Η Google “σκοτώνει” τον Reader

google-reader-ends-greekiphone

Από την 1η Ιουλίου το Google Reader παύει να υπάρχει και αυτό φέρνει πολλές ερωτήσεις για το RSS από εδώ και πέρα.

Για σχεδόν μια δεκαετία, ο όρος RSS μονοπώλησε το ενδιαφέρον του διαδικτυακού κόσμου… Παρότι θεωρήθηκε απο πολλούς παρωχημένος τρόπος πληροφόρησης, είτε καθόλου βολικός, η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινή μας ενημέρωση.

Η Google, που σχεδόν βρίσκεται κάτω απο κάθε “διαδικτυακή πέτρα” που θα σηκώσουμε, είχε την δική της πρόταση στην υπηρεσία των RSS feeds που δεν ήταν άλλος απο τον Google Reader. Ο χρόνος παρελθοντικός, σωστά καταλάβατε, μιας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία παύει την ανάπτυξη του Google Reader (καθώς και κάμποσων άλλων υπηρεσιών) αφήνοντας έτσι, όλους εμάς τους λίγο οπισθοδρομικούς που βασιζόμασταν στα RSS για την ενημέρωσή μας, στα κρύα του λουτρού προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Το γιατί γίνεται αυτό, είναι μάλλον απορίας άξιο, μιας και ουσιαστικά ο Google Reader, αφενός χρησιμοποιούνταν ευρέως, αφετέρου, δεν στοίχιζε και τίποτα στην εταιρεία η διατήρηση του.

Έτσι απο την 1η Ιουλίου 2013, ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο αντίο της υπηρεσίας που τα τελευταία 8 χρόνια ανελλιπώς, ήταν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης μας. Ευελπιστούμε ως καλοπροαίρετα άτομα, η κίνηση αυτή να έχει ένα σκοπό που θα εξελιχθεί προς όφελος μας και να παρουσιαστεί κάτι πιο καινοτόμο που θα συνάδει με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Άλλοι πάλι με μια δόση κακεντρέχειας λένε, πως είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να εντάξει τα RSS στο κοινωνικό της δίκτυο, το Google+, ώστε να προσελκύσει περισσότερους χρήστες.

Ο,τι κι αν είναι, δεν μπορούμε να το ξέρουμε απο τώρα! Έχετε περίπου 4 μήνες να “τραβήξετε” τα subscriptions σας και να βρείτε τρόπους εναλλακτικούς για την ενημέρωση σας μέσω RSS. Για να είμαστε και πιο ακριβείς, παραθέτουμε την ανακοίνωση της ίδια της εταιρείας απο το Google Blog:

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months

 

Εσείς όμως δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γιατί αρκετοί Developer ήδη έχουν αρχίσει να φτιάχνουν νέους τρόπους ενημέρωσης και ακόμα περισσότεροι όπως ο Silvio Rizzi της εφαρμογής Reeder για Mac και iOS αναφέρει στο Twitter ότι η εφαρμογή θα δουλεύει και χωρίς την χρήση του Google Reader.

Φυσικά, κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει τις αναβαθμίσεις και δίνουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα που (θα) δημιουργήσει η έλλειψη του Reader τους επόμενους μήνες. Μία από της λύσεις αυτές δίνει και το Zite που δημιούργησε το δικό του Reader μέσα σε λίγες ώρες αλλά ακόμα και το Digg ετοιμάζει δικό του Reader. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις λύσεις που πρόκειται να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Για όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν από τώρα για τον αντικαταστάτη του Reader και τις εναλλακτικές λύσεις, θα λέγαμε ότι βρίσκουμε το Fever μια πολύ αξιόλογη υπηρεσία το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει ο χρήστης να έχει κάποιο δικό του server.

Αλλά όπως είπαμε έχουμε τρεις μήνες μέχρι το τέλος της ζωής του Google Reader  και μέχρι τότε, μιας και μεσολαβεί αρκετός καιρός, ελπίζουμε στην εμφάνιση νέων υπηρεσιών, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας για πληροφόρηση με ένα πληρέστερο τρόπο σε σχέση με τα όσα ήδη ξέραμε.