AirPort Extreme | Ένας Οδηγός με Applά Λόγια

Σήμερα στο appletalk.gr παρουσιάζουμε έναν mini οδηγό για να εγκαταστήσετε άμεσα το Airport Extreme και να εκμεταλλευτείτε τις κυριότερες δυνατότητές του με τον ευκολότερο τρόπο! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Καταρχήν τί είναι το Airport Extreme; Όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η Apple, είναι ένα ασύρματο router το οποίο έχει μερικές έξτρα δυνατότητες:

Το router μπορεί να λειτουργεί ασύρματα σε 2 συχνότητες ταυτόχρονα (στα 2.4 και 5GHz σε 802.11n) και έτσι προσφέρει απίστευτη απόδοση για όλες τις Wi-Fi συσκευές σας. Μπορεί να “σηκώσει” μέχρι και 50 συσκευές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό δεδομένου πως όλοι μας έχουμε βιώσει λαγκαρίσματα και αποσυνδέσεις όταν πάνω στο ίδιο δίκτυο είναι συνδεδεμένοι 2 υπολιστές 3 iOS συσκευές και 2 PS3…ΟΚ μπορεί να μην υπάρχουν κάθε στιγμή όλα αυτά σε ένα σπίτι, παρόλα αυτά η συσκευή απευθύνεται σε όσους επιθυμούν τελειότητα. Το Airport Extreme διαθέτει μία θύρα USB οπότε μπορούμε να συνδέσουμε ένα σκληρό δίσκο (και να μοιραζόμαστε αρχεία με όλους τους υπολογιστές στο σπίτι ή στο γραφείο είτε έναν εκτυπωτή οπότε μπορούμε να εκτυπώνουμε ασύρματα από όλες μας τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων iPhones και iPads.

Αυτά είναι τα βασικά που κάποιος υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να ξέρει. Όμως το Airport Extreme έχει μερικούς άσσους ακόμη στο μανίκι. Έτσι, σήμερα θα δούμε πως:

1. Μπορείτε να συνδέστε παραπάνω από μία συσκευές στο Airport Extreme (πχ 3 σκληρούς δίσκους, 1 εκτυπωτή και 1 flash drive),

2. Πώς να έχετε πρόσβαση σε όλα αυτά από τον Mac σας όταν ΔΕΝ είστε στο σπίτι καθώς και

3. Πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα αυτά από iPhone/ iPad σας όταν είστε καθοδόν.

Αν και η επεξήγηση είναι περιττή, να αναφέρω λίαν συντόμως πως η δυνατότητα πρόσβασης σε έναν σκληρό δίσκο με αποθηκευμένα αρχεία από που οπουδήποτε είναι σημαντικό και εν μέρει μπορεί να αντικαταστήσεις τις γνωστές Cloud υπηρεσίες (Dropbox, Boxnet κ.λ.π.).

Ξεκινώντας λοιπόν, να αναφέρω πως οποιαδήποτε ρύθμιση στο Airport Extreme γίνεται μέσω της εφαρμογής Airport Utility η οποία βρίσκεται στο φάκελο Applications/ Utilities. Όλες οι εικόνες είναι από την πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής, η οποία είναι η 6.0. Παρόλα αυτά το menu είναι τόσο απλό που σίγουρα θα μπορέσετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες ακόμη και εάν τρέχετε μία παλαιότερη έκδοση (και δε θέλετε να αναβαθμίσετε).

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι κάπως έτσι:

To απλούστερο set up της συσκευής είναι αυτό που σας παρουσιάζουμε: Το Apple Extreme είναι συνεδεμένο μέσω καλωδίου Ethernet στο ADSL router μας και το χρησιμοποιούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εκπομπής σε 2 συχνότητες (dual-band). Για να γίνει αυτό ανοίγουμε το Airport Utility, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του Airport Extreme, επιλέγουμε Edit και έπειτα πάμε στην καρτέλα Network. Eπιλέγουμε Off (Bridge Mode) στην επιλογή Router Mode. Μετά την επανεκίνηση του Airport Extreme πηγαίνεται στην καρτέλα Wireless και δημιουργείτε το όνομα του δικτύου που επιθυμείτε καθώς και θέλετε να εκπέμπει σε 1 ή 2 συχνότητες.

Στο σημείο αυτό μη ξεχάσετε να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης καθώς και το όνομα που θα δώσετε στο Airport Extreme σας, στην καρτέλα Base Station

 

Αφού λοιπόν ολοκληρώσαμε τα εντελώς βασικά, για να δούμε τί περισσότερο μπορούμε να κάνουμε!

Η Apple αναφέρει πως το, “Airport Extreme can turn your external USB hard drive into a drive you can share with all the users on your network and access securely over the Internet. This feature — AirPort Disk — is a simple and convenient way to share files among everyone in your family, office, or class.“.

Σε απλά Ελληνικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Airport Disk, δηλαδή έναν σκληρό δίσκο στον οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση είτε στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού/ γραφείου μας, είτε από το Internet. Tί γίνεται όμως στην περίπτωση που έχουμε 2,3 ή περισσότερους σκληρούς δίσκους; Πχ έναν δίσκο για να κάνουμε backup συγκεκριμένα αρχεία κατά το δοκούν, έναν άλλο όπου θα έχουμε αρχεία που θα μπορεί ο καθένας να βλέπει και να τροποποιεί και έναν τρίτο δίσκο για να τον χρησιμοποιούμε ως Time Capsule για να κάνει το Time Machine αυτόματα (και ασύρματα!) backup όλο το σύστημα και τα αρχεία μας του Mac OS X (ο εκτυπωςτής εννοείται, έτσι;! 🙂 ).

Η λύση είναι απλή. Πρέπει να αγοράσουμε (ναι, δυστυχώς) ένα USB Hub με δική του παροχή ρεύματος. Οι θύρες του Hub (3, 5, 7 και παραπάνω) είναι αποκλειστικά δικής σας επιλογή βάσει των “αναγκών” σας”. Η παροχή ρεύματος είναι αναπόσπαστο στοιχείο του hub και φροντίστε μη ξεχαστείτε και πάρετε εκείνα τα minimal που δεν έχουν δική τους παροχή. Με ξεχωριστή παροχή το hub, μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα καθώς και να μπορεί να “σηκώνει” όλες τις συνδεόμενες συσκευές. Προσωπική μου άποψη, μιας και η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη, πηγαίνεται για 7 θύρες και άνω. Βetter safe, than sorry.

 

Για να προστατέψετε τα περιεχόμενα των δίσκων σας, μπορείτε να ορίσετε κωδικό δεδομένου να έχετε πρόσβαση στο Airport Extreme και τους συνδεόμενους με αυτό σκληρούς δίσκους. Πηγαίνετε στην καρτέλα Disks και επιλέξτε τον τρόπο κλειδώματος της αρεσκείας σας. Προσωπικά έχω διαλέξει “disk password”.

2. Σε αυτό λοιπόν το σημείο έχουμε στήσει ένα Wi-Fi δίκτυο εντός του σπιτιού και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση (με ή χωρίς κωδικό) στους σκληρούς δίσκους και τους εκτυπωτές που είναι προσαρτημένοι πάνω στο Airport Extreme. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Αυτό που θέλουμε (και είναι βασικό) είναι να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας στους δίσκους όταν είμαστε εκτός σπιτιού (πχ στη βιβλιοθήκη, στον κολλητό κ.λ.π.). Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχουμε αυτό, όμως ο ευκολότερος και γρηγορότερος είναι χρησιμοποιώντας την υπηρεσία “Back to My Mac”! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε τα στοιχεία από το Apple ID μας στην καρτέλα Base Station. Πλέον από οποιονδήποτε Mac που έχει ενεργοποιημένη την υπηρεσία Back to My Mac, όταν κάνουμε login το Airport Extreme (και οι δίσκοι) θα εμφανίζονται στη side bar του Finder όπως ακριβώς όταν βρισκόμαστε σε τοπικό δίκτυο! Τόσο απλά!

3. Για όσους θέλουν να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία από το iPhone/ iPad τους χρειάζονται και την κατάλληλη εφαρμογή. Στο iPad, δοκίμασα τρεις οι οποίες λειτουργούν άψογα και τις συστήνω ανεπιφύλακτα:

 

a. FileBrowser
b. Cloud Connect Pro
c. Goodreader

To Cloud Connect Pro πραγματικά είναι μία υπέροχη εφαρμογή, πολύ προσεγμένη και παρόλη τη τσουχτερή τιμή της, κάνει αρκετά περισσότερα από τις λοιπές σε θέματα διαδικτυακής σύνδεσης.

Παρόλα αυτά, προσωπικά, κατέληξα το Goodreader που το χρησιμοποιώ καιρό, και εφόσον “κάνει τη δουλειά”, δε πρόκειται να το αλλάξω.

Με 2 απλά βήματα λοιπόν είμαστε έτοιμοι να έχουμε πρόσβαση στους HDDs μας από την iOS συσκευή μας:

1. Πάμε εδώ, και βλέπουμε ποια είναι η εξωτερική ip της σύνδεσής μας. Τη σημειώνουμε κάπου.

2. Έπειτα, πρέπει να κάνουμε port-forwarding! Μη τρομάζετε, είναι πολύ απλή και συγκεκριμένη διαδικασία. Η θύρα (port) 548 είναι αυτή που χρησιμοποιεί η Apple για το πρωτόκολλο μοιράσματος αρχείων. Εμείς αυτό που θα κάνουμε με απλά λόγια είναι να πάρουμε τη θύρα 548 από την εξωτερική ip (η κεντρική ip της σύνδεσής μας) και να την “δώσουμε” στο Airport Extreme. Η σελίδα Portfoward.com έχει τον τρόπο για να κάνουμε port-forwarding για σχεδόν όλα τα router, οπότε ακόμη και αν δεν το έχετε επιχειρήσει ποτέ, υπάρχει οδηγός βήμα προς βήμα.

a. Πάμε λοιπόν στο Airport Utility και συγκεκριμένα στην καρτέλα Internet και βλέπουμε ποιά είναι η ip που έχει το Airport Extreme (καλό θα ήταν να την έχετε ορίσει ως static όπως εγώ).

 

b. Κάντε login στο router σας και πάντε στην επιλογή port-forwarding (η σελίδα portforward.com όπως είπαμε θα σας πει που ακριβώς βρίσκεται) και ορίστε τις TCP και UDP ports from από το router σας να πηγαίνουν στην ip του Airport Extreme. Βασικά όπου δείτε να μπορείτε να γράψετε ip, βάλτε αυτή του Airport Extreme και έπειτα 548 ως εξωτερική παντού, και 548 ως εσωτερική παντού. Ορίστε πως φαίνεται στο δικό μου router:

c. Τώρα ανοίξτε οποιαδήοτε εφαρμογή διαλέξατε στο iPhone/ iPad. Συγκεκριμένα για το Goodreader πάτε:

Connect to Servers -> Add -> AFP Server και συμπληρώστε την εξωτερική ip που βρήκατε στο βήμα 1, συμπληρώνοντας επίσης το όνομα του Airport Extreme που δώσατε στην καρτέλα Base Station Tab στην εφαρμογή Airport Utility).

Εάν χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Cloud Connect Pro, τότε πηγαίνουμε στο Saved Places και πατάμε το κουμπί +. Επιλέγουμε Apple File Sharing (AFP), και στην επιλογή Hostname προσθέτουμε την εξωτερική IP διεύθυνση που βρήκαμε στο βήμα 1, ενώ στο πεδίο Alias δίνουμε μία ονομασία της αρεσκείας μας στη σύνδεση αυτή . Πατάμε Save και είμαστε έτοιμοι!

Αν ακολουθήσατε σωστά τις οδηγίες, τότε θα μπορείτε να συνδεθείτε επιτυχώς στο Airport Extreme σας από το iPhone και ακόμη να δείτε τις ταινίες που έχετε εκεί ή να ακούσετε αποθηκευμένα μουσικά κομμάτια.

 

Καλή τύχη!

Thanks AppleTalk
BigInJapan