Apple: Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις υπηρεσίες τοποθεσίας

H Apple επιθυμεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που υπάρχουν σχετικά με την συλλογή και χρήση πληροφοριών τοποθεσίας από τις συσκευές μας.

1. Γιατί η Apple καταγράφει την τοποθεσία του iPhone μου;

Η Apple δεν καταγράφει την τοποθεσία του iPhone. Η Apple ποτέ δεν το έκανε και δεν έχει ποτέ σκοπό να το κάνει.

2. Τότε γιατί όλοι ανησυχούν σχετικά με αυτό;

Παρέχοντας τους χρήστες με γρήγορες και άμεσες πληροφορίες τοποθεσίας ενώ διατηρούμε και την ιδιωτική τους ζωής δημιούργησε μερικά δύσκολα τεχνικά προβλήματα. Οι χρήστες είναι μπερδεμένοι, εξαιτίας των δημιουργών αυτής της καινούριας τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένης και της Apple) οι οποίοι δεν έχουν εξηγήσει αρκετά για αυτή.

3. Γιατί το iPhone αρχειοθετεί την τοποθεσία μου;

Το iPhone δεν αρχειοθετεί την τοποθεσία σας. Αντίθετα διατηρεί μία database με τα WiFi hotspots και του πύργους κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται γύρω από την τοποθεσία που βρίσκεστε, και μερικοί από αυτούς μπορεί να βρίσκονται πολύ μακρυά από το iPhone, για βα βοηθήσουν το iPhone σας άμεσα να υπολογίσει την τοποθεσία όταν αυτή ζητηθεί. Ο υπολογισμός της τοποθεσίας μας με την χρήση μόνο του GPS μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά. Το iPhone όμως μπορεί να μειώσει αυτό τον χρόνο σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα με την χρήση των δεδομένων των WiFi hotspot και των πύργων κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να βρεί γρήγορα του δορυφόρους GPS, και να τριγωνίσει την τοποθεσία με την χρήση απλά του WiFi hotspot και των πύργων κινητής τηλεφωνίας όταν το GPS δεν είναι διαθέσιμο (όπως συμβαίνει μέσα σε σπίτια ή υπόγεια). Αυτοί οι υπολογισμοί  εκτελούνται ζωντανά στο iPhone χρησιμοποιώντας μία database από WiFi hotspot και πύργους κινητής τηλεφωνίας που παράγονται από πολλά εκατομμύρια iPhones που στέλνουν geo-tagged τοποθεσίες από WiFi hotspots και πύργους τηλεφωνίας ανώνυμα και κρυπτογραφημένα στην Apple.

4. Αυτή η database με τις τοποθεσίες είναι αποθηκευμένη στο iPhone;

Ολόκληρη η database με τις τοποθεσίες είναι πολύ μεγάλη για να βρίσκεται αποθηκευμένη στο iPhone, οπότε κατεβάζουμε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο της cache στο κάθε iPhone. Αυτή η cache προστατεύεται αλλά δεν είναι κρυπτογραφημένη και γίνεται backup κάθε φορά που το iPhone συνδέεται στο iTunes. Το backup είναι κρυπτογραφημένο ή όχι αναλόγως τις ρυθμίσεις του χρήστη στο iTunes. Οι πληροφορίες τοποθεσίας που οι ερευνητές βρήκαν στο iPhone δεν είναι τοποθεσίες του παρόντος και του παρελθόντος αλλά οι τοποθεσίες από τα WiFi hotspots και των πύργων κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται γύρω από την τοποθεσία του iPhone, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να βρίσκονται αρκετά μακριά από το iPhone. Σχεδιάζουμε να σταματήσουμε το backup αυτής της cache σε μελλοντικό update (δείτε πιο κάτω Αναβάθμιση λογισμικού).

5. Μπορεί η Apple να με εντοπίσει με βάση geo-tagged Wi-Fi hotspot και πύργων κινητής τηλεφωνίας;
Όχι. Τα δεδομένα που στέλνονται στην Apple είναι ανώνυμα και κρυπτογραφημένα. Η Apple δεν μπορεί να αναγνωρίσει την πηγή των δεδομένων.

6. Κάποιοι βρήκαν ότι τα δεδομένα τοποθεσίας που υπάρχουν στο iPhone είναι και από την προηγούμενη χρονιά. Γιατί το iPhone μου χρειάζεται τόσα πολλά δεδομένα τοποθεσίας για να βρει την τοποθεσίας μου σήμερα;

Τα δεδομένα που βρίσκονται στο iPhone είναι ένα υποσύνολο cache της μεγάλης database με όλα τα WiFi hotspot και του πύργους κινητής τηλεφωνίας που κατεβαίνουν στην συσκευή από την Apple έτσι ώστε να βοηθήσουν το iPhone να υπολογίσει γρήγορα την τοποθεσία μας. Ο λόγος που το iPhone έχει αποθηκεύσει τόσα πολλά δεδομένα είναι απλά ένα bug που σχεδιάζουμε να διορθώσουμε σύντομα με μελλοντικό update (δείτε πιο κάτω Αναβάθμιση λογισμικού). Δεν νομίζουμε ότι το iPhone χρειάζεται περισσότερες από εφτά μέρες από αυτά τα δεδομένα.

7. Όταν κλείνω τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας, γιατί το iPhone συνεχίζει να ανανεώνει το Wi-Fi και τους πύργους κινητής τηλεφωνίας από την μεγάλη database της Apple;

Δεν θα έπρεπε. Είναι πρόβλημα, το οποίο σχεδιάζουμε να φτιάξουμε σύντομα (δείτε το σημείο παρακάτω σχετικά με την Αναβάθμιση Λογισμικού).

8. Τι άλλου είδους πληροφοριών τοποθεσίας συλλέγει η Apple από το iPhone εκτός από τις τοποθεσίες των WiFi hotspot και των πύργων κινητής τηλεφωνίας;

Η Apple τώρα συλλέγει ανώνυμες πληροφορίες κίνησης (traffic data) για να μπορέσει να χτίσει την δική της database με τις τοποθεσίες έτσι ώστε να μπορεέσει να παρέχει στους χρήστες στο μέλλον μία βελτιωμένη υπηρεσία πλοήγησης.

9. Παρέχει η Apple οποιοδήποτε δεδομένο που συνέλεξε από τα iPhones σε τρίτους; Παρέχουμε ανώνυμα αρχεία καταγραφής σφαλμάτων που έχουμε σε τρίτους ώστε να τους βοηθήσουμε να διορθώσουν τις εφαρμογές τους. Το σύστημα διαφημίσεων iAds μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία για με στόχο τις διαφημίσεις. Η τοποθεσία δεν μοιράζεται με διαφημίσεις τρίτου κατασκευαστή εκτός και άν ο χρήστης αποδεχτεί την τρέχουσα τοποθεσία του για την συγκεκριμένη διαφήμιση (για παράδειγμα, η διαφήμιση μπορεί να ζητήσει από τον χρήστη το πιο κοντινό κατάστημα Target).

10. Όντως η Apple πιστεύει πως η ασφάλεια των προσωπικών πληροφοριών και ιδιωτικότητας είναι σημαντικά;

Ναι το πιστεύουμε. Για παράδειγμα, το iPhone ήταν πρώτο που ρώταγε αν θέλουν οι χρήστες να δώσουν την άδεια για την χρήση της τοποθεσίας για οποιαδήποτε και κάθε εφαρμογή που έπρεπε να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία του χρήση. Η Apple θα συνεχίσει να είναι μια από τους πρωτοπόρους που θα διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα.

Αναβάθμιση Λογισμικού

Κάποια στιγμή τις επόμενες βδομάδες η Apple θα δώσει στην κυκλοφορία αναβάθμιση του iOS η οποία:

  • θα μειώνει το μέγεθος του  crowd-sourced Wi-Fi hotspot και cell tower database cached on the iPhone,
  • ceases backing up this cache, and
  • διαγράφει την μνήμη της τοποθεσίας όταν οι Υπηρεσίες Τοποθεσίας θα είναι κλειστές.

Στην επόμενη κύρια αναβάθμιση του iOS η cache θα είναι κρυπτογραφημένη στο iPhone.

[Apple]