Αλλαγή πολιτικής η Google απέναντι στο Facebook

Η Google εξαπέλυσε επίθεση κατά του Facebook, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο να έχει πρόσβαση στο Gmail και να αντλεί προσωπικές και επαγγελματικές πληροφορίες. Για να γίνει αυτό, ο κολοσσός των μηχανών αναζήτησης, άλλαξε τους όρους χρήσης του Google Contacts Data API.

Μέχρι πρότινος, η Google, έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της να μεταφέρουν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών τους, σε άλλους ιστότοπους. Για το Facebook, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι χρήστες μπορούν να βρουν αν οι επαφές τους που έχουν Gmail είχαν δημιουργήσει λογαριασμό στο Facebook απλά πληκτρολογώντας την διεύθυνση και τον κωδικό του Gmail account τους. Η αλλαγή στους όρους χρήσης, ωστόσο, σημαίνει ότι οι δικτυακοί τόποι που έχουν πρόσβαση στο Google Contacts θα πρέπει κι αυτοί με την σειρά τους να παρέχουν στην Google πρόσβαση στα δεδομένα τους. Δεδομένου λοιπόν ότι το Facebook δεν κάνει κάτι αντίστοιχο, φαίνεται ότι οι χρήστες δεν θα είναι σύντομα σε θέση να εισάγουν τις Gmail επαφές τους στο συγκεκριμένο site.

Προς το παρόν, το Facebook συνεχίζει να επιτρέπει την εισαγωγή δεδομένων των Google επαφών των χρηστών. Παρ’ όλα αυτά η αλλαγή των όρων είναι το πρώτο βήμα ώστε να γίνει ο οριστικός αποκλεισμός από την στιγμή που η Google δεν πάρει αυτό που θέλει.

Το Facebook απ’ την μεριά του δεν φαίνεται να δύναται να επιτρέψει την εξαγωγή των δεδομένων του για δυο βασικούς λόγους. Κατά πρώτον, θέλει να αποφύγει άλλο ένα φιάσκο της ιδιωτικότητας και κατά δεύτερον θέλει να συνεχίσει να κυριαρχεί στην κοινωνική σκηνή του Web.

[via adslgr]