Προετοιμασία για το OS X Lion

Η Apple πρόσφατα κυκλοφόρησε μια Golden Master build για το OSX, αυτό φυσικά σημαίνει ότι το Lion πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Για αυτό, στην συνέχεια μπορείτε να δείτε μερικές πληροφορίες για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε το Mac μας για την εγκατάσταση του Lion.


 

Απαιτήσεις

  • Mac με την τελευταία έκδοση Snow Leopard (10.6.8)
  • 8GB χώρο ελεύθερο στον σκληρό μας δίσκο
  • Μία εφαρμογή για την αναβάθμιση όλων μας των εφαρμογών – App Fresh
  • Μία δωρεάν εφαρμογή η οποία να μας δείχνει τα μεγάλα αρχεία στον υπολογιστή μας – Omni Disk Sweeper
  • Ένα εργαλείο για τον καθαρισμό του υπολογιστή μας – OnyX
  • Time Machine back up του σκληρού μας δίσκου ή back up-image του δίσκου με το  Carbon Copy Cloner, το Super Duper ή όποια άλλη εφαρμογή θέλουμε.

Για αρχή (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα μας σε 10.6.8. Για να το κάνουμε αυτό πηγαίνουμε πάνω αριστερά στο Apple menu > Software Update.

Η αναβάθμιση στο Lion θα προκαλέσει ασυμβατότητα σε κάποιες από τις εφαρμογές. Σίγουρα υπάρχουν μερικές εφαρμογές που πρόκειται να κυκλοφορήσουν updates τα οποία θα είναι συμβατά με το Lion. Για την αναβάθμιση των εφαρμογών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το App Fresh.

Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλες τις PowerPC εφαρμογές που δουλεύουν με Rosetta. Αν έχουμε κάποια Rosetta εφαρμογή την οποία δουλεύουμε θα πρέπει να την αναβαθμίσουμε στην Intel έκδοση της. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι

Για να δούμε αν χρησιμοποιούμε κάποια εφαρμογή PowerPC θα πρέπει να πάμε και να ανοίξουμε την εφαρμογή Activity Monitor από το Applications > Utilities.

 Το OS X Lion απαιτεί 8GB ελεύθερο χώρο στο δίσκο και ίσως λίγο περισσότερο από αυτό για το Recovery partition που θα περάσει το Lion. Αν έχετε ήδη ελέυθερο χώρο στο δίσκο, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε με την εφαρμογή Omni Disk Sweeper να βρούμε ποια αρχεία στον δίσκο μας είναι μεγάλα αλλά και ποια από αυτά είναι για πέταμα.

Μετά από όλα αυτά και αφού καθαρίσουμε τον δίσκο μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή σαν το OnyX για να καθαρίσουμε το σύστημα μας αλλά και για τις άλλες επιλογές που μας δίνει αυτό το πρόγραμμα.

Για το back up των δεδομένων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Time Machine που μας δίνει η Apple ή κάποιο άλλο δωρεάν πρόγραμμα όπως το Carbon Copy Cloner που θα κάνει ένα image του δίσκου μας με τις ρυθμίσεις που εμείς θα του δώσουμε.

Με το Time Machine μπορούμε να κάνουμε πολύ εύκολα back up πριν την εγκατάσταση, όπως και να επιλέξουμε να γίνει back up μόνο στα αρχεία του χρήστη και όχι σε αυτά του συστήματος.

 

Καθαρή εγκατάσταση OS X Lion

Όπως αναφέρει η Apple δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει καθαρή εγκατάσταση του OS X Lion. Υπάρχουν όμως σίγουρα κάποιοι τρόποι για να κάνουμε καθαρή εγκατάσταση θα χρειαστεί όμως ένα δεύτερο μηχάνημα ή κάποιος εξωτερικός δίσκος.

Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το 10.6.6 το οποίο προσφέρει στους χρήστες του Snow Leopard το Mac App Store. Από εκεί μπορούμε να το κατεβάσουμε και να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση αφού επιλέξουμε τον δίσκο του Mac που θέλουμε να το περάσουμε. Μόλις τελειώσει το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης ο υπολογιστής μας θα κάνει επανεκκίνηση και θα αρχίσει την εγκατάσταση του συστήματος. Μετά από αυτό μπορούμε να κάνουμε restore από Time Machine για να πάρουμε πίσω όλα τα δεδομένα που είχαμε στον χρήστη μας.

[ TechCores ]

6 thoughts on “Προετοιμασία για το OS X Lion

  • July 11, 2011 at 09:40
    Permalink

    Κάπου πήρε το μάτι μου οτι το Lion δεν είναι συμβατό με core duo (εγω έχω έναν macbook pro του 07). Παίζει κάτι τέτοιο;

    • July 11, 2011 at 09:49
      Permalink

      Υπάρχει ένα αρχείο plist που γράφει ποια μηχανήματα είναι συμβατά και ποια όχι! Αν διαγραφεί αυτό όλα είναι συμβατά.. το θέμα είναι πως θα πηγαίνει με τα γραφικά.

      • July 11, 2011 at 09:51
        Permalink

        γίνεται να πειράξουμε αυτό το αρχείο κατα το installation?

        • July 11, 2011 at 10:01
          Permalink

          ναι!! υπάρχει μια πιθανότητα..

          • July 11, 2011 at 10:22
            Permalink

            nice, θα το ψάξω μόλις βγεί το final version!
            thanks!

  • July 11, 2011 at 12:33
    Permalink

    Φυσικά και θα είναι συμβατό με Core 2 Duo. Το Lion ένα update του snow είναι…
    Επειδή το μηχάνημά σου είναι του 07, ίσως έχει lag στο launchpad…

Comments are closed.