Το iPhone 4 δεν ξεκλειδώνει ακόμα αλλά υπάρχει ένα καινούριο exploit που μπορεί να το ξεκλειδώσει μόνιμα

Δυστυχώς όπως αναφέρει και ο MuscleNerd το unlock για το iPhone έχει φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεκλειδωθεί. Ο Veeence μέσα από ένα μικρό κειμενάκι που ονομάζει “My Personal FAQ” μας εξηγήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση σχετικά με το ξεκλείδωμα στο baseband του iPhone 4.

Screen shot 2011 03 11 at 1 27 50 π μ

 

Εφόσον υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα και εφόσον επαναλαμβάνομαι συνέχεια έγραψα αυτό το κείμενο με απαντήσεις στις ερωτήσεις που συχνά ρωτάνε διάφοροι.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε την μετάφραση του κειμένου του veeence

1. Τι έγινε, νόμιζα ότι unlock για το 02.10.01 & 03.10.01 θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες;

Όπως γνωρίζουμε η DevTeam και πιο βασικά ο MuscleNerd δουλεύει για αυτό το ξεκλείδωμα αρκετό καιρό τώρα. Έκαναν τρομερή πρόοδο με το ξεκλείδωμα αλλά βρήκαν ότι (κατά λάθος) ξεκλείδωσαν μόνο “μια συγκεκριμένη SIM” και όχι το baseband. Που σημαίνει ότι το ξεκλείδωμα θα ήταν δυνατό μόνο με SIM της T-Mobile, που χρησιμοποιούσε στην περίπτωση μας ο MuscleNerd. Οπότε είναι άχρηστο αν το unlock πρόκειται να ξεκλειδώνει μόνο μια SIM αντί για το baseband, πίστευαν ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν και αυτές οι προβλέψεις για δύο εβδομάδες σπάνια ισχύουν.

2. Τί είναι το NCK-key cracking και πώς δουλεύει;

Το NCK-key είναι το κλειδί που δημιουργείται από την Apple αν προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε το iPhone σας επίσημα, μέσω του φορέα σας. Αυτή η μέθοδος για το NCK-unlock είναι γνωστή χρόνια τώρα, από τότε που ο geohot άρχισε να hackάρει το iPhone 2G. Ο ίδιος έφτιαξε ένα πρόγραμμα που μπορούσε να σπάσει τα 15 ψηφία αυτού του κλειδιού που είναι μοναδικό για την κάθε συσκευή. Το πρόγραμμα NCKBF του geohot που αναφέρεται πιο πάνω μπορεί να παράγει 100,000 κλειδιά το δευτερόλεπτο και θα μπορούσε να δώσει το αποτέλεσμα σε πολλά χρόνια ή να ολοκληρώσει μια έρευνα σε 317 χρόνια. Θα χρειαστούμε πολλές βελτιώσεις για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ακόμα και αν έχετε ένα PS3 ή οποιοδήποτε ειδικό hardware θα υπάρχει μια βελτίωση 20 με 100 φορές που δεν βοηθά και πολύ.

Τώρα, με τα exploits που έχουν, δεν έχουν την δυνατότητα να ξεκλειδώσουν το baseband, αλλά μπορούν να βρούνε περισσότερες πληροφορίες από το baseband για να κάνουν την διαδικασία πιο γρήγορη. Εφόσον το NORID και το CHIPID (που είναι μοναδικά για κάθε συσκευή) γνωρίζουμε ότι προφανώς θα πρέπει να κοιτάξουμε 40 παραπάνω bits (5 ψηφία). Ένα 40 bits κλειδί μπορεί να σπάσει θεωρητικά μέσα σε μία εβδομάδα με “υπολογιστή σαν αυτό που έχουμε σπίτι μας”. Το μόνο κακό για αυτή την ιστορία είναι ότι θα πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτός ο υπολογιστής και το iPhone να είναι συνδεδεμένο πάνω του. Και φυσικά αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν το προσπάθησε πριν. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η μέθοδος είναι μόνο θεωρητική και δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ μέχρι στιγμής.

3. Τώρα θα πρέπει να πουλήσω το iPhone 4;

θα περίμενα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το “NCK-unlock”. Μέχρι στιγμής είμαι πολύ σίγουρος για τι χρονικό διάστημα μιλάμε. Αν η DevTeam τα καταφέρει με αυτή την μέθοδο θα είναι καλό για όλους αυτούς που περιμένουν για το ξεκλείδωμα. Αν αυτή η μέθοδος δεν πραγματοποιείται τότε, θα σκεφτόμουν να πουλήσω το iPhone 4 και θα άρχιζα να μαζεύω χρήματα για το καινούριο unlocked iPhone 5.

4. Πιστεύεις ότι θα κυκλοφορήσει το ξεκλείδωμα;

Σίγουρα. Αλλά δεν νομίζω πολύ σύντομα, μετά από ένα μήνα.

5. Αν η μέθοδος του NCK αποτύχει, πόσο χρόνο πιστεύεις ότι θα χρειαστεί η DevTeam για να ξεκλειδώσει το iPhone 4;

Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής. Μπορεί να είναι λίγες εβδομάδες ή και λίγοι μήνες.

Αυτό λοιπόν που μπορούμε να καταλάβουμε από το παραπάνω κείμενο είναι ότι είναι κάπως δύσκολο να δούμε σύντομα ξεκλείδωμα για το iPhone 4. Η iPhone DevTeam δουλεύει σε αυτή την καινούρια μέθοδο προσπαθώντας να αναγνωρίσει τα αυθεντικά κλειδιά ενεργοποίησης που χρησιμοποιούνται στα factory unlocked iPhones. Η καινούρια μέθοδος δεν θα τρέχει κάποιο πρόγραμμα στο background όπως τώρα το ultrasn0w και θα είναι σαν να αγοράσαμε την συσκευή μας unlocked. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να κάνουμε jailbreak για να έχουμε την συσκευή μας ξεκλείδωτη ή αν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το ξεκλείδωμα με άλλον τρόπο.

[Update] Ο Veence κυκλοφόρησε αυτό το πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για να κάνουμε extract τα κλειδιά NCK. Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής δεν δουλεύει στο iPhone 4 και είναι το ίδιο ακριβώς που χρησιμοποίησε ο Geohot 3 χρόνια πριν. Προφανώς το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο έμπειρους χρήστες. Για αυτούς που θέλουν να του ρίξουν μια ματιά, μπορούν να το βρουν εδώ.