iPhone 6

iphone6pr-greekiphone

Μετά από μεγάλη αναμονή και αρκετά leaks, η Apple παρουσίασε στις 9 Σεπτεμβρίου τις καινούριες συσκευές iPhone 6 και iPhone 6 Plus, με βασικό τους χαρακτηριστικό την μεγαλύτερη οθόνη. Οι νέες συσκευές όπως είδαμε και στο event, πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε μερικές χώρες την επόμενη εβδομάδα σε μεγέθη 4.7 ίντσες (το μικρό), και 5.5 ίντσες (το μεγάλο), ή αλλιώς iPhone 6 Plus. Παρότι αρκετοί περιμέναμε ένα εντελώς διαφορετικό iPhone με περισσότερες δυνατότητες από αυτά των ανταγωνιστών, η Apple συνεχίζει να πιστεύει ότι θα κερδίσει την αγορά μόνο με μερικά θέλω των χρηστών, και χωρίς πολλές αλλαγές.

Το iPhone 6 τώρα, έρχεται με οθόνη 4.7 ίντσες την οποία ονομάζει Retina HD με ανάλυση 1334×750 και 38% περισσότερα pixels από αυτά της οθόνης του 5s. Το iPhone 6 Plus αντιστοίχως, το μεγαλύτερο μοντέλο, έρχεται με οθόνη 5.5 (αουτς) ίντσες και με ανάλυση 1920×1080. Δηλαδή περίπου τρεις φορές περισσότερα pixel από τους προκατόχους του. Εκτός από την μεγαλύτερη ανάλυση, η οθόνη στα καινούρια iPhone χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία για καλύτερο μαύρο και πιο υψηλές αντιθέσεις. Επίσης, χάρη στην νέα οθόνη αλλά και το λογισμό μπορύμε τώρα να έχουμε την επιλογή για zoomed ή κανονική οθόνης και ανάλυση.

iphone6-display-zoom-greekiphone

Ακόμα, η οθόνη τώρα είναι κυρτή στην άκρη της συσκευής, έτσι ώστε να μας επιτρέπει ακόμα καλύτερο grip με το ένα χέρι και με μια αρκετά καλύτερη οπτική της οθόνης από διαφορετικές γωνίες με την τεχνολογία dual-domain pixels, κάνοντας την συσκευή ακόμα πιο φιλική σε περίπτωση που θέλουμε να δείξουμε κάτι στους γύρω μας. Ακόμα με ένα διπλό tap στο Home button κατεβάζετε την οθονή στην μέση του panel και μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε με το ένα μόνο χέρι.

iphone6reach-greekiphone

Ο σχεδιασμός του νέου iPhone το κάνει ακόμα πιο λεπτό από το 5s που έφτανε τα 7.6mm, δίνοντας του πάχος 7.1mm στο iPhone 6 Plus και 6.9mm στο iPhone 6. Όπως και στο 5 αλλά και το 5s τα νέα iPhone έρχονται με anodized aluminum πλάτη με την μόνη διαφορά, ότι τώρα το τελείωμα του γυαλιού της οθόνης γίνεται κυρτό ώστε να έρχεται και να συνεχίζει στο πλαι όπου είναι τα κουμπιά αυξομείωσης του ήχου, η δόνηση, και τώρα και το Power Button. Δεν υπάρχουν απότομες άκρες παρά μόνο ένα απίστευτο δέσιμο μεταξύ του γυαλιού της οθόνης και του μεταλλικού μέρους της συσκευής. Το grip της συσκευής είναι αρκετά καλό και δεν δείχνει, ή μας κάνει να μην σκεφτόμαστε, ότι έχουμε ένα μεγαλύτερο iPhone στα χέρια μας. Το iPhone 6 είναι αρκετά καλά ζυγισμένο και μας επιτρέπει με ευκολία όπως και πριν να το χρησιμοποιήσουμε μόνο με το ένα μας χέρι. Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να συνηθίσουμε την νέα τοποθεσία που έχει τώρα το Power Button μιας και βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη θέση από τα Volume Buttons, ενώ το δάχτυλο μας από συνήθεια μετά από 7 χρόνια, το ψάχνει πάνω από την οθόνη.

Ο επεξεργαστής που βρίσκεται μέσα στο iPhone 6 είναι ο Apple A8 64bit με δομή 20 nanometer που φτάνει τα νέα επίπεδα απόδοσης. Σύμφωνα με διάφορες γραφικές παραστάσεις που είδαμε κατά τη διάρκεια του event ο Phil Shiller αναφέρει ότι το νέο chip είναι 20% πιο γρήγορο σε δραστηριότητες και 50% πιο γρήγορο σε γραφικά και όλα αυτά σε ένα chip 13% μικρότερο από το μέγεθος του Apple A7. Μαζί με τον Apple A8 έρχεται και το chip M8, με το οποίο, όπως έχουμε δει και από το Μ7 στο iPhone 5s, μπορούμε να καταγράψουμε την κίνηση μας. Το νέο chip όμως τώρα έρχεται και με ένα νέο αισθητήρα βαρόμετρου, που μπορεί να έχει και κάποια εκτιμήση ανύψωσης εκτός από την απόσταση που έχουμε διανύσει, και να μας δώσει τα στατιστικά στην νέα εφαρμογή που θα δούμε στο iOS 8, Health.

iphone6 video greekiphone

Η Apple δεν παίζει το παιχνίδι των megapixels και έτσι για ακόμα μία φορά το design αλλάζει, αλλά η κάμερα παραμένει η ίδια στα 8 megapixels. Όσα megapixels και αν είναι η κάμερα όμως, η Apple έχει κάνει τις αλλαγές της στα οπτικά για ακόμα μία φορά, και το iPhone 6 αλλά και το iPhone 6 Plus έχουν αρκετές αλλαγές όσον αφορά την λήψη φωτογραφίας αλλά και video. Η iSight κάμερα στα iPhone 6 έρχεται με μια τεχνολογία αισθητήρα που ακούει στο όνομα Focus Pixel και επιτρέπει πολύ πιο άμεσο auto-focus, καθώς επίσης υπάρχει κι ένα επιπλέον σύστημα, για πολύ πιο γρήγορη αναγνώριση προσώπου. Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό είναι όμως το Image Stabilization, που θα είναι διαθέσιμο μόνο στο iPhone 6 Plus. Το Image Stabilization προσθέτει την δυνατότητα στον αισθητήρα να κινείται εκτός από μέσα και έξω, χωρίς να χάνει το focus, και δεξιά-αριστέρα και πάνω-κάτω έτσι ώστε να κάνει πιο γρήγορη και με ακρίβεια εστίαση, με αποτέλεσμα πολύ καλύτερες φωτογραφίες χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Για να γίνουν όλα αυτά βοηθούν τόσο το A8 chip, όσο το γυροσκόπιο αλλά και ο M8 επεξεργαστής κίνησης, ο οποίος μετράει τα δεδομένα κίνησης και δίνει ακριβώς την κίνηση του φακού για να διορθώσει την κίνηση του χεριού σε φωτογραφία χαμηλού φωτισμού. Όσο για την εγγραφή video, τώρα μπορεί να γίνει λήψη 1080p HD στα 60 fps, ενώ το slo-mo 720p στα 240 fps. Ακόμα υπάρχει και η δυνατότητα για εγγραφή time lapse video. Δείτε στη συνέχεια ένα HD 720p video 240fps.

Η ασύρματη δικτύωση στις νέες συσκευές αλλάζει με ένα πιο γρήγορο LTE που φτάνει τα 150Mbps, και δίνει μια πιο γρήγορη πρόσβαση στο internet, στο streaming μουσικής, στην πραγματοποίηση video κλήσεων, ταχύτερα downloads και άλλα. Μια νέα υπηρεσία είναι και το VoLTE (Voice over LTE) που προσφέρει κλήσεις αρκετά καλής ποιότητας. Το iPhone 6 υποστηρίζει μέχρι και 20 LTE μπάντες, δηλαδή 7 περισσότερες από το iPhone 5s, που αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι χρηστες iPhone 6 θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν σε περισσότερα δίκτυα υψηλής ταχύτητας. Ακόμα, το Wi-Fi είναι πιο γρήγορο στο καινούριο iPhone και υποστηρίζει δίκτυα 802.11ac 3 φορές πιο γρήγορα από αυτά με 802.11n.

applepay on iphone6 greekiphone

Μάζι με όλα τα άλλα, έρχεται μετά από σωστή λειτουργία του Touch ID και το NFC στο iPhone, που μαζί με το Apple Pay δίνει την δυνατότητα για πληρωμή απλά χρησιμοποιώντας το Touch ID στη συσκευή μας. Σύμφωνα με την Apple το Apple Pay θα αρχίσει να χρησιμοποιείτε στην Αμερική απο τον Οκτώβριο.

Το Software στη νέα συσκευή διαφέρει αρκετά όταν μιλάμε για το iPhone 6 Plus. Για παράδειγμα, όπως είδαμε και στην παρουσίαση το Messages δείχνει τώρα και τις φωτογραφίες των επαφών ή στην home screen υπάρχει τώρα η δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουμε και πλάγια (landscape). Το iOS 8 στις δύο νέες συσκευές φέρνει δύο διαφορετικούς τρόπους για την εμφάνιση των εικονιδίων και των μενού του iOS. Την επιλογή αυτή μπορούμε να την δούμε στις Ρυθμίσεις > Εμφάνιση ή και πριν το τέλος του Welcome οδηγού της νέας συσκευής και δίνει την δυνατότητα να έχουμε Zoomed ή κανονικά τα εικονίδια μας το zoomed όμως σημαίνει πως ακόμα και τα μενού θα έχουν μεγαλύτερη γραμματοσειρά από πριν και για αυτούς που θέλουν ακόμα πιο μεγάλη υπάρχει η επιλογή Text size στο ίδιο μενού. Ακόμα για τους κατόχους 64GB ή 128GB iPhone 6, η Apple δίνει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές Numbers, Pages και Keynote (iWork) αλλά και το GarageBand και το iMovie.

Αντίθετα με τις προηγούμενες εκδόσεις iPhone, το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus έρχεται σε χωρητικότητες 16GB, 64GB και 128GB βγάζοντας έτσι από την λίστα την λύση με τα 32GB. Οι τιμές των νέων συσκευών αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί για την χώρα μας και η κυκλοφορία τους θα αρχίσει από τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη, θα βρίσκονται περίπου στα ίδια με αυτές του iPhone 5s. Αντίθετα το iPhone 6 Plus θα είναι 100 ευρώ πιο ακριβό από το iPhone 6, έτσι (λογικά) έχουμε τις τιμές για το iPhone 6:

16GB – 749€
64GB – 849€
128GB – 949€

και για το iPhone 6 Plus:

16GB – 849€
64GB – 949€
128GB – 1049€

Unboxing
https://vimeo.com/106682092