Υποστήριξη για Quad-Core ARM επεξεργαστές βρέθηκε στο Xcode

Κομμάτια κώδικα εμφανίστηκαν σχετικά με τον τετραπύρηνο βασισμένο σε ARM επεξεργαστή της Marvell, μέσα στην τελευταία έκδοση του Clang, του compiler που χρησιμοποιεί η Apple για το Xcode.

Η Ars Technica σημειώνει ότι στον Clang φαίνεται συγκεκριμένα για τον επεξεργαστή της Marvell που ονομάζεται Armada XP με κάποιο open source flag που δεν έχει ακόμα οριστεί, προτείνοντας ότι μόνο η Apple μπορεί να ενσωματώσει κώδικα ο οποίος προορίζεται για τέτοιο επεξεργαστή.

Ένας developer που δουλεύει σε low-level ARM assembly κωδικοποίηση για προϊόντων ασφαλείας, ήταν ο πρώτος που ειδοποίησε την Ars σχετικά με την υποστήριξη που προστέθηκε για τους επεξεργαστές Cortex A9 Armada που προστέθηκε στην τελευταία έκδοση του Xcode, κάτι που αργότερα επαληθεύτηκε. Ο πηγαίος κώδικας για ένα μέρος του Clang δείχνει την CPU που στοχεύει για βελτίωση μαζί με έναν ορισμό τις αρχιτεκτονικής  “armv7k” and CPU type “pj4b”.

Ο pj4b είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος CPU που χρησιμοποιείτε στους  Armada XP  της Marvell. Ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος από το LLVM project, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων ειδικών κλάδων Apple, και ο σχεδιασμός του δεν αναφέρεται σε αυτόν της Marvell.

Σίγουρα η Apple έχει αρκετούς λόγους για τους οποίους να θέλει να δοκιμάσει τους τετραπύρηνους ARM επεξεργαστές. Αρχικά είναι η χαμηλή κατανάλωση, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής ARM που έδωσε στην Apple την δυνατότητα να φτιάξει φορητές συσκευές με απίστευτη διάρκεια μπαταρίας. Υπάρχει όμως και η απόδοση, όπως και διπύρηνος A5 που προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση και πιο γρήγορα γραφικά από αυτά του A4, οπότε δεν θα πρέπει να μας φανεί περίεργο αν δούμε ότι η Apple κάνει δοκιμές με τετραπύρηνους επεξεργαστές σε τηλέφωνα και tablets.

[ MacStories ]