iPhone: 9 Ιανουαρίου 2007

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την 9η Ιανουαρίου του 2007, της ημέρας που ξεκίνησε η επανάσταση του iPhone που θα άλλαζε τον κόσμο της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα της κινητής τηλεφωνίας. Χθες ήταν τα γενέθλια του πρώτου iPhone που κυκλοφόρησε.

Πέντε χρόνια πριν στο Moscone West Center στο San Fransisco ο Steve Jobs έδειξε στο κοινό το νέο του επαναστατικό προιόν, το iPhone. Το οποίο τώρα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς από μας. Η συγκεκριμένη συσκευή έχει κυκλοφορήσει σε πέντε εκδόσεις και συνεχώς βρίσκεται στην κορυφή σε βαθμολογίες, τεχνολογικά αλλά και στη συσκευή που έχε αντιγραφεί τις περισσότερες φορές. Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε μια μικρή περίληψη για την ιστορία του iPhone μέχρι σήμερα.

Το multitouch της οθόνης, το αλουμίνιο στο πίσω μέρος, το μαύρο καπάκι της κεραίας και το ασημένιο πλαίσιο που υπήρχε γύρω από την οθόνη ήταν αυτά που έκαναν το design του iPhone μοναδικό. Εκτός από όλα αυτά όμως υπάρχει και το λειτουργικό σύστημα το σχεδιάστηκε έτσι ώστε όλα να γίνονται με το tap του δαχτύλου μας.

 

Στις 9 Ιανουαρίου 2007 ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή με τη φράση “σήμερα θα γράψουμε ιστορία” και όλοι όσοι γνώριζαν και έψαχναν ή έστω περίμεναν κάποιο βήμα από την Apple που σιγά σιγά θα τα άλλαζε όλα στην βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας εκείνη την μέρα είδανε το iPhone. Δείτε την παρουσίαση του iPhone.

Το iPhone που αρχικά ο Steve αναφέρει σαν τρεις συσκευές (Τηλέφωνο, Music Player και Internet συσκευή) ήταν όλα όσα περιμέναμε, χωρίς 3G, χωρίς MMS και άλλα πράγματα τα οποία περιμέναμε να αποκτήσουμε σιγά σιγά.

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμασταν από τους πρώτους που μπόρεσαν να δούνε την μαγεία του iPhone χωρίς αυτό να είναι jailbroken ή unlocked. Όμως από την πρώτη στιγμή που ακουμπήσαμε την οθόνη του iPhone και αρχίσαμε να παίζουμε με το απίστευτα απλό iPhone OS είδαμε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην παλιά μας συσκευή.

Το iPhone σιγά σιγά έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και με την κυκλοφορία του  3G (Δείτε την παρουσίαση του iPhone 3G) το οποίο με το iPhone OS 2 έφερε το App Store και δυνατότητα στον χρήστη να περάσει μέσα τις δικές του εφαρμογές.

Εκτός από το App Store, το 3G έφερε και το νέο design το οποίο κράτησε για δύο χρόνια αφού το 3GS ήταν ένα 3G εξωτερικά με πολύ πιο γρήγορο επεξεργαστή, δυνατότητες εγγραφής video και φωνητικές εντολές, αυτόματη εστίαση και πολλά άλλα που είδαμε στο iPhone OS 3. Δείτε την παρουσίαση του iPhone 3GS.

Το μεγάλο μπαμ έγινε με την κυκλοφορία του iPhone 4 το οποίο εκτός από το απίστευτο design και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του έφερε την Retina Display, τη δυνατότητα εγγραφής HD video, LED flash περισσότερα megapixel και την μπροστά κάμερα με τη δυνατότητα για κλήσεις FaceTime. Μαζί με αυτό ήρθε και το iOS 4 (εδώ η Apple άλλαξε το όνομα του συστήματος για iPhone από iPhone OS σε iOS) που για πρώτη φορά μας έδωσε την οργάνωση των εφαρμογών σε φακέλους, το multitasking και σιγά σιγά με τα updates ήρθαν τα Personal Hotspot και Home Sharing. Για πρώτη φορά στην ιστορία του iPhone η Apple αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα με την κεραία (Antennagate) στο iPhone 4 αλλά φρόντισε να τα διορθώσει με δωρεάν bumpers σε όλους όσους είχαν πρόβλημα. Δείτε την παρουσίαση του iPhone 4.

Φέτος είδαμε το iPhone 4S που εξωτερικά είναι ίδιο με το iPhone 4 με διορθώσεις στο πρόβλημα που υπήρχε με την κεραία, εγγραφή HD video 1080p, Α5 διπύρηνο επεξεργαστή και φυσικά το Siri, τον προσωπικό μας βοηθό. Μαζί με την κυκλοφορία της συσκευής ήρθε και το iOS 5 με δυνατότητα όπως το Notification Center, iMessages, το iCloud και πολλά άλλα. Δείτε την παρουσίαση του iPhone 4S.

Εκτός από το iPhone, χρόνια πριν στις 11 Ιανουαρίου στη Macworld Expo ο Steve Jobs παρουσίασε το iTunes.

httpv://www.youtube.com/watch?v=IF_c5KSK0-A

Πιστεύουμε όμως ότι το iPhone που θα κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι είναι (όπως και είναι λογικό) αυτό που θα αλλάξει για ακόμα μια φορά την ιστορία, εξάλλου είναι όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν το τελευταίο project με το οποίο ασχολήθηκε ο Steve Jobs.

One thought on “iPhone: 9 Ιανουαρίου 2007

Comments are closed.