Yosemite με αλλαγές και βελτιώσεις

Home folder in yosemite

Χρησιμοποίησα το Yosemite από την ημέρα που το παρουσίασε η Apple μέχρι και σήμερα. Αν και η 2η beta διόρθωσε αρκετά προβλήματα υπάρχουν ακόμα κάτι θέματα με το Safari που κολλάει συνέχεια και δεν φέρνει σελίδα, με το iCloud sync και άλλα μικροbugs που εμφανίζονται σε καθημερινή χρήση.

Με το Mavericks είχα να σκέφτομαι αν η νέα εμφάνιση χωρίς ψευδομορφισμό θα είναι σωστή και θα ταιριάζει ή αν θα είναι κάτι εντελώς ξένο στο σύστημα, τώρα όμως τα πράγματα περιπλέκονται λίγο παραπάνω. Φυσικά είχαμε δει διάφορα concept που επιμένανε ότι η Apple πρόκειται να κάνει το νέο OS X να μοιάζει στο theme που εφάρμοσε στο iOS 7 στις iOS συσκευές αλλά μάλλον έγινε λίγο πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε. Το Yosemite (Γιοσέμιτι) έρχεται με ένα εντελώς νέο User Interface που θυμίζει πάρα πολύ αυτό που έχει κάνει η Apple την περασμένη χρονιά στο iOS 7.

Αφού λοιπόν πέρασε το Platinum, το Aqua, το Brushed Metal και όλα αυτά τα γραφικά που έχουμε δει τόσα χρόνια τώρα αποφασίζει να επιστρέψει στα πολύ πιο απλά. Αυτό που σίγουρα θα δούμε είναι λίγες σκιές και πολύ πιο απλά γραφικά και εικονίδια. Όπως στα iPhone και στα iPad έτσι και στα Mac κάποια στιγμή θα σταματήσει να υπάρχει η απλή οθόνη και όλες αυτές που λέμε τώρα HiRes αλλά και οι απλές οθόνες που υπάρχουν ακόμα σε απλά MacBook Pro (όχι αυτά με την Retina display) θα είναι μετά Retina και μετά κάτι άλλο και αυτό θα συνεχίσει να αλλάζει με τα χρόνια. Η πιθανότητα να ανταπεξέλθουν οι developers μέσα σε αυτό το κομμάτι είναι μεγάλη απλά θα χρειαστεί να ακολουθούν την Apple και τις αλλαγές της. Παράδειγμα: τώρα που θα κυκλοφορήσει σύμφωνα με τις διάφορες φήμες το iPhone 6 με 4.7″ οθόνη αλλά και 5.5″ ίσως κάποιες εφαρμογές να χρειαστούν ένα μικρό retouch στα γραφικά τους. Έχουμε δει την αλλαγή από 3.5″ σε 4″ με την κυκλοφορία του iPhone 5 και ακόμα στο App Store υπάρχουν εφαρμογές που έχουν κενό πάνω κάτω στην οθόνη επειδή οι developers είχαν φτιάξει γραφικά για το iPhone 4 και τις παλαιότερες γενιές.

Ίσως λοιπόν οι αλλαγές στα γραφικά του συστήματος να δείχνει ότι σύντομα θα δούμε τις απίστευτες Retina display και που τόσο αγαπήσαμε και στα iMac αλλά ίσως και σε κάποιες νέες οθόνες της Apple. Οι απλές επιφάνειες, οι διαφανείς και τα απλά χρώματα δείχνουν ότι το σύστημα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες αρκετά μεγάλες και σε όποια ανάλυση και αν έχουν αυτές, το πρόβλημα πάντα θα είναι οι εφαρμογές τρίτου κατασκευαστή και όχι το σύστημα και οι native εφαρμογές του.

Η μεγαλύτερη αλλαγή για εμένα ήταν το εικονίδιο του Fincer που όπως φαίνεται θα παραμείνει έτσι. Στο παρακάτω screenshot μπορούμε να δούμε το εικονίδιο του Finder πώς ήταν σε προηγούμενα συστήματα και το εικονίδο που προοριζόταν να είναι αυτό του Finder για το Yosemite αλλά δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν και τώρα ο Finder είναι πιο “χαμογελαστός”. Ωραίες οι αλλαγές δεν λέω, αλλά εκεί που υπάρχει κάποιο νόημα να γίνουν.

yosemite finder icon

Κάτι νέο στο καινούριο σύστημα που σίγουρα πρέπει να αναφέρουμε είναι το Dark Theme, με το Yosemite ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός φωτεινού και ενός σκοτεινού theme που όπως φαίνεται θα αλλάζει όλο το σύστημα κάτι σαν τα themes του Kaleidoscope που είχαμε στο Mac OS 8.

dark theme yosemite

Μια από τις δυνατότητες που δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια που έχουμε τα iPhone μας είναι το Continuity/Handoff που πια κάνει ένα το iPhone, iPad και το Mac μας και μας δίνει την δυναότητα είτε να συνεχίσουμε κάτι που κάναμε σε μία συσκευή σε μία άλλη είτε να χρησιμοποιήσουμε το iPad ή το Mac για να πραγματόποιήσουμε ή να δεχτούμε κλήσεις. Μαζί με αυτά τα χαρακτηριστικά που τόσο περιμέναμε έρχονται και τα κλασικά που έτσι κι αλλιώς θα βλέπαμε κάποια στιγμή. AirDrop μετάξύ δύο Mac χωρίς να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο αυτό αλλά και από Mac σε iPhone ή iPad. Ακόμα το Personal Hotspot ενεργοποιείτε από το iPhone μας και το Mac που είναι δίπλα μπορεί να συνδεθεί άμεσα στο δίκτυο που δημιουργεί το iPhone.

Το iCloud Drive είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ακόμα δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε δυστυχώς αλλά φαίνεται ότι πια το Mobile Documents που τόσα χρόνια κρύβεται στο home μας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους χρήστες και απλά αν θέλουμε κάτι στο Cloud ένα pdf για παράδειγμα θα πρέπει απλά να το ρίξουμε μέσα σε αυτό το φάκελο και μετά θα έχουμε την επιλογή να το δούμε από οποιαδήποτε συσκευή μας είναι συνδεδεμένη στον iCloud λογαριασμό μας.

Το Messages αναβαθμίστηκε αρκετά αλλά ακόμα έχει αρκετά bugs που θα διορθωθούν στις επόμενες beta εκδόσεις, πάντως το καλό πια είναι ότι μπορούμε να στείλουμε SMS κατευθίαν από το Mac και δεν χρειάζεται να πιάσουμε το iPhone στα χέρια μας καθόλου. Το Mail μας επιτρέπει τώρα να στείλουμε αρκετά μεγάλα σε μέγεθος αρχεία και να επεξεργαστούμε άμεσα κάποιο attachment και να το στείλουμε πίσω χωρίς να βγούμε από την εφαρμογή.

yosemite spotlight

Το Today προστέθηκε στο Notifcation Center του Yosemite, αν και πρόκειται για μια παραλλαγή του Today που μέχρι τώρα είχαμε στο iOS και μας έδειχνε τα reminders τα ημερολόγια, τα ραντεβού, τις μετοχές και φυσικά ότι άλλο θέλουμε να προσθέσουμε εμείς σε αυτό έρχεται και φέρνει περισσότερες επιλογές σε όσους χρησιμοποιούν το Notifcation Center στο Mac. Δίπλα του περιμένει το νέο ανανεωμένο Spotlight (που ακόμα δεν είναι και τόσο έξυπνο). Η Apple μετά από χρόνια αλλάζει εντελώς το Spotlight με κάτι που θα λέγαμε μοιάζει στο Alfred αφού πια εμφανίζεται στη μέση τις οθόνης και ξεδιπλώνει σε ένα μεγαλύτερο παράθυρο ανάλογα με την αναζήτηση που κάνουμε κάθε φορά. Εκτός των άλλων που υπάρχει και στο παλιό Spotlight, χρήση για μαθηματικές πράξεις, γρήγορη αναζήτηση για λέξεις σε κείμενο, preview εικόνων και εγγράφων, το νέο Spotlight υπόσχεται να ψάχνει άμεσα στο internet δηλαδή σε σελίδες όπως wikipedia, bing και άλλες σελίδες.

Για την beta έκδοση το Yosemite δουλεύει αρκετά καλά για ένα απλό χρήστη αλλά δείχνει ότι δεν είναι τελειωμένο και φαίνεται ότι σύντομα με τις επόμενες beta θα προστεθούν αρκετές δυνατότητες που θα το κάνουν πολύ πιο σταθερό και γρήγορο. Απλά το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να αλλάξει ελάχιστα το νέο εικονίδιο του Finder για τα υπόλοιπα δεν έχουμε πρόβλημα αφού σιγά σιγά θα το συνηθίσουμε το νέο γραφικό περιβάλλον όπως έγινε και με το iOS 7.

Μερικά screenshots από αλλαγές που είδαμε:

Messages

Αλλαγές στα γραφικά fade στο avatar του χρήστη όταν αυτός είναι Away. Βελτιώσεις στον λογαριασμό iChat/ΑΙΜ;

Screen Shot 2014-06-03 at 9.27.53 PM

Screen Shot 2014-06-25 at 1.25.51 AM

yosemite-aim-available-or-offline-greekiphone

Mail

Δυνατότητα να στείλουμε μήνυμα σε μορφή Reader.

yosemite mail reader greekiphone

Continuity

Μπορούμε να συνεχίσουμε την πλοήγηση σε μία σελίδα που βλέπαμε στο iPhone μας απλά κάνοντας κλικ στο μικρό Dock/εικονίδιο πριν τον Finder. Δυνατότητα χρήσης του 4G/3G της iOS συσκευής μας για internet στο Mac μας.

Screen Shot 2014-06-18 at 12.32.38 AM

Screen Shot 2014-06-18 at 12.46.10 AM

Screen Shot 2014-06-18 at 12.46.21 AM

Screen Shot 2014-06-18 at 7.41.34 PM

Photo Booth

Αλλαγή στο εικονίδιο του Photo Booth αλλά και στο γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής.

Screen Shot 2014-06-18 at 1.11.10 AM

Screen Shot 2014-06-18 at 1.10.10 AM

Preview

Εκτός από τις αλλαγές στο εικονίδιο και στο γραφικό περιβάλλον το Preview έχει τώρα πολύ περισσότερα εργαλεία για να κάνουμε απλές τροποποιήσεις π.χ. σε μια εικόνα.

Screen Shot 2014-06-18 at 1.16.13 AM

Screen Sharing

Νέο εικονίδιο με μαύρα πλαίσια οθονών, αντίθετα με το παλιό που είχε ασημένια.

Screen Shot 2014-06-29 at 8.49.02 PM

Screen Shot 2014-06-18 at 9.38.44 AM

Finder

Αλλαγές στα παράθυρα αντιγραφής αρχείων, στο color picker, στα γραφικά και τα animation του Dock.

Screen Shot 2014-06-23 at 1.08.42 PM

Screen Shot 2014-06-18 at 3.01.48 AM

Screen Shot 2014-06-20 at 9.03.48 PM

Τέλος, αν δεν έχετε δεύτερο μηχάνημα καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από την beta του Yosemite μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της αργότερα το Φθινόπωρο.

One thought on “Yosemite με αλλαγές και βελτιώσεις

Comments are closed.