο MobileMe (το οποίο σύμφωνα με τον Steve Jobs θα είναι πολύ καλύτερο το 2011) και στο geo-location, με το Find My Friends θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε την τοποθεσία των φίλων μας στο χάρτη, κάτι σαν το Google Latitude ή το Loopt.

Στην beta έκδοση του iOS το Photo Stream βρίσκεται στις ρυθμίσεις του MobileMe μέσα στους λογαριασμούς και υπάρχει ένα μήνυμα εκεί που λέει “Αυτό θα διαγράψει όλες τις φωτογραφίες από την Photo Stream του iPhone”. Το iPad και το iPod touch υποστηρίζονται επίσης και με αυτή την δυνατότητα λογικά θα μπορούμε να συνδεθούμε στο stream κάποιου φίλου μας να δούμε και να κατεβάσουμε φωτογραφίες και να επιλέξουμε ποιές από τις δικές μας φωτογραφίες θέλουμε να βάλουμε σε αυτή την υπηρεσία.

Το Media Stream από την άλλη έχει και αυτό σχέση με το MobileMe, αλλά δεν υπάρχουν παραπάνω στοιχεία στο  SDK. Με το Media Stream θα λογικά θα δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν stream την μουσική και τα video από το MobileMe ή γενικά στις iOS συσκευές τους. Φαίνεται με όλα αυτά ότι η Apple βρήκε τελικά χρήση για το μεγάλο data center που έφτιαξε στην Βόρεια Καρολίνα.

Με λίγα λόγια στις επόμενες εκδόσεις του iOS θα μάθουμε περισσότερα για το Photo Stream και το Media Stream και άλλες βασικές δυνατότητες κοινωνικών δικτύων που θα έρθουν με τον καιρό.

[ MacStories & 9to5Mac ]