iPhone 3GS Review (gomac.gr)

iPhone 3GS, αναλυτική κριτική και video

Τελικά δεν ξέρω αν ήμουν τυχερός, αν ήρθαν στην Θεσσαλονίκη πολλές συσκευές, αν βρήκα συσκευή λόγω άδειας πόλης ή ο,τιδήποτε, πάντως και εγώ και η γυναίκα μου έχουμε πλέον στα χέρια μας από ένα iPhone 3GS. Και όλα αυτά, δύο μόλις μέρες πριν αναχωρήσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές!

3777811166_c5fb5df556

Βέβαια από ότι διαβάζω στα σχόλια της προηγούμενης δημοσιεύσης τα μεγάλα αστικά κέντρα μάλλον δεν είχαν τόσο έντονο πρόβλημα διάθεσης – ειδικά όσοι προτίμησαν να προμηθευτούν το iPhone τους από μαγαζί της ίδιας της Vodafone (και όχι franchise) ή από κατάστημα Γερμανού & Cosmote.

Όπως και να έχει, το iPhone 3GS ήρθε και στην Ελλάδα και στα σούπερ ντούπερ εργαστήρια του GoMac.gr (!!!) πέρασε από εξονυχιστικούς έλεγχους και crash test για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις αλλά και video, από τις πρώτες κιόλας μέρες χρήσης του:

Ταχύτητα τρελή, ταχύτητα σπουδαία

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς από την επαφή του με ένα iPhone 3GS δεν είναι η εμφάνιση του, αφού παρέμεινε πανομοιότυπο με το προηγούμενο, αλλά το πόσο σβέλτο είναι. Όσα διαβάσατε στο Internet, ισχύουν και με το παραπάνω. Τα videos που είδατε με συγκριτικά ανοίγματα εφαρμογών και παιχνιδιών δεν είναι ικανά να αποδώσουν σε καθεστώς πραγματικής χρήσης πόσο πιο γρήγορο είναι το iPhone 3GS σε σχέση με τους προκατόχους τους. Η αίσθηση που αποκομίζεις από την χρήση του iPhone 3GS είναι ότι η προηγούμενη συσκευή που είχες ήταν χαλασμένη.

Όπως και στους υπολογιστές, η μεγαλύτερη αναβάθμιση που μπορούσε να γίνει στο iPhone ήταν η αναβάθμιση στην ταχύτητα. Το iPhone 3GS είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορο από το 3G ενώ όλα τα προβλήματα με κρασαρίσματα εφαρμογής λόγω περιορισμένης μνήμης, έχουν εξαφανιστεί. Το iPhone OS 3.0.1 “πετάει” στο iPhone 3GS. Και για όσους δεν ξέρουν γιατί, το νεο iPhone έχει νέας γενιάς επεξεργαστή που τρέχει στα 600MHz (αντί για ~400MHz των προηγούμενων), πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών (που παρακαλάει για νέας γενιάς παιχνίδια για να την εκμεταλλευτούν) και διπλάσια μνήμη 256ΜΒ (από 128MB). Μπορεί το εξωτερικό περίβλημα να έμεινε το ίδιο, αλλά πρόκειται για τελείως διαφορετική συσκευή.

3781071046_260f222999

Βαριές εφαρμογές όπως παιχνίδια, GPS πλοηγητές όπως αυτός της Navigon, αποκτούν νέα ζωή. Ανοίγουν στον υποδιπλάσιο χρόνο και “τρέχουν” πολύ πιο σβέλτα. Έγγραφα όπως πολυσέλιδα PDF, ανοίγουν στο πι και φι. Σελίδες στο Safari φορτώνουν αρκετά πιο γρήγορα και γενικά η εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης δεν είναι αυτή ενός “κινητού” αλλά ενός υπερφορητού υπολογιστή. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και σεις στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος της δημοσίευσης.

Φωνητικός Έλεγχος! Say What?

Με το iPhone 3GS έκανε την εμφάνιση του και ο φωνητικός έλεγχος. Δυστυχώς δεν υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα (ακόμα) και αυτό περιορίζει αρκετά την χρησιμότητα του για εμάς τους Έλληνες. Εκτός και αν μεγαλώσατε στο Bronx ή στο Queens και έχετε ανάλογη προφορά (αν και μπορείς εκτός από Αμερικάνικα να επιλέξεις και Αγγλικά ως γλώσσα ελέγχου), τα μισά από όσα λέτε θα παρεξηγηθούν και θα παραποιηθούν αναλόγως. Άσε που είναι και λίγο ξενέρωτο να φωνάζεις “Play songs by the Killers” στην στάση του λεωφορείου! Ο φωνητικός έλεγχος στις δοκιμές μου δούλεψε καλύτερα με μικρές φράσεις του στυλ “genius” παρά με σύνθετες. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με την ελληνική προφορά των Αγγλικών μου – ένα πρόβλημα όμως που θα έχει σίγουρα και η πλειοψηφία.
Συμπερασματικά είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που πάει στον “βρόντο” κυρίως λόγω έλλειψης υποστήριξης της Ελληνικής γλώσσας.

Βγάλε με μία φωτογραφία

Πολύ σάλιο και μελάνι έχει χυθεί για την όχι και τόσο καλή ενσωματωμένη κάμερα που είχε το iPhone και το iPhone 3G. Σε πολλούς τα 2 MegaPixels ανάλυσης φάνταζαν λίγα (και ήταν), όμως το πρόβλημα της κάμερας δεν εστιαζόταν στην χαμηλή της ανάλυση όσο στην έλλειψη αυτόματης εστίασης και ισορροπίας του λευκού. Επειδή λοιπόν το iPhone δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει την απόσταση των αντικειμένων, οι φωτογραφίες έβγαιναν συνήθως “μαλακές”, δηλαδή ελαφρώς out of focus. Επιπλέον τα χρώματα δεν ήταν και τα πιο σωστά λόγω έλλεψης ισορροπίας του λευκού.

Και τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα λύνονται σε ένα σημαντικό βαθμό στο iPhone 3GS. Η κάμερα του μπορεί πλέον να εστιάζει τόσο αυτόματα όσο και χειροκίνητα με έναν πολύ έξυπνο και εύκολο τρόπο. Και μάλιστα η αυτόματη εστίαση είναι πολύ γρήγορη (που συνήθως καθυστερεί σε ορισμένα κινητά). Μαζί με την αυτόματη εστίαση “κερδίζετε” και τη δυνατότητα φωτογραφιών macro – δηλαδή πολύ κοντινές φωτογραφίες όπως barcodes από προϊόντα, χωρίς αυτές να βγαίνουν θολές. Η αυτόματη ισορροπία λευκού κάνει δουλειά και οι φωτογραφίες έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη χρωματική διαβάθμιση.

Μαζί με αυτά τα χαρακτηριστικά, η ανάλυση της κάμερας αναβαθμίστηκε στα 3 MegaPixels που κατά τη γνώμη μου είναι ανεκτά για φωτογραφήσεις που προέρχονται από ένα κινητό τηλέφωνο – να είμαστε και λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες.

Οι φωτογραφίες που βγάζει το 3GS είναι πολύ καλύτερες από αυτές των προηγούμενων iPhone, ειδικά αν “παίξετε” λίγο με την εστίαση. Βέβαια, δεν πλησιάζουν αυτές μιας κανονικής ψηφιακής μηχανής ή ενός καλού cameraphone, αλλά είναι ικανοποιητικές για τον σκοπό που συνήθως εξυπηρετούν.

3780257903_2fce6d9486

Βρε, θα σε βγάλω στο Γιουτιούμπ!

Η όλη αναβάθμιση της κάμερας, έφερε και μία ακόμη σημαντική λειτουργία, αυτή της καταγραφής βίντεο. Το iPhone 3GS μπορεί πλέον να “τραβάει” και βίντεο και ήδη το YouTube έχει αναστενάξει από τα πολλά βιντεάκια που έχουν ήδη μεταφορτωθεί από τις ορδές των νέων iPhone 3GS (το iPhone μπορεί να μεταφορτώνει αυτόματα τα βίντεο μας στην σελίδα του MobileMe ή στο YouTube λογαριασμό μας).

Τα βίντεο είναι και αυτά αρκετά καλής ποιότητας (μιλώντας πάντα αναλογικά με τα βίντεο που καταγράφουν συνήθως κινητά). Έχουν ανάλυση 640×480 pixels στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και κωδικοποιούνται κατευθείαν με τον πανίσχυρο codec H264. Μάλιστα μπορείτε από τη συσκευή σας κατευθείαν να επεξεργαστείτε προχείρως το βίντεο που τραβήξατε, αφαιρώντας κάποια παραπανίσια δευτερόλεπτα αρχής και τέλους. Το παραχθέν βιντεάκι θα μεταφερθεί στον υπολογιστή σας με συγχρόνισμό USB. Μπορείτε επίσης να το αποστείλετε με email, MMS αλλά και να το ανεβάσετε στο δημοφιλές YouTube ή στη σελίδα με τις φωτογραφίες σας στο MobileMe (για όσους είναι συνδρομητές).

Η προσθήκη του βίντεο στο iPhone 3GS ήταν μία απαραίτητη προσθήκη για μια συσκευή όπως το iPhone και το σημαντικό είναι πως η προσθήκη αυτή έγινε χωρίς περιορισμούς στο κομμάτι της ποιότητας. Τα αρχεία βίντεο που τραβάει το iPhone είναι αρκετά καλής ποιότητας για να θέλετε να τα κρατήσετε στη συλλογή σας και όχι ένα ακόμα “καταναγκαστικό” χαρακτηριστικό για να γεμίζουμε αράδες από τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οθόνη επιτέλους χωρίς δαχτυλιές αλλά με δάχτυλα

Η οθόνη του iPhone 3GS έρχεται με μια ελαφριά επίστρωση στην επιφάνεια της που κρύβει τις δαχτυλιές. Αυτή η επίστρωση κάνει πολύ καλή δουλειά γιατί μετά από 2 μέρες χρήσης ακόμα δεν χρειάστηκε να την καθαρίσω! Είναι από τα χαρακτηριστικά που η Apple δεν πολυδιαφήμησε αλλά που κάνει τρομερή διαφορά στην χρηστικότητα της συσκευής. Τόσο καλή δουλειά κάνει που το σκέφτομαι σοβαρά να μην περάσω την καθιερωμένη μεμβράνη προστασίας της οθόνης. Αξίζει το ρίσκο γρατζουνίσματος πιστεύω.

Πυξίδα, μπαταρία και να είχαμε να λέγαμε

Στο iPhone 3GS προστέθηκε και πυξίδα. Σαν εφαρμογή από μόνη της, δεν μου είναι πολύ χρήσιμη, αλλά είναι σημαντική για τις δυνατότητες που θα μπορέσει να προσφέρει σε ένα νέο είδος εφαρμογών που θα κάνουν την εμφάνιση τους στο Appstore από τον Σεπτέμβριο. Αυτές θα χρησιμοποιούν τον ενσωματωμένο GPS δέκτη, την πυξίδα, το αξελερόμετρο και τη σύνδεση μας στο Internet για να μας προσφέρουν το λεγόμενο Augmented Reality. Δείτε εδώ σε δράση μία από αυτές.

Για την μπαταρία της συσκευής δεν έχω ακόμα να μεταφέρω εμπεριστατωμένες εντυπώσεις αλλά μου φαίνεται πως κυμαίνεται στα μέτρια επίπεδα του iPhone 3G – κοινώς φόρτιση μια φορά την ημέρα. Τέλος, τα ακουστικά που παρέχονται στη συσκευασία είναι τα νέα της Apple που στο χειριστήριο τους θα βρείτε πλέον και πλήκτρα αυξομείωσης του ήχου.

3780258055_e001aa9323

Επίλογος και video

– Αξίζει τελικά η αναβάθμιση του iPhone 3G σε iPhone 3GS;
Αυτό θα το κρίνουν οι δικές σας ανάγκες και η χρήση που κάνετε στο iPhone σας. Τα νέα χαρακτηριστικά της συσκευής ίσως δεν φαντάζουν σε πολλούς τόσο σέξι όσο αυτά της προσθήκης 3G και GPS που απέκτησε το iPhone στην πρώτη του αναβάθμιση. Όμως αναβαθμίζουν αισθητά την καθημερινή διεπαφή μας με το iPhone. Η διαφορά της ταχύτητας είναι τέτοια που αν έρθουμε σε επαφή με την παλιά συσκευή να μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Βέβαια, όπως στους υπολογιστές, έτσι και στο iPhone την ταχύτητα τη συνηθίζουμε άμεσα και μετά από λίγες μέρες την θεωρούμε δεδομένη, οπότε “χάνουμε” γρήγορα την αίσθηση της αγοράς ενός νέου υπερκουλαριστού γκάτζετ από τη στιγμή μάλιστα που εμφανισιακώς η συσκευή παραμένει ίδια.

Το βέβαιο είναι πως για όσους/ες σκεφτόντουσαν να αποκτήσουν το πρώτο τους iPhone αλλά δεν το αποφάσιζαν, η στιγμή αυτή ήρθε. Επιπλέον όσοι βρίσκονταν ακόμα στην πρώτη γενιά του iPhone, αυτή η έκδοση προσφέρει αρκετά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη συσκευή τους για να αναβαθμίσουν (3G + GPS + ταχύτητα + καλύτερη κάμερα + βίντεο).

Οι υπόλοιποι από εσάς που βρίσκονται με ένα iPhone 3G στο χέρι, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της αγοράς ένος iPhone 3GS. Προσωπικά, η αναβάθμιση της ταχύτητας πλοήγησης και χρήσης των εφαρμογών είναι το καλύτερο νέο χαρακτηριστικό που θα μπορούσα να ζητήσω. Έτσι, για μένα η απόφαση ήταν εύκολη: Με γειες το νέο μου iPhone 3GS στα 32GB χρώματος μαύρου (ασφαλώς)!

Και ιδού το βιντεάκι / κριτική / συγκριτικό που σας υποσχέθηκα:

via GoMac.gr

One thought on “iPhone 3GS Review (gomac.gr)

  • August 5, 2009 at 23:09
    Permalink

    ΑΔΕΡΦΕ ΑΝΤΩΝΗ,ΕΧΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΕΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ,-ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΚΙΝΗΤΟ ΕΠΑΝΩ ΜΟΥ-, ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ IPHONE 3G ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΦΕΡΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ,ΜΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ.

    ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ CYDIA KAI TO INSTALLOUS ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΙ.ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ,ΕΔΩ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (5/8/09) ΤΟ 3Gs ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΑΥΡΟ 32ΑΡΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΣΟΥ…

Comments are closed.